UP Pčelinjak uputio "prosvjednu notu" Ministarstvu poljoprivrede PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 16:04

info2Temeljem nespretno sročene informacije pod naslovom HPA PRESTAJE S UPISOM PČELARA U JRDŽ objavljenoj na internetskoj stranici HPS-a danas smo uputili „prosvjednu notu" Upravi poljoprivrede i prehrambene industrije, Ministarstva poljoprivrede RH, na ruke doc.dr.sc. Krunoslava Karačića, pomoćnika ministra, a kopiju „note" Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji i Hrvatskom pčelarskom savezu, slijedećeg sadržaja:

Poštovani gospodine Karačić,

Slijedom sastanka, održanog 12. siječnja, Hrvatske poljoprivredne agencije  (Zdravko Barać, vršitelj dužnosti ravnatelja, Maja Dražić, Damir Žiher, Davorin Pranić i Mladen Molnar) i Hrvatskog pčelarskog saveza (predsjednik Vladimir Bilek, Saša Petrić i Vedran Lesjak) na temu upisa pčelara i pčelinjaka u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) dozvolite da Vas obavijestimo o stavu UP „Pčelinjak":

Udruga pčelara „Pčelinjak" nije član Hrvatskog pčelarskog saveza i po Zakonu o udrugama imamo potpuno jednaku poziciju i prava kao i HPS. Nikako ne možemo prihvatiti bilo kakovu prisilnu suradnju s niti jednom udrugom civilnog društva Europe, kao što ne možemo prihvatiti nikakav povlašten položaj ili posebna prava bilo koje udruge koje prelaze prava određena Zakonom o udrugama. Evidenciju pčelara i pčelinjaka za svoje članove možemo voditi isključivo mi u UP „Pčelinjak", kao što to može isključivo bilo koja druga udruga za svoje članove. No, mi držimo da je puno kvalitetnija opcija da to vodi HPA u JRDŽ putem e-aplikacije. Takvo rješenje smo predložili i u našem prijedlogu dopuna Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše kojeg smo prošle godine uputili Vašem ministarstvu. Danas se putem e-obrazaca vodi gotova sva službena evidencija države (e-građanin), od poreza do zdravstva, i nema nikakvog razloga da se tako ne vodi i registar pčela.

Držimo da povjeravanje evidencije pčelara i pčelinjaka, kao jedinstvene obveze za sve hrvatske pčelare, Hrvatskom pčelarskom savezu nije u skladu sa zakonom i u koliko do toga stvarno i dođe morat ćemo svoja prava štititi na sudu.

Važno je posebno istaći i da je HPS, temeljem slične pozicije paradržavnog organa, zloupotrebio tu poziciju i organizirao veliku subvencijsku prevaru na lijekovima za pčele. Oštetili su državni proračun za više desetaka milijuna kuna, osramotili pčelarsku struku, a protiv njih nadležni organi provode postupak. Ako ništa drugo onda je to dovoljan razlog da se takvoj organizaciji ne povjerava tako značajan posao. I do sada su Katastar pčelinjaka vodili izuzetno traljavo što je posebno došlo do izražaja u aktivnostima Veterinarske uprave na suzbijanju američke gnjiloće pčelinjeg legla, posebice u graničnim područjima s nama susjednim zemljama. Pred nama su i drugi brojni izazovi u kojima će nam od presudne važnosti biti točan i precizan katastar pčelinjaka kako bi nadležne službe uopće bile u stanju provoditi postupke prevencije bolesti, nametnika i zaštite pčela.

Nadam se da ćete razumjeti našu zabrinutost za kvalitetno rješavanje jedinstvenog registra pčela i pčelara koji bi bio funkcionalan, a ne simboličan kako je to bio slučaj u realizaciji HPS-a.

S poštovanjem,

Damir Rogulja, predsjednik UP „Pčelinjak"

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017 14:46