Inovacije
UP „Pčelinjak“ na 35. danima pčelarstva u Celju PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Ožujak 2012 18:39

celjski_sejemOd 16. do 18. ožujka na Celjskom sajmu održavaju se 35. dani pčelarstva - ApiSlovenija.

U petak će se održat 1. simpozij o kranjskoj pčeli. U subotu je organiziran seminar iz područja zdravstvene zaštite pčela i sigurnih pčelinjih proizvoda te 2. međunarodna konferencija pčelarskih organizacija. U nedjelju će se održati stručni seminar o primjerima dobre pčelarske prakse. Detaljan program ApiSlovenije možete vidjeti ovdje:

Na poziv organizatora Čebelarske zveze Slovenije UP „Pčelinjak" će u subotu od 9:00 do 14:00 sati demonstrirati tri inovacije svog člana Vlatka Milanovića, predsjednika  Komisije za tehnička unapređenja u pčelarstvu UPP i direktora tvrtke Fustis d.o.o.

Ažurirano Srijeda, 14 Ožujak 2012 09:08
Više...
 
Dizalica - Josip Špoljarić PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 08 Ožujak 2012 12:31

img_0684

Služi za podizanje LR-košnica ili pojedinih dijelova košnica.

Prenosiva je, može se regulirati visina (teleskopska).

Lako se rastavlja - uzima malo prostora kod transporta.

Izrađena je od okruglih cijevi ø ¾'' i ½'', a može i od kvadratnih profila.

Teška je oko 15 kg.

Koristi se kod:

-         Zamjene ili čišćenja podnice

-         Umetanja nastavaka, matične rešetke, bježalice i dr.

-         Podizanjem plodišta kontroliramo matičnjake

Ažurirano Petak, 09 Ožujak 2012 23:56
Više...
 
Zlatni stroj pčelarstva PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Studeni 2011 14:13

demonstracijaEkipa iz Zadruge branitelja za pčelarstvo, inovacije i gospodarstvo ROJ iz Karlovca u petak, 4. studenog održala je prezentaciju svoje bušilice za satne osnove na tribini Udruge pčelara „Pčelinjak" u Zagrebu.

Zadruga je osnovana 2010. godine i u nepune dvije godine uspjeli su svojim inovacijama pobuditi izuzetan interes u hrvatskim pčelarskim krugovima, a i u inozemstvu.

Stroj kojeg su kolege donijeli može bušiti istovremeno 5 ili 6 rupa ovisno da li se buše okviri za lisnjače ili nastavljače. Također je ovim strojem moguće bušiti i postranjske letvice kod horizontalnog postavljanja žica u okvire. Inovator Damir Novaković za rješenje ovog stroja već je dobio niz priznanja na domaćim i inozemnim sajmovima inovacija.

Ažurirano Ponedjeljak, 07 Studeni 2011 17:05
Više...
 
MRAVLJA KISELINA – tretman metodom Fustis PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Srpanj 2011 12:08

vlatko_milanovicPiše: Vlatko Milanović, predsjednik Komisije za tehnička unapređenja u pčelarstvu Udruge pčelara „Pčelinjak“ i direktor zagrebačke tvrtke Fustis.
Tvrtka Fustis d.o.o. bavi se izdavaštvom, ima vlastitu tiskaru i laboratorij za kreaciju, ispitivanje i provedbu vlastitih inovativnih rješenja. Organizirali su i ogledni pčelinjak na obroncima Zagrebačke gore.


MRAVLJA KISELINA - tretman metodom Fustis

Metanska, formična ili poznatija kao mravlja kiselina, dobila je ime po crvenim mravima iz kojih je prvi put i izolirana. Bezbojna je tekućina, oštrog mirisa. Njena formula je HCOOH. Zajedno s oksalnom i mliječnom spada u grupu organskih kiselina (stvaraju ih organizmi biljaka i životinja).

Prema stručnim izvorima, varooza (bolest koju uzrokuje krpelj varoa) registrirana je u današnjoj Indoneziji 1904, u ovom dijelu Europe pojavila se u Dimitrovgradu (Crna Gora) 1976 /1977, a od pojave varooze u Dalmaciji (1978) mravlja kiselina se upotrebljavala kao alternativno sredstvo u suzbijanju brzoširećeg nametnika. Danas je svjetski afirmirana kao prihvatljiv preparat u organskom pčelarenju. U Europskoj zajednici mravlja kiselina je (uz timol) jedino kemijsko sredstvo dozvoljeno u ekološkom pčelarenju.

Ažurirano Srijeda, 27 Srpanj 2011 23:45
Više...
 
Profesionalna higijenska pojilica za pčele PDF Ispis E-mail
Utorak, 05 Srpanj 2011 19:31

pojilicaf1 pojilicaf2

Od prve prezentacije inovativnog rješenja Profesionalne higijenske pojilice za pčele tvrtke Fustis u UP „Pčelinjak“ 6. svibnja ove godine mnogi smo ju do sada stavili u „promet“. Pčele ju izvrsno prihvaćaju i bez ikakvog šećerenja ili što je još gore soljenja. Čini se da im upravo betonska podloga iz koje uzimaju vodu najviše odgovara. Od kako su postavljene ove pojilice (dvije) na mom pčelinjaku pčele su prestale pohoditi bazen udaljen od košnica oko 80 m.

Postolje ove pojilice izliveno je od visokokvalitetnog finog cementnog morta visoke završne čvrstoće i težine 6 kg. Upravo ta težina stabilizira pojilicu tako da i kad u njoj ima malo vode vjetar ju neće prevrnuti. Završno je obrađena vodenim staklom, natrijevim silikatom, koje je u kemijskoj reakciji s betonom stvorilo vodonepropusni sloj tako da postolje ne „slini“, odnosno ne navlači vlagu iz valova (kanalića) postavljenog uokolo pojilice. Od atmosferilija i zagađenja iz zraka vodu u valovu (kanaliću) štiti pleksiglas ploča koja je laserom precizno izrezana da vodotijesno prianja uz betonsku podlogu. Sama pojilica mora biti postavljena na horizontalnu podlogu i to ne po prilici već uz pomoć libele (vaservage). Rezervoar ima zapreminu od oko 19 l, a za zamjenu se mogu nabaviti i rezervni – to su standardne boce za automate za vodu. Ovdje treba obratiti pozornost na potrebu narezivanja oduška na grliću boce (to je u kompletu kojeg Fustis isporučuje već učinjeno) bez kojeg bi funkcioniranje pojilice bilo upitno. Ova pojilica nema metalnih dijelova pa je pogodna i za ekološko pčelarenje.

Ažurirano Srijeda, 17 Kolovoz 2011 15:37
Više...
 
Inovacija iz Vrbovca - podnica PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 13 Veljača 2011 19:09

up_vrbovecPiše: Siniša Lisjak

Naš kolega, Jozo Bejić član Udruge pčelara Vrbovec napravio je podnice na kojima je izveo tehničke inovacije koje svakako zaslužuju pažnju. Svoje proizvode izlagao je na pčelarskom sajmu u Gudovcu. Ovom prilikom šalje slike svojih inovacija zbog velikog interesa pčelara a za detalje možete nazvati na mob: 098/319-850, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Podnica ima unutarnji sakupljač kojeg možete jednostavno aktivirati dok je pelud zaštićena od onečišćenja a mreža omogućuje ventilaciju.

Ažurirano Subota, 19 Veljača 2011 00:00
Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL