Iz zakonodavstva
Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo protupravne javne ovlasti HPS-u PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 11:46

logo_mpsiUpravo objavljenim Pravilnikom o provedbi mjera nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine u članku 9. Pravilnika Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je javne ovlasti HPS-u slične onim koje imaju i javni bilježnici.

Naime i dalje se od svih hrvatskih građana koji se bave pčelarstvom traži da se registriraju u Evidenciju za pčelare koju vodi HPS. Kako ta organizacija nije ničim licencirana niti provjerena, na način kako se to radi recimo kod dobivanja dozvola za javnobilježničke poslove, kako nema materijalne resurse za jedan takav obiman posao kao niti potrebne kompetencije pitanje je zašto se i dalje protupravno  protežira Hrvatski pčelarski savez.

Ta udruga oštetila je državni proračun organiziravši subvencijsku prijevaru tešku na desetke milijuna kuna, upravo koristeći svoj protupravni i monopolistički položaj.

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 09:50
Više...
 
I pčele u Jedinstveni registar domaćih životinja! PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 12 Siječanj 2017 12:12

untitledOznačavanje i registracija domaćih životinja se provodi radi zaštite zdravlja ljudi i životinja, kontrole prometa domaćih životinja, praćenja slijedivosti proizvoda životinjskog podrijetla u cilju zaštite potrošača, provedbe uzgojno selekcijskog rada, ostvarivanja prava na novčane potpore i prikupljanja statističkih podataka. Sva goveda, kopitari, svinje, ovce i koze u Republici Hrvatskoj označavaju se na jedinstveni način te registriraju u jedinstvenu bazu podataka - Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ). Označavanje domaćih životinja je jedinstveno i usklađeno za sve zemlje članice EU. Sve životinje i posjednici su registrirani u centralnoj bazi podataka odnosno Registru farmi, u kojoj se registrira svaki ulazak i izlazak pojedine životinje sa gospodarstva.

Ažurirano Četvrtak, 12 Siječanj 2017 12:59
Više...
 
Financijski plan udruga za 2016. g. i obaveza imenovanja likvidatora PDF Ispis E-mail
Petak, 29 Siječanj 2016 12:25

fibHrvatskim zakonima male neprofitne organizacije - klubovi i društva, dovedeni su u poziciju da jednostavno moraju zatvoriti vrata. Zahtjevi koje hrvatsko zakonodavstvo stavlja pred nas su u najmanju ruku nerazumni. Onaj tko ih je predložio, a još više tko ih je usvojio, nije vjerojatno nikad radio u nekakvom malom klubu recimo ljubitelja gradskih vrabaca, pčela medarica, pikulanja ili balota. Da bi se mogao družiti s istomišljenicima, razvijati svoje interese i biti eventualno društveno koristan moraš voditi dvojno knjigovodstvo, moraš državi 4 puta godišnje podnositi izvještaje o svojim financijama, moraš sastavljati financijske planove za godinu dana unaprijed, moraš znati što ćeš slijedeće godine raditi i što ćeš slijedeće godine uopće biti. U koliko se tome ne povinuješ evo ti kazne za koju ćeš se morati zadužiti i onda tu kaznu cijeli život otplaćivati jer ti je recimo mirovina 1.200,00 kn, članarina u udruzi 20,00 kn, a u udruzi nas ima desetak i ostvarujemo ukupni prihod od 200,00 kn. Naše pametne zakonodavce, koji uredno primaju plaču, naknade, bonuse i što ti ga ja znam koje još financijske kerefeke, uopće ne zanima moj i naš društveni interes i angažman. Po zakonu oni će „drmnuti" od 5.000,00 do 200.000,00 kn udruzi, a mene, koji udrugu vodim, opaliti s 5.000,00 do 20.000,00 kn po džepu ako sam neusklađen s megalomanijom naših zakonodavaca. U Hrvatskoj se neprofitne organizacije osnivaju kako bi računovođe imale posla, a kako s 200,00 kn, a da nisi završio nekakvu financijsku školu, fakultet ili financijski doktorat, možeš uopće voditi bilo što, pa i vrapce u šetnju parkom.

Ažurirano Srijeda, 03 Veljača 2016 14:15
Više...
 
Oj Hrvatska mati, car je gol PDF Ispis E-mail
Utorak, 26 Svibanj 2015 12:42

car_je_toPrije tri tjedna, 4. svibnja, uputili smo na neke adrese zakonodavne, izvršne i sudske vlasti podnesak u kojem smo zatražili da Republika Hrvatska iznađe sredstva za dodatno educiranje hrvatskih sudaca (dopis pogledajte ovdje)

Neposredni povod za ovakav zahtjev bile su nevjerojatne konstatacije zagrebačkih sudova u njihovim presudama koje jedan međunarodni pravni akt, prihvaćen Zakonom u Hrvatskom saboru, ocjenjuju nekim nevjerojatnim konstatacijama na tragu tvrdnji da je Rimsko pravo sredstvo izrade Koloseuma, da je Obiteljski zakon sredstvo pravljenja djece, da je Pomorsko pravo sredstvo izlova škampa u Piranskom zaljevu... Što bi svaki prosječno obrazovan građanin shvatio kao šalu, zafrkanciju, zezanje...

