HPS prebacuje svoju krivnju na članove PDF Ispis E-mail
Petak, 21 Travanj 2017 11:49

hps21jpgHrvatski pčelarski savez na svojoj internetskoj stranici http://www.pcela.hr/ objavio je „Objašnjenje pčelarima o odluci APPRRR-a o povratu više isplaćenih sredstava (PDV-a) za 2014. godinu.

Tu se treba postaviti pitanje - ZAŠTO AGENCIJA DONOSI ODLUKU SAMO ZA 2014. GODINU i zašto je odluka adresirana na HPS?

Subvencijska prevara u organizaciji HPS nije se odvijala samo u toj godini već i u 2011., 2012. i 2013.

Razlika je u tome što su ODOBRENJA za iznos PDV-a za kupljene lijekove za pčele u prve tri godine ovog „projekta" potpisivali pčelari sami i oni će biti dužni vratiti nenamjenski korištena sredstva agenciji koja su koristili za plaćanje PDV-a, za te godine, i to svaki ponaosob.

Po provedenim kontrolama za financijsku godinu 2014., utvrđene su nepravilnosti u Sektoru pčelarstva i to kod podnošenja zahtjeva Hrvatski pčelarski savez (u daljnjem tekstu: HPS) te na osnovu utvrđenih nepravilnosti Ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donosi: ODLUKU O POVRATU SREDSTAVA (cjeloviti tekst odluke pogledati ovdje). U toj odluci se nigdje ne spominju krajnji korisnici - pčelari niti njihova obveza da navedeni iznos, koji Agencija potražuje od HPS-a, osobno i vrate.

Objašnjenje koje potpisuje dopredsjednik HPS-a navodi da su pčelari obavezni podmiriti sporni iznos od 2.562.735,19 kn što je činjenično potpuno netočno. Agencija taj iznos potražuje od HPS-a i isključiva je odgovornost na onima koji su potpisivali dokumente kojima je u toj godini ta subvencijska prevara omogućena. Potpisnici se znaju i najmanje što bi HPS trebao napraviti je da taj iznos protupravno korištenih sredstava namiri od odgovornih osoba čija imena stoje na dokumentu koji se zove ODOBRENJE. Sve ostalo je daljnje zamagljivanje i daljnje varanje članova Hrvatskog pčelarskog saveza.

Daleko bi bilo poštenije da je HPS svojim članovima poslao ispriku za učinjene kriminalne radnje, te pozvao svoje članove da pomognu svojoj organizaciji kako bi opstala.

Damir Rogulja

Ažurirano Petak, 21 Travanj 2017 12:13