Proizvodnja matica za vlastite potrebe - poziv na predavanje PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27 Veljača 2017 12:11

najavaUP „Pčelinjak" organizira predavanje Miroslava Antolčića PROIZVODNJA MATICA ZA VLASTITE POTREBE u petak, 03.ožujka s početkom u 18:30 sati u dvorani mjesne samouprave Kralj Petar Svačić u Preradovićevoj 29. Ulaz na predavanje je slobodan.

Određenim radnjama/postupcima u samom uzgoju matica pčelari mogu u velikoj mjeri utjecati na konačnu kvalitetu matice.
Kako je matica najbitniji, jedinstven dio pčelinje zajednice bitan je odgovoran i savjestan pristup ovoj problematici.

Tehnologija uzgoja matica

Kada govorimo o samoj tehnologiji uzgoja matica spomenuti ću dva, vjerojatno najčešća pristupa. Uzgoj matica pomoću kaveza izolatora i uzgoj matica pomoću Jenter aparata. Uspoređujući te dvije metode, obje imaju svoje prednosti i nedostatke.

Radi lakšeg praćenja tijeka uzgoja, sami proces je podijeljen u nekoliko dijelova. Prva četiri dijela smatram ključnima za konačan rezultat budući da na njih možemo utjecati gotovo u potpunosti.

oglas_opg_antolcic1. Odabir majčinske zajednice - matice koja će dati genetski materijal;

kao i očinskih zajednica - muškog genetskog materijala

2. Zatvaranje matice u kavez izolator / Jenter aparat; oslobađanje matice

3. Priprema startera

4. Presađivanje ličinki u osnove matičnjaka i dodavanje u starter

5. Njega startera / finišera + kontrola broja primljenih matičnjaka

6. Pri aa_matica_2prema nukleusa

7. Umetanje zrelih matičnjaka u nukleuse

8. Kontrola izleženosti matice

9. Kontrola oplodnje i obilježavanje matica

1. Za odabir genetskog materijala potrebno je posvetiti najveću moguću pažnju. Tražimo zajednice koje su iznad prosjeka u pčelinjaku gledano kroz postavljene uzgojne ciljeve. Parametri koje pratimo pri odabiru zajednice su sljedeći: proizvodnost - veći prinosi pčelinjih proizvoda, smanjena agresivnost, povećana tolerantnost na bolesti, mirnoća na saću, brzina proljetnog razvoja, smanjeni rojidbeni nagon.

Uz odabir genetskog materijala majke, svakako bi trebali posvetiti značajnu pažnju odabiru genetskog materijala očeva - trutova. Ovo je iznimno bitan dio, a vrlo često je u potpunosti zanemaren. U cijelom uzgoju jedini dio na kojeg ne možemo u potpunosti utjecati (kopneni dio RH) je sparivanje matica sa trutovima. Ako uzmemo u obzir da trutovima veće udaljenosti nisu zapreka i da u prirodi postoje pčele bez našeg nadzora vrlo je teško govoriti o 100%-tnom nadzoru sparivanja. Stoga, ako povećamo broj visokokvalitetnih trutova (s time da nisu u srodstvu s maticom od koje uzimamo genetski materijal)  na našem pčelinjaku ostvaruje aa_matica_3mo višestruku korist.

2. Nakon što smo odabrali zajednicu koja ima najbolje osobine, potrebno je na neki način ograničiti matici prostor u koji će polagati jajašca koja ćemo kasnije iskoristiti.

Zatvaranje matice u Jenter aparat, označiti ćemo kao 0.-ti dan. Neko vrijeme matica će se suzdržavati od nesenja jajašaca budući da se ipak radi o plastici a ne o prirodnom materijalu - vosku. Kao posljedica toga izležena jajašca biti će veća a u konačnici i kvalitetnija matica. Sljedeći dan, to je sada 1. dan, kontroliramo zaleženost stanica saća. Ako su stanice saća pravilno zaležene, oslobađamo maticu iz kaveza. Tu više ništa ne diramo do 4. dana.

