Bolesti, prevencija i suzbijanje
EM u pčelarstvu - krenuo projekt i u Ljubljani PDF Ispis E-mail
Srijeda, 29 Ožujak 2017 05:51

untitledJučer, 28. ožujka, posjetili smo dr.Maju Smodiš Škerl na Oddelku za živinoreju Kmetijskog inštituta u Ljubljani. Tema razgovora su bile dobre bakterije u pčelarstvu, odnosno projekt EM u pčelarstvu kojeg će se dijelom voditi i na ovom institutu u Ljubljani. Dr.Smodiš Škerl smo prenijeli naša dosadašnja iskustva u radu s probioticima na našim pčelinjacima, a kolega Vlatko Milanović je donirao Institutu i higijensku pojilicu bez kojih se danas više ne može uspješno pčelariti. Na Institutu će ovih dana prvo krenuti laboratorijska provjera, in vitro, učinaka EM probiotika na razne patogene koji su prisutni u košnicama, a potom, za mjesec dva, i na testnom pčelinjaku, in vivo, od 20 košnica u vlasništvu samog Instituta.

Nakon Ljubljane posjetili smo i sjedište Čebelarske zveze Slovenije gdje smo razgovarali s Vladom Auguštinom, savjetnikom specijalistom za tehnologiju pčelarenja o utjecaju higijene vode na zdravstveni status pčele.

Ažurirano Srijeda, 29 Ožujak 2017 07:33
Više...
 
Značaj evidencije gubitaka pčelinjih zajednica PDF Ispis E-mail
Srijeda, 22 Ožujak 2017 08:37

colossHrvatski pčelari vrlo se nevoljko odazivlju na pozive da prijave gubitke svojih pčelinjih zajednica. Takvom odbojnom stavu prema svakom obliku anketiranja izuzetno su doprinijele tvrdnje starijih kolega pčelara, posebice nekih vrlo agresivnih, da je svaki gubitak zajednice odraz neznanja i nebrige samog pčelara. U svemu tome žalosti da su i takovi agresivci i sami gubili zajednice ali im u njihovom slučaju nije bilo krivo njihovo, sačuvaj Bože, neznanje ili nebriga, već neki samo njima razumljivi razlozi. No, kako bilo, gubici pčelinjih zajednica su svake godine sve izraženiji, a osim toga i snaga pojedinačnih zajednica tijekom sezone zadnjih godina je sve slabija. Pčele gube početnici, ali i vrlo iskusni i verzirani pčelari. Da bi se bilo što pokrenulo, u smislu angažiranja šire društvene zajednice na rješavanju ovih problema, potrebni su egzaktni PODACI.

Na žalost o toj problematici se malo tko u Hrvatskoj brine i tim više treba cijeniti osobno zauzimanje dr.Maje Dražić da u okviru svojih mogućnosti ipak prikupi podatke kojima će se moći dalje argumentirano postavljati konkretna pitanja i zahtjevi u svezi gubitaka pčela u Hrvatskoj.

Ažurirano Srijeda, 22 Ožujak 2017 09:14
Više...
 
Priprema sirupa za prihranu pčela uz pomoć Em probiotika PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Ožujak 2016 16:46

Na našu zamolbu kolega Željko Domunkoš nam je opisao svoje iskustvo u pripremi EM sirupa za poticajnu prihranu pčela:

1emPrije same upotrebe EM probiotika pronađite  na našoj stranici što su to efektivni  mikro organizmi.
Pri samoj pripremi sirupa korišten je  Ph i Ec metar (neka svatko progugla što je to i za što se upotrebljava) u nastavku vidjet ćemo za što je to važno.

2emOvo su rezultati mjerenja u  bagremovom medu.

Crveni aparat mjeri ec vrijednost (elektro konduktivitet ) koji  pokazuje zajedničku  vrijednost  mineralnih elemenata prisutnih u medu.