No kad takva slična tvrdnja stoji u pravomoćnoj presudi zagrebačkih sudova onda to više nije bedastoća.

U sudskom postupku PIO i dr. protiv DR općinski sud ustvrdio je da je Zakon o prihvaćanju Aarhuške konvencije „sredstvo zaštite bilja".

U kontroli zakonitosti drugostupanjski Županijski sud takvu kvalifikaciju, jednog međunarodnog pravnog akta usvojenom u Hrvatskom saboru, prihvaća bez komentara dopunjujući svoju presudu stavom da je tuženik, kao član zainteresirane javnosti, SVATKO.

Ažurirano Četvrtak, 28 Svibanj 2015 10:08
Više...
 
Upućen zahtjev Centru za vozila Hrvatske PDF Ispis E-mail
Srijeda, 31 Prosinac 2014 11:39

borbeno_pcelarstvoUP "Pčelinjak" danas je uputio Zahtjev Centru za vozila RH da povuče svoj naputak o provedbi Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati pčelarska vozila jer je po našem mišljenju taj Pravilnik u koliziji sa Zakonom o udrugama, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Ustavom RH.
UP „Pčelinjak" je pred Ustavnim sudom Hrvatske pokrenuo postupak ocjene suglasnosti članka 3., 4. i 5. Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati pčelarska vozila («Narodne novine» br. 93/2013.), - s odredbom članka 2. stavka 1. točke 31. Zakona o sigurnosti prometa na cestama («Narodne novine» br. 67/08. i dalje), Zakona o udrugama  i Ustavom RH (u nastavku).
Kopiju Zahtjeva Centru za vozila RH uputili smo i na adrese na koje je Centar taj svoj naputak i dostavio, a kopiju našeg zahtjeva su dobili i svi članovi udruge UP "Pčelinjak":

Uputa o postupanju CVH upućena Stanicama za tehnički pregled i adresama prema dostavi:

pravilnik1 pravilnik2 pravilnik3 pravilnik4

Prijedlog UP "Pčelinjak" Ustavnom sudu Republike Hrvatske (otvorite klikom)

Ažurirano Srijeda, 31 Prosinac 2014 12:48
Više...
 
Podnijeta ustavna tužba PDF Ispis E-mail
Srijeda, 14 Svibanj 2014 22:15

dvijeNa adresu UP „Pčelinjak“ pristiglo je desetak prigovora na rad pašnih povjerenika, na njihovu samovolju i tjeranje nekakvog „biznisa“ sa dodjeljivanjem pašnih mjesta na pojedinim lokacijama. Također su nam se neki naši čitatelji žalili da im pojedini pašni povjerenici zagorčavaju život na njihovoj vlastitoj djedovini na kojoj „odvajkada“ drže pčele. Također smo dobili i više prigovora na praksu izdavanja nekakvih potvrda od strane HPS-a za pčelarska vozila nečlanovima te udruge.

Skupili smo glave i uz pomoć vrsnih odvjetničkih društava, koji su nam pomogli pro-bono vidjevši što nam radi Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, odlukom UO UP „Pčelinjak“predali smo:

  • PRIJEDLOG za pokretanje postupka ocjene suglasnosti članka 4., u dijelu »Pčelinja paša u Republici Hrvatskoj daje se na gospodarenje pčelarskim udrugama preko Hrvatskog pčelarskog saveza (u daljem tekstu: HPS)», članka 7. stavka 1., 2. i 3., članka 8. st.1. i članka 9. st. 1., 3., 4., 5., 18. st. (3) i (5), čl. 19. i čl. 20. Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše («Narodne novine» broj 18/2008), (u daljem tekstu: Pravilnik), sa Zakonom o stočarstvu («Narodne novine» br. 70/97, 36/98, 151/03 i 132/06), Ustavom RH i Zakonom o udrugama («Narodne novine» br. 88/2001. i 11/2002).
  • i PRIJEDLOG Za pokretanje postupka ocjene suglasnosti članka 3., 4. i 5. Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati pčelarska vozila («Narodne novine» br. 93/2013.), - u daljnjem tekstu Pravilnik, sa odredbom članka 2. stavka 1. točke 31. Zakona o sigurnosti prometa na cestama («Narodne novine» br. 67/08. i dalje), Zakona o udrugama i Ustavom RH.
Ažurirano Četvrtak, 15 Svibanj 2014 13:30
Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL