Završen seminar Zajedno do eko znaka PDF Ispis E-mail
Srijeda, 14 Svibanj 2014 13:26

klinac_10_svibnja_2014Udruga „Pčelinjak" je u studenom 2012. godine organizirala vrlo uspješnu i posjećenu tribinu-predavanje pod naslovom „Sustavi kvalitete u ekološkoj proizvodnji hrane i pčelarstvu" na kojoj je iskazan veliki interes za nastavkom daljnjih aktivnosti Udruge na toj problematici, odnosno na pomoći svima zainteresiranim za uvođenje sustava kvalitete u svoju proizvodnju. Također, iskazana je potreba za stvaranjem praktičnog priručnika, s detaljnim konkretnim naputcima i odgovarajućim primjerima, koji bi na razumljiv, jednostavan i prihvatljiv način objašnjavao i olakšavao svim zainteresiranim proizvođačima/poduzetnicima uvođenje sustava kvalitete kao i dobivanje eko-znaka za ekološku proizvodnju.

U suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Grupom „Ekološko pčelarstvo Klinac" - OPG Franić Davorka, krajem 2013. godine Udruga pčelara „Pčelinjak" organizirala je seminar za pčelare pod nazivom „ZAJEDNO DO EKO ZNAKA" u trajanju od 16 sati  prema sljedećim modulima:

DATUM

MODUL

19.12.2013.

Uvodno predavanje

09.01.2014.

Normativni dokumenti u ekološkoj proizvodnji

23.01.2014.

Postupak nadzora i certificiranja ekološke proizvodnje

13.02.2014.

Upravljanje dokumentacijom

27.02.2014.

Provedba nadzora i certifikacije ekološke proizvodnje u pčelarstvu

13.03.2014.

Zaštita intelektualnog vlasništva i brendiranje ekoloških proizvoda

10.05.2014.

Ekološka pčelarska proizvodnja, biodinamičko pčelarstvo, medonosno bilje

(Terenska radionica na ekološkom pčelinjaku OPG-a Franić Davorka - selo Klinac pokraj Petrinje)

Tijekom seminara, čiji je voditelj bio dr. sc. Zdenko Franić, kroz prostorije udruge je „prošlo" stotinjak zainteresiranih kolegica i kolega a na Terenskoj radionici je sudjelovalo 50-tak vrlo motiviranih polaznika koji su cijeli seminar ocijenili s ocjenom +5. Prema vrlo strogim kriterijima 26 polaznika ostvarilo je i pravo na Priznanje o pohađanju seminara.

Završna terenska radionica održana je na ekološkom pčelinjaku Grupe „Ekološko pčelarstvo Klinac", u selu Klinac pokraj Petrinje. Priznanja o pohađanju seminara uručena su u novootvorenoj seminarskoj prostoriji OPG-a Franić Davorka nakon predavanja prof. Matije Bučara i obilaska pčelinjaka. Svečanosti je prisutvovao Gradonačelnik Petrinje gosp. Darinko Dumbović, koji je izrazio želju za suradnjom sa zagrebačkim ekološkim proizvođačima, posebice pčelarima, u cilju širenja kapaciteta i mogućnosti ekološke poljoprivredne proizvodnje i održivog razvoja petrinjskog kraja.

Pripremili smo i izdali Priručnik koji će ostati kao javno dobro na dispoziciji ekološkim proizvođačima.

Udruga Pčelinjak planira nastaviti održavati predavanja, radionice i tribine na stalnoj bazi, a po potrebi, ostvarila bi se gostovanja i izvan Zagreba, čime se osigurava kontinuitet i samoodrživost ovoga projekta. Time bi se u naravi uspostavila neka vrsta foruma ili čak edukacijskog centra i pripadnog savjetovališta („savjetovalište za kvalitetu u ekološkoj proizvodnji i pčelarstvu") za pomoć svima koji žele uspostaviti ili unaprijediti svoj sustav upravljanja kvalitetom u ekološkoj proizvodnji, posebice u segmentu pčelarstva.

Putem Web-a nastavit će se interakcija sa svim zainteresiranima, a na osnovu povratnih informacija, tj. želja sugestija i potreba zainteresiranih korisnika materijal bi se dorađivao na stalnoj bazi.

Planirano je nastaviti suradnju u vidu izmjene i prikupljanja iskustava s ekološkim pčelarima. Planirano je da se materijali, ovisno o naravi, obimu i kvaliteti, iskoriste za daljnje unapređivanje ekološke proizvodnje, predlaganje stručnih i/ili znanstvenih projekata i sl.

Izvještaj Večernjeg lista

 

Ažurirano Petak, 16 Svibanj 2014 08:20