Značaj evidencije gubitaka pčelinjih zajednica PDF Ispis E-mail
Srijeda, 22 Ožujak 2017 08:37

colossHrvatski pčelari vrlo se nevoljko odazivlju na pozive da prijave gubitke svojih pčelinjih zajednica. Takvom odbojnom stavu prema svakom obliku anketiranja izuzetno su doprinijele tvrdnje starijih kolega pčelara, posebice nekih vrlo agresivnih, da je svaki gubitak zajednice odraz neznanja i nebrige samog pčelara. U svemu tome žalosti da su i takovi agresivci i sami gubili zajednice ali im u njihovom slučaju nije bilo krivo njihovo, sačuvaj Bože, neznanje ili nebriga, već neki samo njima razumljivi razlozi. No, kako bilo, gubici pčelinjih zajednica su svake godine sve izraženiji, a osim toga i snaga pojedinačnih zajednica tijekom sezone zadnjih godina je sve slabija. Pčele gube početnici, ali i vrlo iskusni i verzirani pčelari. Da bi se bilo što pokrenulo, u smislu angažiranja šire društvene zajednice na rješavanju ovih problema, potrebni su egzaktni PODACI.

Na žalost o toj problematici se malo tko u Hrvatskoj brine i tim više treba cijeniti osobno zauzimanje dr.Maje Dražić da u okviru svojih mogućnosti ipak prikupi podatke kojima će se moći dalje argumentirano postavljati konkretna pitanja i zahtjevi u svezi gubitaka pčela u Hrvatskoj. Godinama se na pozive, koje dr.Dražić upućuje hrvatskoj pčelarskoj javnosti, odazivlju rijetki, u nedovoljnom broju da bi se sa sigurnošću govorilo o podacima koji mogu vjerno i u cijelosti oslikavati sezonske gubitke pčela u našoj zemlji.  Da bi ovakva vrst ankete bila vjerodostojna trebalo bi prikupiti nekoliko tisuća odgovora, a ne nekoliko desetaka ili stotina odgovora. U svakom slučaju svi kojima je imalo stalo do pčela i pčelarstva trebali bi se truditi u razvijanju svijesti da je SRAMOTA ne prijaviti svake godine svoje gubitke, pa makar se radilo i o nekoliko zajednica od stotina kojima pčelarimo, a još i više ako smo zabilježili značajne ili potpune gubitke.

Zato apeliramo - odazovite se pozivu dr. sc. Maje Dražić i ispunite COLOSS-ov anketni upitnik objavljen na internetskoj stranici Hrvatske poljoprivredne agencije, a kojem možete pristupiti ovdje!

Anketa je otvorena do 31. svibnja 2017. godine.

dr

Ažurirano Srijeda, 22 Ožujak 2017 09:14