Subvencijska prevara HPS ne zabrinjava! PDF Ispis E-mail
Subota, 04 Veljača 2017 21:55

hps21jpg

Sudili Muji radi ubojstva Sulje i Mujo se pravda sudiji.

Bolan sudija nisam kriv!
Da Vam pravo kažem bilo je vako: Istovarivao ja drva kad ono iver, ubo me u dlan, a ja izvadio čakiju da ću ga vadit, kad ti evo jarana Sulje. Ide meni raširenih ruku da me grli, jer se nismo vidjeli danima. Kad ono banana, neka budala bacila koru banane, a moj jaran stade na nju i pade ravno na moju čakiju...

Digne sudac obrve, a Mujo će ko iz topa:

Bolan sudac i tako pet puta, časti mi!

Na ovaj vic me podsjetio razgovor koji sam ovih dana vodio u sjedištu HPS-a. Skrenuo sam pažnju, tamo nekim ljudima, da je došlo vrijeme da se o problemu subvencijske prijevare napokon otpočne ozbiljno razgovarati i u strukturama HPS-a. Ne o tome tko je kriv ili tko je nevin nego o izlaznoj strategiji u vrlo izvjesnom slučaju da optužbe budu potvrđene i na sudu.

Na žalost tu mogućnost sugovornici su prilično rezolutno odbili pravdajući to postupkom koji je u tijeku i koji će tek pokazati tko je tu što i tko je tu tko.

Ako kod ikoga postoji i malo dileme da li je napravljena ozbiljna prijevara, ili da to nije, vrijedi se potruditi i detaljno ponoviti opis tijeka te makinacije. Kao prvo to ćemo iskazati formulom, a potom je pokušati i objasniti. Cijelu operaciju ćemo svesti na 1,00 kn kako bi kasnije lakše izračunali razmjere učinjene štete. Dakle, na svaku kunu tržišnog prometa u Hrvatskoj se plaća 0,25 kune u državni proračun ili 25% PDV-a, tu je početak, a marifetluk ide slijedom:

a.   1,00 + 25% (PDV) = 1,25 kn
b.   1,00 - 0,25 kn (odobrenje) = 0,75 kn
c.   0,75 kn + 25% (PDV) = 0,9375 kn
d.   1,00 - 0,9375 = 0,0625

a.     Agencija dobiva od dobavljača račun na iznos 1,25 kn s PDV-om i odobrava iznos za lijek od 1,00 kn s tim da korisnik subvencije mora platiti 0,25 kn PDV-a, a i pčelar od dobavljača dobiva račun na iznos od 1,25 kn s uključenim PDV-om.

b.   Nakon toga dobavljač lijeka ispostavlja dokument ODOBRENJE pčelaru na iznos od 0,25 kn i novi račun na iznos od 1,00 kn u kojem iznosu je naveden i pripadajući PDV.

c.    Dobavljač lijeka plaća PDV od 0,1875 kn što je 25% od 0,75 kn, a što je iznos dobiven nakon provedbe ODOBRENJA od 0,25 kn na svaku kunu cijene lijeka koju je dobavljač iskazao Agenciji za plaćanja.

d.   Kako je Agencija za plaćanje odobrila cijenu od 1,00 kn (bez PDV-a) u navedenoj transakciji pojavljuje se razlika od 0,0625 kn na svaku kunu koju je Agencija isplatila.

Kako doći do ukupne štete i iznosa koji je negdje vjerojatno „zamračen"?

Kako nije donesen nikakav zakon, pravilnik ili uredba kojim bi sredstva za nabavku lijekova iz Nacionalnog pčelarskog programa bila oslobođena obaveze plaćanja PDV-a, odnosno da je za taj segment dopušteno prebaciti trošak PDV-a na državni proračun, odnosno da se PDV plati iz državnog proračuna, svaki kupac lijeka je morao sam snositi trošak PDV-a na svaku kunu isplaćenu za kupnju lijeka.

Ovom su makinacijom pčelari navedeni da ne plate 0,25 kn PDV-a za svaku plaćenu kunu za dobiveni lijek, a istovremeno je PDV plaćen protupravno iz sredstava državnog proračuna namjenski izdvojenih za nabavku lijeka u iznosu od 0,1875 kn za svaku kunu isplaćenu za tu namjenu, tako je nastala dvostruka šteta i to u iznosu od 0,4375 kn za svaku isplaćenu kunu za ovu namjenu. Kad se tomu doda i razlika između iznosa ODOBRENJA od 0,25 kn za svaku kunu i PDV-a koji je protupravno plaćen u iznosu od 0,1875 kn dolazimo do iznosa od 0,0625 kn za svaku ispaćenu kunu koji iznos se negdje putem „izgubio". Kad to sve zbrojimo izlazi da je ukupna šteta za državni proračun 0,50 kn za svaku isplaćenu kunu za tu namjenu ili ukupno 50% od ukupno isplaćenih sredstava za tu namjenu.

Prema raspoloživim podacima za namjenu liječenja pčela od varoze putem Nacionalnog pčelarskog programa za 2011.-2014. (do kojih podataka smo došli s internetske stranica Ministarstva poljoprivrede) za tu namjenu je izdvojeno oko 28.500.000,00 kn.

Na taj iznos pčelari, koji su koristili sredstva iz te mjere, u državni proračun su trebali uplatiti oko 7.125.000,00 kn za PDV, protupravno je dobavljač, iz sredstava namijenjenih za kupnju lijeka, uplatio oko 5.343.750,00 kn, a negdje je ostao iznos od oko 1.781.250,00 kn kao „ekstra profit" nekome u tom lancu organizatora. Kad to sve zbrojimo, prema raspoloživim podacima, ukupna šteta za državni proračun je oko 14.250.000,00 kn ili 50% od izdvojenih sredstava za mjeru liječenja pčela iz Nacionalnog pčelarskog programa za navedeno razdoblje.

Naravno, ovo je okvirni izračun na bazi javno dostupnih podataka. Također postoji mogućnost da je bilo nešto i isplata mimo Hrvatskog pčelarskog saveza i za koje lijekove su ti pčelari i platili regularni PDV. Sve to ne umanjuje odgovornost uključenih, a prave razmjere štete utvrdit će istraga koja se provodi polako i temeljito.

Koliko god da konačni zbroj ukupne štete bude utvrđen netko će to morati namiriti. Pčelari će vjerojatno morati platiti PDV kojeg nisu platili, dobavljač će morati vratiti iznos koji je protupravno koristio za uplatu PDV-a, a oni koji su „zamračili" razliku imati će razloga da se češu. U svakom slučaju pred Hrvatskim pčelarskim savezom stoji vrijeme sudbonosnih izazova.

No odgovornost neće moći izbjeći niti pojedinci u Ministarstvu poljoprivrede kao niti u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Posebno je indikativna obavijest na stranici Agencije za plaćanja iz 2015. godine ( na žalost stranica ne generira datum objave) gdje se već daje naslutiti svojevrsna zabrinutost - http://www.apprrr.hr/suzbijanje-varooze---obavijest-pcelarima!-1414.aspx - gdje navode da je u toj godini značajno izmijenjen način provedbe sufinanciranja jer pčelari podnose zahtjev osobno, u svoje ime (!), a ne više putem HPS-a. Na žalost, dalje od toga, u utvrđivanju štete i odgovornosti za štetu načinjenu u prethodnom razdoblju, nisu išli pa će sad morati položit račun zašto su nesumnjivu subvencijsku prijevaru pokušali zataškati.

O ovoj temi smo već detaljnije pisali, a članak možete pročitati ovdje.

I kako je Mujo s početka rekao - Bolan sudac i tako pet puta, časti mi!


Pripremio. Damir Rogulja

Ažurirano Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 09:48