UP „Pčelinjak“ dobio Plaketu Grada Zagreba PDF Ispis E-mail
Petak, 31 Svibanj 2013 14:08

plaketa_grada_zagrebaUdruga pčelara neposrednih proizvođača „Pčelinjak" dobila je Plaketu Grada Zagreba, za ustrajno organiziranje i šest godina provođenja volonterskog projekta Pčelarsko dežurstvo Grada Zagreba, Zaključkom gradonačelnika Grada Zagreba od 14. svibnja 2013.

Ovo je jedno od javnih priznanja koja se mogu dodjeljivati građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, njihovim udrugama, drugim lokalnim zajednicama, ustanovama, trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama za uspjehe u radu i djelovanju kojima znatno pridonose razvoju Grada Zagreba ili pojedinih njegovih djelatnosti, promidžbi njegovih interesa te u znak počasti i zahvalnosti.

Plaketa Grada Zagreba dodjeljuje se građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, udrugama građana, trgovačkim društvima, ustanovama i drugim pravnim osobama prigodom Dana Grada Zagreba i drugih obljetnica za trajniju, općepriznatu djelatnost kojom su znatno pridonijeli razvoju Grada Zagreba.

Kao voditelj projekta, od njegovog pokretanja, zahvaljujem se svima koji su u njemu do danas sudjelovali. Na početku nas je bilo trojica (Ivković, Križ i Rogulja) iz tri pčelarske udruge (Propolis, Lipa i Zagreb), a danas nas je u ekipi trideset i devetoro iz osam pčelarskih udruga od čega su dvije izvan Zagreba (vidjeti ovdje).

Veliku pomoć u našem radu pružili su nam: Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Služba 112, Zagrebačka vatrogasna postrojba, tvrtka Zrinjevac, Policijska uprava zagrebačka, tvrtka Ad libitum, Veterinarska inspekcija i inspekcija za dobrobit životinja Ministarstva poljoprivrede i brojni zagrebački i hrvatski mediji - redakcije Dobro jutro Hrvatska i Zagreb danas - HRT-a, Svakodnevica TV Jabuke, Jutarnji list, Novi List, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Radio Sljeme, 2. program Hrvatskog radija, 1. program Hrvatskog radija, Radio Student, Halter, Business.hr, tportal, Z1 televizija, Zagrebački radio ... (isprika svima koje sam zaboravio navesti)

Zagrebački pčelari volonteri svojim nesebičnim zalaganjem ostvarili su dodatnu komunalnu sigurnost građanima Grada Zagreba, u slučajevima kada su im pčele, ose ili stršljeni na bilo koji način ugrožavali sigurnost ili zdravlje, ostvarivši 512 intervencija tijekom 2012. godine uglavnom na pobudu službe 112. Prošle godine smo konačno pomladili ekipu s petero aktivista mlađih od 40 godina, a našim redovima su potpuno ravnopravno pristupile i 3 pčelarke. Bez i malo lažne skromnosti držimo da smo se ovim projektom, uz suradnju i pomoć kolega iz drugih zagrebačkih pčelarskih udruga, svrstali među najuspješnije pčelarske udruge u Hrvatskoj jer svojim djelom promoviramo pčelarstvo i kao izuzetno društveno odgovornu i socijalno osjetljivu djelatnost.

Osvojenim medijskim prostorom te urednim i redovitim vođenjem evidencije ostvarenih intervencija, u realnom vremenu na internetskoj stranici www.pcelinjak.hr, informativno edukativnim tiskanim materijalima i pripremljenom mobilnom izložbom s izuzetno atraktivnim fotografijama s intervencija ovaj projekt je svojevrstan raritet u hrvatskim pčelarskim krugovima i u samom je vrhu društveno korisnog rada hrvatskih neprofitnih udruga. Svojim ustrajnim zalaganjem za zaštitu i očuvanje pčele kao sudbonosne karike naše prirode i okoliša Udruga pčelara „Pčelinjak" izgradila je i ugled udruge koja okuplja uzorne stručnjake i iz koje kreću brojne inicijative koje vode unapređenju tehnologije pčelarstva, kvalitete pčelinjih proizvoda te očuvanja i zaštite pčele medarice.

Čestitam cijeloj ekipi Pčelarskog dežurstva Grada Zagreba  na dobivenom priznanju u nadi da će nas i dalje držati stara istarska maksima za upornost - „krepat no ne molat" i hvala svima koji su svojim radom i zalaganjem „zaradili" ovo priznanje.

Damir Rogulja, predsjednik UP "Pčelinjak"

Ažurirano Petak, 31 Svibanj 2013 14:17