Zagimed 2009. - dodjela priznanja PDF Ispis E-mail
Srijeda, 09 Prosinac 2009 11:07

pcelinjak_i_pbf_zajedno_3d_za_web zzzagimed_2009_3d_za_webNa sedmom međunarodnom ocjenjivanju meda Zagimed ove godine je sudjelovao 24 pčelara iz inozemstva i 57 hrvatskih sa 108 uzoraka meda. Ovogodišnji med je bio izuzetne kakvoće te je osvojeno 45 zlatnih, 32 srebrna i 13 brončanih priznanja te 10 posebnih priznanja za sortni med.
logoovogodišnje međunarodno ocjenjivanje meda Zagimed održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

  • Šampion bagremovog meda je Škrlec Marijan iz Radoboja,
  • Šampion cvjetnog meda je Absec Matija iz Črnomelja - Slovenija,
  • Šampioni meda od kestena su Črgar Josip i Štefica iz Moravča,
  • Šampionka lipovog meda je Dolenec Zdravka iz Zagreba,
  • Šampion livadskog meda je Štavun Ante iz Zagreba,
  • Šampion meda medljikovca je Vidmar Branko iz Vrbovskog.

  • Najbolje ocijenjen uzorak inozemnog pčelara je med od bagrema slovenskog pčelara Janeza Moverna iz Semiča - Slovenija.

  • Najbolje ocijenjeni uzorak meda domaćeg pčelara je med bagrema Škrlec Marijana.

Uručenje priznanja dobitnicima biti će u okviru svečanog otvorenja 8.dana meda u Zagrebu  u četvrtak, 10.12. u prostoru Tribina grada Zagreba na kaptolu 27 s početkom u 10:00 sati.

Ove godine je Zzzagimed u cijelosti sastavni dio „Dana meda u Zagrebu", a i više šampiona ovogodišnjeg ocjenjivanja svoj med će prodavati na Trgu kralja Tomislava od 11. do 14. prosinca.

Organizatori se nadaju da će slijedeće godine svi sudionici „Dana meda u Zagrebu" svoje uzorke dostaviti i ocjenjivačkom žiriju Zzzagimeda. Priznanje s ovog natjecanja sigurno predstavlja posebnu vrijednost u individualnom unapređenju prodaje meda svakog nagrađenog pčelara.

U okviru izložbeno-prodajnog festivala meda posebno mjesto u šatoru rezervirano je za prezentaciju akcije „Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba" gdje će biti svakodnevne projekcije s ovogodišnjih intervencija, prezentacija opreme i uzoraka te info punkt za zainteresirane građane. Članovi tima „dežurajućih pčelara" pripremili su i otisnuli i prigodni letak pod naslovom „Zagrebačke pčele, stršljeni i ose" koji na osam stranica upoznaje građane sa  životnim karakteristikama ovih kukaca, opasnostima koji nam od njih eventualno prijete i savjetima što učiniti kada dođe do neželjenog susreta s ovim našim susjedima.

Svi sudionici ovogodišnjih Dana meda donirat će najmanje po 3 teglice meda svaki, a njihovi predstavnici će u ponedjeljak, 14.12.2009. prikupljeni med, kao zajedničku donaciju, odnijeti u Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornju Bistru.

U tijeku je i kratka nagradna anketa o medu i pčelinjim proizvodima u kojoj možete osvojiti vrijedne nagrade: http://www.med.com.hr/anketa/

Damir Rogulja, predsjednik UP „Pčelinjak"

Ažurirano Petak, 18 Prosinac 2009 11:19