Kada je riječ o kavezu izolatoru, da bismo postigli isti efekt suzdržanosti od nesenja to možemo postići na sljedeći način. Dan ranije tj. -1. dan pronalazimo maticu i stavljamo ju u kavez izolator kojeg smo prije toga napunili sa okvirima poklopljenog legla i eventualno nešto malo meda. Time smo dobili da matica nema slobodnog prostora u izolatoru za polaganje jajašaca. Sljedećeg dana, odnosno sada 0.-tog dana iz izolatora izvadimo okvir sa poklopljenim leglom i na njegovo mjesto stavljamo izgrađen tamniji prazan okvir iz kojega su izašle 2-3 generacije pčela pri tome pazeći da matica ostane u tom izolatoru. Ni tu ništa ne diramo do 4. dana.

Cijeli taj period tu zajednicu stimulativno prihranjujemo kako bi matica kvalitetno zanijela ponuđeno saće i kako bi ličinke nakon što se izvale iz jajeta bile obilno prihranjivane. Potrebne su nam ličinke do 12 sati starosti koje su kvalitetno i obilato hranjene.

3. Treći korak je priprema kvalitetnog startera kojeg možemo kasnije koristiti i kao finišer. To mora biti odrađeno sa puno pažnje. U konačnici on nosi zaista veliki udio u kvaliteti matice, čak u toj mjeri da ćemo možda morati isključiti matičnjake iz daljnje proizvodnje ako starter nije dobro pripremljen.

Iz vlastitog iskustva u maticnjaci proizvodnji matične mliječi, taj segment pčelarstva možemo usko povezati sa samim uzgojem matica. Naime, neka srednja vrijednost se kreće oko 450 - 500 mg mliječi po matičnjaku. Zašto je to bitno napomenuti: pčele će osmi dan zatvoriti matičnjak i sa 250 mg i sa 500 mg i sa 800 mg matične mliječi po matičnjaku. Iz svakog  će se izleći matica ali u prvom slučaju ona nije dovoljno razvijena (jajnici, ukupna težina), dok u posljednjem poslije izlijeganja matice još i ostaje nešto matične mliječi na dnu matičnjaka.

Starter formiram kao zasebnu zajednicu bez matice i otvorenog legla sa puno mladih pčela. Starter bi trebao "kipjeti" od pčela. Cilj nam je da budući nasađeni matičnjaci budu u tako formiranoj zajednici koja je najbliža zajednici koja je ušla u rojevni nagon.

4. Samo presađivanje ličinki u matične osnove također utječe na konačan ishod rezultata, u manjem postotku nego prethodni koraci ali nije nezanemarivo. Znamo da se iz jajeta nakon 3 dana izvali savijena ličinka. Cilj je presaditi što mlađu ličinku tako da sa presađivanjem krećemo 4. dan.

U povoljnim uvjetima, čim se ličinka izvali, pčele je odmah počnu obilno hraniti sa matičnom mliječi. aa_pcela

Namjerno je naglasak stavljen na povoljne uvjete , naročito za one koji se prvi puta upuštaju u uzgoj matica. Kada nastupi bespašni period, kada zahladi, nije rijetkost da pčele izbace jajašca/ličinke iz ćelija saća ili da te ličinke iako i preko 10 sati starosti, izgledaju kao da su "na suhom". Dakle, ličinke moraju "plivati" u matičnoj mliječi. Kada se pogledaju stanice saća, sve se svjetluca i vidi se obilje matične mliječi oko ličinki. Ako nije tako, te ličinke nemojte niti presađivati - uzalud uloženi trud!

Iz gore navedenih razloga, osobno, po jednom sarteru nasađujem do 20 osnova matičnjaka. Ako uzmemo da je prihvat barem 90%, uz primarni cilj vrhunske kvalitete, to je sasvim dovoljno. Nakon što smo nasadili matičnjake, starteru dodajemo pogaču.

5. Ako smo sve do sada savjesno odradili, sav ostali posao je više tehničke naravi. Možemo slobodno reći da je 95% posla gotovo. Onih 5% odnosi se još na matica_i_pcele pripremu nukleusa, a sve ostalo je u nadi da će biti povoljni vremenski uvjeti prilikom sparivanja matica.

Sljedeća 4 dana, sve do poklapanja matičnjaka svaku večer prihranjujemo sa sirupom. U pravilu kontrolu broja primljenih matičnjaka i njihovu kvalitetu vršimo 8. dan. Tom prilikom pregledavamo sve okvire na kojima je bilo leglo kod izrade startera kako nam se ne bi potkrao koji prisilni matičnjak. Ako nam to promakne, prisilna matica sigurno prva izlazi, te nam poništi cjelokupan uloženi rad.

