Gradska pčelarska služba 112 ide dalje ili u zaborav? PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27 Veljača 2017 10:04

logo_za_webUmjesto bilo kakvog drugog obilježavanja deset godina uspješnog djelovanja Gradske pčelarske službe 112 danas smo uputili dopis na ruke g. Emila Tuka, pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo kojeg možete vidjeti ovdje.

U proteklih deset godina grupa pčelara volontera zagrebačkih pčelarskih udruga razvila je specifičnu komunalnu uslugu visokog profesionalnog nivoa. Dvadesetak pčelara građanima je bilo na raspolaganju 24 sata od ranog proljeća do kasne jeseni. Iako je Grad, kroz javne natječaje za subvencioniranje projekata udrugama u poljoprivrednoj djelatnosti, ovoj ekipi priznavao samo neinvazivno prikupljanje slobodnoživućih pčela po Gradu, ono što su građani dobivali je daleko nadilazilo ovu usku formu priznatu kroz tekstove natječaja. Građani su očekivali, a neki i ultimativno tražili, da ih se oslobodi od ugroza za sigurnost, zdravlje i život od pčela, osa i stršljena kad im se činilo da ih ovi kukci na bilo koji način ugrožavaju.

Tijekom deset godina rada dobili smo na desetke tisuća poziva uznemirenih, a nerijetko i ekstremno uspaničenih, sugrađana. Time smo postali i centar za suzbijanje panike ili psihološko savjetovalište. Na veliku većinu takvih poziva odgovarali smo smirenim savjetom, primirivši bezrazložnu paniku, a na neke smo izlazili na teren kako bismo na licu mjesta riješili problem.

Penjali smo se po tavanima, krovovima, drveću i vatrogasnim ljestvama i za svih deset godina nismo imali niti jedan incident s manje ili više tragičnim posljedicama. Ovo je važno istaknuti jer naši volonteri nisu imali životno osiguranje ili osiguranje od nezgode.

Dokazavši se u radu, s izvrsnim rezultatima koje nitko ne osporava, držimo da je došlo vrijeme da se ova naša usluga institucionalizira putem suradnje sa svim gradskim uredima i institucijama kroz segmente njihova interesa. Istim troškom, a kvalitetnijom organizacijom suradnje s Gradom dobili bismo još kvalitetniju uslugu trajnog karaktera i neovisnu o zdravlju, mogućnostima i godinama starosti pojedinaca iz ove vrijedne klape te neovisno o rezultatima izbora u našem Gradu.

Ažurirano Utorak, 14 Ožujak 2017 13:00