Iz HPS-a
HPS prebacuje svoju krivnju na članove PDF Ispis E-mail
Petak, 21 Travanj 2017 11:49

hps21jpgHrvatski pčelarski savez na svojoj internetskoj stranici http://www.pcela.hr/ objavio je „Objašnjenje pčelarima o odluci APPRRR-a o povratu više isplaćenih sredstava (PDV-a) za 2014. godinu.

Tu se treba postaviti pitanje - ZAŠTO AGENCIJA DONOSI ODLUKU SAMO ZA 2014. GODINU i zašto je odluka adresirana na HPS?

Subvencijska prevara u organizaciji HPS nije se odvijala samo u toj godini već i u 2011., 2012. i 2013.

Razlika je u tome što su ODOBRENJA za iznos PDV-a za kupljene lijekove za pčele u prve tri godine ovog „projekta" potpisivali pčelari sami i oni će biti dužni vratiti nenamjenski korištena sredstva agenciji koja su koristili za plaćanje PDV-a, za te godine, i to svaki ponaosob.

Ažurirano Petak, 21 Travanj 2017 12:13
Više...
 
Nacionalna ili privatna staklenka? PDF Ispis E-mail
Utorak, 07 Veljača 2017 13:45

img_20170207_0001U današnjim izdanjima Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista objavljen je  članak pod naslovom „Hrvatski med pakirati će se u „nacionalnu" staklenku da bi se razlikovao od uvoznog" (više na: https://www.pressreader.com/croatia/vecernji-list-hrvatska/20170207/281930247719105).

UP „Pčelinjak" apsolutno podržava ovu akciju, tim više što su se na isti način zaštitili slovenski i srpski pčelari s izvrsnim rezultatima. Ova akcija bi trebala obuhvatiti sve hrvatske pčelare proizvođače viškova pčelinjih proizvoda, dakle da bude i u stvarnosti NACIONALNA. Iako je većina hrvatskih pčelara uključena u Hrvatski pčelarski savez iz ovog projekta ne bi trebao biti izostavljen niti jedan hrvatski pčelar-proizvođač. Ako se u taj projekt uključe sredstva iz proračuna ili sredstva iz europskih fondova onda neće biti važno tko je član čega ili koga i onda to može biti nacionalni projekt. Ekskluzivna HPS-ova akcija može biti samo ako HPS u projekt uključi vlastita sredstva i sredstva svojih članova i tad ne bi bila "nacionalna" već "privatna" staklenka iz jednostavnog razloga što nitko još nije dobio autorska prava na nacionalnost.

Mi u UP „Pčelinjak" smo spremni na konstruktivnu suradnju na ovom projektu, kao i na bilo kojem drugom koji je u interesu i za dobrobit hrvatskih pčelara i pčelarstva,

Ažurirano Utorak, 07 Veljača 2017 16:09
Više...
 
Subvencijska prevara HPS ne zabrinjava! PDF Ispis E-mail
Subota, 04 Veljača 2017 21:55

hps21jpg

Sudili Muji radi ubojstva Sulje i Mujo se pravda sudiji.

Bolan sudija nisam kriv!
Da Vam pravo kažem bilo je vako: Istovarivao ja drva kad ono iver, ubo me u dlan, a ja izvadio čakiju da ću ga vadit, kad ti evo jarana Sulje. Ide meni raširenih ruku da me grli, jer se nismo vidjeli danima. Kad ono banana, neka budala bacila koru banane, a moj jaran stade na nju i pade ravno na moju čakiju...

Digne sudac obrve, a Mujo će ko iz topa:

Bolan sudac i tako pet puta, časti mi!

Na ovaj vic me podsjetio razgovor koji sam ovih dana vodio u sjedištu HPS-a. Skrenuo sam pažnju, tamo nekim ljudima, da je došlo vrijeme da se o problemu subvencijske prijevare napokon otpočne ozbiljno razgovarati i u strukturama HPS-a. Ne o tome tko je kriv ili tko je nevin nego o izlaznoj strategiji u vrlo izvjesnom slučaju da optužbe budu potvrđene i na sudu.

Ažurirano Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 09:48
Više...
 
