Predstavljen projekt Pčelarstvo kao stil života u Ministarstvu pravosuđa RH PDF Ispis E-mail
Utorak, 07 Veljača 2017 07:40

img_0248aNa poziv pomoćnika ministra g. Anđelka Dundića, prošli četvrtak, voditelj projekta i član Upravnog odbora UP Pčelinjaka Dražen Jerman, predstavio je odabrani projekt na Natječaju za financiranje projekta/programa udruga u 2016. godini Pčelarstvo kao stil života, svim upraviteljima zatvora i kaznionica u Republici Hrvatskoj, prisutnim djelatnicima Ministarstva pravosuđa i nazočnim predstavnicima drugih Udruga, nositelja odabranih projekata/programa.

Predstavljanje projekta izazvalo je oduševljenje svih prisutnih kako upravitelja zatvora i kaznionica, tako i predstavnika Udruga.

Ovaj projekt pčelarske škole provodi se u suradnji s Udrugom za kreativni socijalni rad i Srednjom školom Bedekovčina u kaznionicama Gospić, Turopolje i Lipovica kroz tri godine.

Polaznici ove posebne pčelarske škole dobit će priliku pohađati teorijsku i praktičnu nastavu od 120 sati uz grupne psihosocijalne i motivacijske radionice tijekom provedbe programa. Izgradit će također košnice, postavljat će zatvorski pčelinjak i pratit će razvitak pčelinjih zajednica kroz sezonske radove uz mentore, a možda dobiju i prvu berbu meda za potrebe zatvorske kuhinje. Na kraju ciklusa školovanja polagat će ispit za zvanje Pčelar s upisom u radnu knjižicu.

Ciljevi ovog projekta su približiti svijet pčela i pčelinjih proizvoda kao radnu terapiju sa svrhom pripreme za izlazak u civilno društvo, mogućnost samozapošljavanja ili zapošljavanje kroz socijalnu zadrugu te pružanje nove prilike, za novi život.

Zahvaljujemo Ministarstvu pravosuđa što je prepoznao projekt Pčelarstvo kao stil života te pčelu kao mediji za bitne promjene u čovjekovom životu, a sigurno i u društvu. Ovakav projekt, prvi je u nas pod pokroviteljstvom državne institucije. Zahvaljujemo se na iskazanom povjerenju te vjerujemo kako će ova vrijedna zamisao pronaći svoj put i do drugih osjetljivih skupina u našem društvu u budućnosti.

Slični projekti o uključenju zatvorenika u « pčelarske vode », i terapijski učinci pčelinjaka su dosada pokrenuti u SAD-u (Chicago, Washington), Engleskoj (Liverpool), Belgiji (Marche-en-Famenne), Francuskoj (Fleury-Mérogis, Tarascon), Njemačkoj (Rottenburg) itd...  i pokazali su svoju učinkovitost pri resocijalizaciji i vrlo niskoj stopi recidivizma.

Zaključak je, pčela ne samo što liječi, ona otvara čovjeku novi vrijedan pogled na svijet, i može ga čak i spasiti...

Mr.sc. Kristijan Jusić


U SAD-u :
https://www.theguardian.com/us-news/2015/nov/05/jobs-after-prison-beekeeping-company-former-prisoners
http://www.huffingtonpost.com/entry/beekeeping-inmates-protect-the-planet-and-prepare-for-their-future_us_55e0aee2e4b0c818f617c9c6
http://www.takepart.com/article/2015/08/14/beekeeping-behind-bars

U Velikoj Britaniji :
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/prisoners-given-beehives-look-after-6701678

U Belgiji :
http://blog.lesoir.be/lerucherdusoir/2014/10/23/des-abeilles-et-des-detenus-a-la-prison-de-marche-en-famenne/

U Francuskoj :
http://www.beeopic-apiculture.com/fr/news/autres/les-abeilles-en-prison
http://www.midilibre.fr/2013/09/18/les-detenus-du-centre-penitentiaire-recoltent-leur-miel,758567.php

U Njemačkoj :
http://www.tagblatt.de/Nachrichten/Im-Rottenburger-Gefaengnis-kuemmern-sich-Inhaftierte-um-drei-Bienenvoelker-Erster-Honig-abgefuellt-300066.html
http://www.weser-kurier.de/startseite_artikel,-Ins-Gefaengnis-ziehen-jetzt-Bienen-ein-_arid,676249.html

Ažurirano Srijeda, 08 Veljača 2017 16:22