Pošto je to čisti bagrem, vrijednost je mala odnosno 316 mikro/simensa. Kestenov med sadrži  uglavnom iznad 500 qs (mikrosimensa)

Plavi aparat mijeri ph-a meda koji je uglavnom ispod 5, a u ovom  slučaju bagrem ima 4.

Pošto  znamo da je bagrem najbolji  izbor za prehranu i prihranu tijekom zime to je u svakom slučaju primjer odnosno to su vrijednosti koje  moramo uvažavati prilikom pripreme prihrane odnosno sirupa.

Ažurirano Četvrtak, 10 Ožujak 2016 18:09
Više...
 
Nosema cerana – kako ju prevladati?! PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 14 Siječanj 2016 18:14

solter_nosema_life_cycle_3Neki ugledni veterinari, pa i oni čija je doktorska disertacija rađena na temu nozeme, još uvijek tvrde da na osnovu vizuelnog pregleda pčelinjih društava i pčela ne mogu  dati niti ozbiljnu sumnju a kamo li ozbiljnu tvrdnju da li je u pitanju nozema cerana. Po njima to još manje možemo mi pčelari praktičari i činjenica je da se nozema cerana može pouzdano utvrditi isključivo laboratorijskim pregledom  pod jakim elektronskim mikroskopom, ali...

Sve veći broj zabrinutih kolega se javlja jer im se broj pčela, krajem vegetacije, znatno smanjio. Neki su pribjegli spajanju takvih zajednica, ali i broj pčela u tim spojenim zajednicama se i dalje nastavio smanjivati, da bi na kraju košnice ostale bez pčela s nešto meda.

Ažurirano Srijeda, 20 Siječanj 2016 12:42
Više...
 
EM – tehnologija u pčelarstvu – Ukrajinsko iskustvo PDF Ispis E-mail
Utorak, 05 Siječanj 2016 19:02

pelarstvo_em_tehnologija_1Još 2008. godine U Ukrajini su objavili rad pod nazivom EM - tehnologija u pčelarstvu. U toj zemlji su  prva ozbiljna istraživanja u primjeni EM-tehnologije u pčelarstvu počela krajem 2004. godine i početkom 2005. godine. Znanstvenim eksperimentima počeli su se baviti stručnjaci Harkovske državne zooveterinarske akademije. EM-preparat su primjenjivali protiv grinje Varroe, evropske i američke gnjiloće pčelinjeg legla, nozemoze, kao i u svrhu stimulacije pčelinje matice na povećano polaganja jajašca i povećanje proizvodnje meda.

Cijeli članak pročitajte na: http://emtehnologija.com/index.php/10-pocetna/15-em-tehnologija-u-pcelarstvu#.VowQZvkrK70

Ažurirano Utorak, 05 Siječanj 2016 19:08
 
Nozema cerana – moje iskustvo PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 22 Lipanj 2015 06:51

nozemozaProšle sezone (2014) 1. srpnja na ulasku u stan iz čistog mira presjeklo me u kralježnici i javila se nesnosna bol u desnoj nozi. Slijedećih nekoliko mjeseci bio sam gotovo nepokretan i s pčelama sam nešto malo počeo raditi tek oko 15. rujna. Naravno, prekasno. Od 30 nastavljača i od 4 pletare iz zime je izašla 1 nastavljača i 1 pletara s po šakom pčela. Analiza mrtvih pčela pokazala je izuzetnu prisutnost spora nozeme cerane i naravno varoe destruktor.

Ova dva jadnička sam od ranog proljeća kod svakog otvaranja i pregleda smirivao vodenom maglicom iz prskalice u koju sam stavljao EM bees (efektivne mikroorganizme) u količini 3 čepa na 1 l vode. Tome sam dodavao i 4-5 kapi Nozevita također na 1 litru vode. U higijensku pojilicu sam stavljao EM bees u količini od 1 dcl na 18 l vode. Osim što sam temeljito prskao pčele i unutrašnjost košnice, pri radu, svaki put sam dobro poprskao leto i površinu ispred košnica.

Ažurirano Utorak, 07 Srpanj 2015 11:16
Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL