Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo protupravne javne ovlasti HPS-u PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 09:46

logo_mpsiUpravo objavljenim Pravilnikom o provedbi mjera nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine u članku 9. Pravilnika Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je javne ovlasti HPS-u slične onim koje imaju i javni bilježnici.

Naime i dalje se od svih hrvatskih građana koji se bave pčelarstvom traži da se registriraju u Evidenciju za pčelare koju vodi HPS. Kako ta organizacija nije ničim licencirana niti provjerena, na način kako se to radi recimo kod dobivanja dozvola za javnobilježničke poslove, kako nema materijalne resurse za jedan takav obiman posao kao niti potrebne kompetencije pitanje je zašto se i dalje protupravno  protežira Hrvatski pčelarski savez.

Ta udruga oštetila je državni proračun organiziravši subvencijsku prijevaru tešku na desetke milijuna kuna, upravo koristeći svoj protupravni i monopolistički položaj.

Taj povlašteni položaj posebice je naglašen u poglavljima 7. Praćenje tržišta i 8. Poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu, gdje se eksplicite navodi da je korisnik tih mjera HPS. Dakle, to su projekti za čiju realizaciju su potrebne određene stručne kompetencije, određeni resursi i u normalnim uvjetima bi se za takvo što raspisivao javni natječaj. Ovako se opet povjerava nešto udruzi koju se istražuje radi financijskih malverzacija sa sredstvima poticaja. I pitanje je zašto?

U nedostatku nekog racionalnog odgovora možemo špekulirati i sumnjati da se ponovno radi o političkoj trgovini gdje si određena politička stranka na taj način osigurava barem jedan glas u aktualnom političkom rašomonu, može se sumnjati i na protekcionizam u svrhu ostvarivanja nečijih osobnih financijskih probitaka. No, bilo kako potpuno je izvjesno da će i radi ovakvog pozicioniranja  Hrvatskog pčelarskog saveza nadležne državne službe ponovno imati posla.

dr

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 07:50