Donacija pčelarima iz DM-a PDF Ispis E-mail
Petak, 03 Veljača 2017 15:10

img_0773aDanas je DM-drogerie markt za potrebe projekta Urbani pčelinjak, kojeg zajednički vode Udruga za kreativni socijalni rad i Udruga pčelara Pčelinjak,  donirao pčelarsku opremu u vrijednosti od 14.177,14 kn.

Tvrtka dm je krajem prošle godine deseti put za redom proglašena jednom od tri najbolja hrvatska poslodavca i to prema mišljenju samih radnika. Briga za vlastite radnike i stvaranje poticajnog okruženja te socijalna osjetljivost dopunjuje se i sa brojnim aktivnostima pomoći skupinama u nepovoljnom položaju, pa je tako i ova današnja donacija jedna od takovih plemenitih gesta u nizu.

Na projektu Urbani pčelinjak, ove dvije udruge surađuju od proljeća 2014. godine. Za tu namjenu Hrvatske šume d.o.o. su ustupile na korištenje šumu na Savskoj Opatovini gdje pčele imaju kontinuiranu i kvalitetnu pašu, a pčelinjak je na području Grada Zagreba.  Također projekt podržava i Vodoprivreda Zagreb d.d. koja će omogućiti korištenje skladišta za potrebe držanja praznih košnica i opreme, a Gradski ureda za poljoprivredu i šumarstvo donirao je 10.000,00 kn za ogradu i ulazna vrata na pčelinjak. Prostor šume gdje je postavljen pčelinjak je Urbanističkim planom namijenjen za zonu rekreacije te se dugoročnim planom namjerava urediti i biti dostupniji građanima. „Urbani pčelinjak" je prvi korak u tom smjeru.

Projektom se u područje pčelarstva, kroz strukturiranu edukaciju u koju je uključen i praktični rad, uvode mladi s poremećajem u ponašanju, osobe s invaliditetom i liječeni ovisnici. Daje im se znanje, iskustvo te navika rada, a vremenom i poseban odnos prema prirodi i pčelama. Uz znanje i radno iskustvo konstantno im se pruža i psihološka i socijalna podrška što je veoma važno u osjetljivom i kritičnom periodu uključivanja u društvo kada najčešće dolazi do odustajanja i recidiva.

Svrha pokretanja ovog poduhvata je pružiti mogućnost zapošljavanja i edukacije rizičnim skupinama kako bi se lakše uključili u društvo te kako bismo smanjili broj recidivista.

Ažurirano Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 08:56