Što će biti s Hrvatskim pčelarskim savezom? PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 02 Veljača 2017 14:19

sto_sadU Hrvatskom pčelarskom savezu ponašaju se kao da je stanje potpuno normalno. No, subvencijska prevara koju su organizirali s partnerima i uz pomoći ljudi iz Agencije za plaćanja kao i uz prešutnu podršku odgovornih u Ministarstvu poljoprivrede jednostavno ne može dobro završiti.

Pa da to malo razjasnimo: svi hrvatski pčelari, članovi HPS-a, znaju da na dobivene lijekove protiv varooe od 2011. do 2015. nisu platili PDV. To je provedeno tako da su na prvotno ispostavljenu fakturu, na cijenu preuzetog lijeka, naknadno dobili odobrenje u iznosu točno onolikom koliko bi za preuzeti lijek trebali platiti PDV. Nakon toga su mudri organizatori na tako umanjen iznos obračunali PDV i platili ga, ali na teret državnog proračuna, odnosno iz sredstava namijenjenih za subvencioniranje liječenja pčela. Tom makinacijom državni proračun je oštećen dvostruko. Nije plaćen PDV na ukupno isplaćena sredstva namijenjena za subvencioniranje liječenja pčela, a potom jer je PDV plaćen protupravno iz sredstava namjenski izdvojenih iz proračuna za liječenje pčela od varoe.

Osim vodstva HPS-a u tome su sudjelovali i svi predsjednici pčelarskih udruga koji su na svom terenu provodili ovaj nakaradni plan. Takvim aktivnostima proračun Republike Hrvatske oštećen je za više desetka milijuna kuna. Hrvatski pčelarski savez i suradnici na tom „projektu", morat će tu štetu nadoknaditi. Nadati se da će netko u ovoj državi zažmiriti i praviti se blesav, te da će im ovaj marifetluk oprostiti je zabijanje glave u pijesak.

Nema tog načelnika, pročelnika, voditelja ove ili one nadležne institucije koji bi smogao snage da se u takvo nešto upusti. Dakle konačna učinjena šteta će se nesumnjivo utvrditi. Utvrdit će se i odgovornost svih koji su u ovom „poduhvatu" sudjelovali. Pitanje je sada tko će štetu platiti. U principu bi svi oni koji su bili krajnji korisnici, dakle pčelari - članovi HPS-a, trebali platiti PDV na vrijednost lijekova koje su preuzeli - dakle na one iznose računa koje su dobili prije dokumenta koji se zove „odobrenje".

Pod pretpostavkom da sud, kad do suda dođe, i prihvati da su pčelare predriblali maheri, iz vodstva HPS-a i njihovi partneri, te da oni nisu osobno krivi za ovu prijevaru vjerojatno im se neće odrezati i za to predviđena kazna. No, kaznu će netko ipak morati platiti. Da li će to biti samo HPS ili još po netko to će vrijeme pokazati, no, u svakom slučaju situacija nije normalna. Povrat neuplaćenog PDV, kao i predviđene kazne za ovakvo kriminalno ponašanje su iznosi koje će HPS jako teško preživjeti. To je zid s kojim će se glave hrvatskog pčelarstva nesumnjivo sudariti, te je o tome potrebno već danas promišljati - što nakon kataklizme u koju hrvatsko pčelarstvo, u organizacionom smislu, srlja.

Damir Rogulja, predsjednik UP „Pčelinjak"

Ažurirano Četvrtak, 02 Veljača 2017 14:50