Što će biti s Hrvatskim pčelarskim savezom? PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 02 Veljača 2017 14:19

sto_sadU Hrvatskom pčelarskom savezu ponašaju se kao da je stanje potpuno normalno. No, subvencijska prevara koju su organizirali s partnerima i uz pomoći ljudi iz Agencije za plaćanja kao i uz prešutnu podršku odgovornih u Ministarstvu poljoprivrede jednostavno ne može dobro završiti.

Pa da to malo razjasnimo: svi hrvatski pčelari, članovi HPS-a, znaju da na dobivene lijekove protiv varooe od 2011. do 2015. nisu platili PDV. To je provedeno tako da su na prvotno ispostavljenu fakturu, na cijenu preuzetog lijeka, naknadno dobili odobrenje u iznosu točno onolikom koliko bi za preuzeti lijek trebali platiti PDV. Nakon toga su mudri organizatori na tako umanjen iznos obračunali PDV i platili ga, ali na teret državnog proračuna, odnosno iz sredstava namijenjenih za subvencioniranje liječenja pčela. Tom makinacijom državni proračun je oštećen dvostruko. Nije plaćen PDV na ukupno isplaćena sredstva namijenjena za subvencioniranje liječenja pčela, a potom jer je PDV plaćen protupravno iz sredstava namjenski izdvojenih iz proračuna za liječenje pčela od varoe.

Ažurirano Četvrtak, 02 Veljača 2017 14:50
Više...
 
Ekološko pčelarstvo : U sjeni redovne godišnje Skupštine HPS PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 05 Prosinac 2016 19:29

krnic_pcelarstvoOvaj članak Časopis Hrvatska pčela nije htjela objaviti !!?
Ekološki pčelar Lovro Krnić
Karlovac, 01.12. 2016 g.

Na ovogodišnjoj redovnoj Skupštini HPS-a, po meni bilo je konstruktivnih i dobrih prijedloga i kao član HPS-a poštujem sve odluke donesene na ovoj Skupštini. Za mene su te odluke kao i odluke UO HPS-a Zakon, bez obzira što neke odluke ne idu u prilog  Ekološkog pčelarstva. Smatram da bi se diskusija i Odluke Skupštine trebale objaviti na WEB: stranici HPS-a, pa valjda smo otvorena asocijacija ovoga društva. Osim dobrih diskusija i prijedloga , čulo se je još ponešto: Kao na primjer: Zašto se kod nas ne odobri kupovina amitraza, odnosno zašto se ne može amitraz kupiti u slobodnoj prodaji. Pravo je čudo što nitko nije tražio slobodnu prodaju rotenona,  nema potrebe jer se ovaj nazovimo lijek kod nas prodaje već više od 10 godina. Prodaje se javno, ali ne u prodavaonicama ili veterinarskim ljekarnama,

Ažurirano Ponedjeljak, 05 Prosinac 2016 19:46
Više...
 
Što je to hrvatska pčelarska magla? PDF Ispis E-mail
Utorak, 10 Svibanj 2016 13:36

maglaMnogi se neupućeni pitaju - što je to hrvatska pčelarska magla? Iako je o toj temi na našoj stranici objavljen niz tekstova nije na odmet to „gradivo" ponoviti. Pa krenimo od početka.

Ovakav Hrvatski pčelarski savez je nepremostiva smetnja razvoju hrvatskog pčelarstva.

Ovakav Hrvatski pčelarski savez ugrožava ljudska prava nekim građanima Hrvatske.

HPS ne radi ništa na uspostavljanju Savjetodavne službe i službe praćenja medenja te ne provodi sustavne , planirane i održive akcije na zaštiti naše pčele, sadnje i sijanja medonosnog bilja, uočavanja novih bolesti i klimatskih izazova, kvalitetnijeg unapređenja plasmana naših proizvoda, tehnike i tehnologije pčelarenja, pčelarskog turizma, apiterapije, obrazovanja mladih i „starih" pčelara te opće javnosti...

Oni koji bi htjeli raditi na ovom nepreglednom polju pčelarskih mogućnosti u tome su u potpunosti onemogućeni, kako odnosom Ministarstva poljoprivrede RH, podržanog brojnim pravilnicima i uredbama tog ministarstva, tako i odnosom dijela pčelarske „elite", okupljene u HPS-u, kojima ova hrvatska „pčelarska pustopoljina" iz neobjašnjivih razloga izuzetno odgovara.

Ažurirano Utorak, 10 Svibanj 2016 14:06
Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL