Radom protiv magle iz HPS-a PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 05 Svibanj 2016 12:33

tomic_zeljkoŽeljko Tomić, predsjednik Udruge pčelara Đakovštine postavio mi je na mom FB profilu pitanje na koje nisam mislio odgovoriti ali da ipak pokušam:

Pitanje:

Željko Tomić Upitao bih Vas zbog čega tolika mržnja prema HPSu jer ovo nije jedini članak koji ste napisali.Dali zbog toga što vi niste izabrani za predsjednika HPSa. Koliko ste vi dobra donjeli pčelarima svojim pisanjima . Malo razmislite da li je dobro sve što napišete i kažete. Dali ste vi uopće i član HPSa

Odgovor:

Svodeći probleme u pčelarstvu, na koje godinama upozoravam, na moju osobnu diskreditaciju više govori o onima koji me diskreditiraju no o meni.

Za razumijevanje stvari ipak treba naglasiti da sam osobno i u suradnji s mojim timom osvojio medijskog prostora, za promociju pčele i pčelarstva, više nego li sva ostala hrvatska pčelarska društva zajedno, uključivši i Hrvatski pčelarski savez.

UP Pčelinjak jedina je pčelarska udruga koja je koncipirala i realizirala više od 20-tak tv-reportaža o pčelama, pčelarstvu i pčelinjim proizvodima. Jedina smo pčelarska udruga koja je uspješno organizirala dva prosvjedna skupa (ovdje, ovdje i ovdje) pčelara na temu pesticidi i pčele u vrijeme kad su o toj problematici HPS i dobar dio hrvatskih pčelarskih udruga podržavali ideju Ministarstva poljoprivrede o „suživotu pčela i pesticida"!!!??? 

Međunarodno ocjenjivanje meda „Zagimed", „Darovnica", „Monografija - 110 godina organiziranog pčelarskog rada u gradu Zagrebu", „Akcija patvoreni med", Međunarodni regionalni sajam „Sivka" 2013. i 2014. u Varaždinu, Gradska pčelarska služba 112Klimatske promjene i nozema cerana samo su neki od projekata Pčelarskog društva Zagreb, Udruženja pčelara Hrvatske i UP „Pčelinjak" gdje sam bio idejni začetnik i jedan od glavnih realizatora. Sve te akcije i aktivnosti bile su snažno poduprte tiskanim i elektronskim medijiskim prilozima.

Mnogi smo Hrvati jednostavni takvi - jalni smo, ne volimo uspješne i radišne, a iracionalnoj mržnji su izloženi svi oni kojima su radni rezultati iznadprosječni. Stoga niti malo ne čudi što veliki dio hrvatskih pčelara podržava neinventivnost i nerad ovakvog Hrvatskog pčelarskog saveza. A svi koji se zalažu, promišljaju i djeluju za stvarni boljitak naše djelatnosti izloženi su tim otrovnim ubodima hrvatskog jala.

UP Pčelinjak, kojeg vodim, a niti ja osobno nismo članovi Hrvatskog pčelarskog saveza. I što to znači? Znači li to da nismo dovoljno dobri Hrvati, ili dovoljno dobri pčelari. Znači li to da je sav publicitet za pčelarstvo i pčelu kojeg smo osvojili bio osvojen za nekog neprijatelja ili smo mi ti neprijatelji hrvatskog pčelarstva. Znači li to da su rad, promišljanje, planiranje, znanje, obrazovanje, invencija i rezultati svega toga skupa NEPRIJATELJI HRVATSKOM PČELARSTVU!

Ma dajte ga najte.

Mi znamo zamisliti kvalitetne ciljeve te promišljati i planirati sredstva i programe kojima ćemo te ciljeve dostići i sigurni smo da je to jedini pravi put bilo kakvog razvoja pa i razvoja hrvatskog pčelarstva. 
Mi znamo da „lideri" bez pokrića, u planovima i programima djelovanja i razvoja hrvatskog pčelarstva, neće našem pčelarstvu donijeti ništa. A koliko je meni poznato niti jedan dosadašnji izabrani pčelarski lider u HPS-u nije biram temeljem bilo kakvog smislenog programa, programa koji bi imao sve svoje komponente - sadržajnu, organizacijsku, kadrovsku, financijsku, vremensku...

Aktualni predsjednik HPS-a, unatoč svoj njegovoj dobroj namjeri, na žalost se ne izdvaja po bilo čemu. Sam, bez suvislog plana i programa kojeg bi podržalo članstvo - podržalo taj plan i program, a ne njega osobno - ne može učiniti gotovo ništa. I upravo stoga smo višekratno upozoravali da se HPS mora promijeniti želi li postati suvremena i napredna krovna organizacija hrvatskih pčelara. U tome nismo usamljeni. No, na žalost, još nije sazrela kritična masa spoznaje, do koje smo neki došli, da bi se stvari pomaknule na bolje. Bit je u tome što se ne radi, ne promišlja, ne planira, ne analizira i ne vrednuje učinjeno i što to prije shvatimo to ćemo prije početi razvijati i Savjetodavnu službu i službu praćenja medenja te akcije na zaštiti naše pčele, sadnje i sijanja medonosnog bilja, uočavanja novih bolesti i klimatskih izazova, kvalitetnijeg unapređenja plasmana naših proizvoda, tehnike i tehnologije pčelarenja, pčelarskog turizma, apiterapije, obrazovanja mladih i „starih" pčelara te opće javnosti...

I na kraju gospodine Željko Tomić, a i svi članovi HPS-a koji ovakvo stanje nerada i bezidejnosti bezrezevno podržavate, trebali biste se zapitati tko tu zapravo koga mrzi i zbog čega.

Damir Rogulja

Ažurirano Četvrtak, 05 Svibanj 2016 14:49