6. Iskustvo govori da uspjeh samog sparivanja nikada nije 100%. Kod loših vremenskih prilika on može pasti i na svega 50%.

Oko pripreme nukleusa nije potrebno previše komplicirati. Njih je optimalno pripremiti 13. ili 14. dan pa čak i 15. dan. Bitno je da je u njemu dovoljno pčela koje će grijati leglo od kojeg ste napravili nukleus i koje će prihvatiti novu maticu. Također u tom nukleusu mora bit miroslav_antolcic_-_bagrem_1i i dovoljna količina hrane budući da će proći mjesec dana do prvih novoizleglih pčela.

Koliko jaki nukleus napraviti, odnosno koliko legla i meda treba staviti, ovisi o očekivanim pašnim prilikama. Drugim riječima potrebno je voditi računa da se taj nukleus do jeseni stigne razviti u zajednicu koja može prezimiti zimu (izuzev ako se taj nukleus ne namjerava spajati sa zajednicom u kojoj namjeravamo zamijeniti lošu maticu).

Izradi oplodnjaka potrebno je posvetiti više pažnje. To je vrlo opširna tema, a ako izostanu neki detalji, narušava se kvaliteta matice a i potencijalno širenje bolesti. Stoga bih se kod uzgoja matica za osobne potrebe zadržao na nukleusima.

7. Zrele matičnjake presađujemo u pripremljene nukleuse 14. dan, može i 15. dan ujutro. Nikako ne treba tu radnju izvršiti ranije. Od  8. dana ličinka se ispruži, dolazi do preobrazbe, segmentacije tijela. U toj fazi ličinke / kukuljice su vrlo osjetljive na svako potresanje i vrlo lako dolazi do njihova oštećenja. Dakle, zrele matičnjake presađujemo 14. dan pa nadalje, sve do samog izlaženja matice.

Zreli matičnjak po mogućnosti stavljamo u područje legla. Bitno je da se taj matičnjak, ako nastupe loši vremenski uvjeti, ne pothladi.

8. Matice izlaze iz matičnjaka 16. dan , plus minus pola dana. Ako smo u mogućnosti, dobro je 17. dan napraviti kontrolu izleženosti matica. U ovom trenutku moguća su tri slučaja:

pcele_na_letua) Ako je pravilno pregrižen vrh matičnjaka znači da je matica izašla i da je sve uredu

b) Ako je matičnjak bočno pregrižen znači da je u tom nukleusu već prisutna matica

c) Ako je matičnjak još uvijek zatvoren radi se o nekom poremećaju - bolest, oscilacije u temperaturi tijekom ishrane i razvoja ličinki, potresanje matičnjaka. U ovom slučaju ako se matica i izleže, upitne je kvalitete.

Već 18. ili 19. dan u većini slučajeva pčele očiste matičnjak, tako da više ne znamo ništa o ovim prethodno navedenim situacijama.

9. Prvu kontrolu oplođenosti vršimo 12. dan od izlaženja matice iz matičnjaka. Tada bi trebali pronaći i prva jajašca, a najčešće je na tom okviru i sama matica. Maticu vizualno prekontroliramo - krila, noge, veličinu, boju. U tom trenutku možemo je i označiti. To je najjednostavnije sa markerom za označavanje. aa_miro

Iako nam može izgledati da je s maticom sve u najboljem redu, još uvijek ne znamo ništa o kvaliteti samog sparivanja i oplodnje jajašaca. Za to moramo pričekati još neko vrijeme sve dok nemamo prvo jednolično poklopljeno radiličko leglo. Dakle još kojih tjedan dana. Tek tada možemo u potpunosti ocijeniti kvalitetu matice.

Ako pogledamo na kalendar, od trenutka kada smo krenuli u uzgoj pa sve dok za novu maticu možemo sa određenom sigurnošću reći da ostvaruje zadane ciljeve, prošlo je oko 40 dana. To i nije baš kratak period. Potrebno je tu i strpljenje, ali trud se na kraju isplati. Svima želim puno uspjeha u tome.

Ažurirano Ponedjeljak, 27 Veljača 2017 17:15