Da li se radi potpora mora učlaniti u HPS? PDF Ispis E-mail
Utorak, 21 Veljača 2017 12:56

info2Na predavanju u UP, „Pčelinjak" 17. veljače, povela se žustra rasprava o pravu pčelara na ostvarivanje poticaja iz Nacionalnog pčelarskog programa. Neki kolege su ustvrdili da su im s broja 01 6002 777  (Agencija za plaćanja) dali informaciju da potporu mogu dobiti samo članovi Hrvatskog pčelarskog saveza, odnosno da se mora učlaniti u HPS da bi se dobila potpora. Slične tvrdnje dobili smo u zadnjih mjesec - dva i od više predsjednika pčelarskih udruga ili pak članova drugih pčelarskih udruga. Takve tvrdnje su nam se učinile potpuno nevjerojatne i bez ikakvog osnova, kao produkt nekakvih „šumova" u komunjikaciji. O toj temi smo opširnije već pisali u članku Kako da pčelarska udruga istupi iz HPS-a i kako riješiti pašnog povjerenika?

No da bismo utvrdili gradivo nazvali smo i navedeni broj, s kojeg su navodno kolege dobili informaciju da se mora biti članom HPS-a kako bi se dobio poticaj za pčelarstvo, i dobili g. Željka Kušerovskog koji nam je rekao da to nema veze sa stvarnošću, da ne vjeruje da je itko s tog broja izrekao takvu „informaciju". Da bismo bili potpuno sigurni da ispravno tumačimo dio hrvatskih zakona koji se odnosi na ovu problematiku uputili smi i službeni e-mail na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Poštovani,

Slijedom diskusije o ostvarivanju poticaja iz Nacionalnog pčelarskog programa u UP „Pčelinjak" održane u petak, 17. veljače molimo vas da nam pojasnite slijedeće:

·         Da li je dobivanje potpora iz Nacionalnog pčelarskog programa vezano na bilo koji način uz članstvo u Hrvatskom pčelarskom savezu.

·         Kako mogu potpore ostvariti nečlanovi HPS-a, članovi nekih drugih udruga civilnog društva ili oni koji ne žele imati nikakav odnos s bilo kojom udrugom civilnog društva, a pčelari su.

Hvala na pažnji i lijep pozdrav,

Damir Rogulja, urednik www.pcelinjak.hr


Dobili smo i automatski odgovor da je naša pošta pristigla u Agenciju i da će nam odgovorit u najkraćem mogućem vremenu, pa kad stigne objavit ćemo i službeni stav Agencije za plaćanja u poljoprivredi o isplatama potpora hrvatskim pčelarima.

Ažurirano Srijeda, 22 Veljača 2017 14:56