EM u pčelarstvu - krenuo projekt i u Ljubljani PDF Ispis E-mail
Srijeda, 29 Ožujak 2017 07:51

untitledJučer, 28. ožujka, posjetili smo dr.Maju Smodiš Škerl na Oddelku za živinoreju Kmetijskog inštituta u Ljubljani. Tema razgovora su bile dobre bakterije u pčelarstvu, odnosno projekt EM u pčelarstvu kojeg će se dijelom voditi i na ovom institutu u Ljubljani. Dr.Smodiš Škerl smo prenijeli naša dosadašnja iskustva u radu s probioticima na našim pčelinjacima, a kolega Vlatko Milanović je donirao Institutu i higijensku pojilicu bez kojih se danas više ne može uspješno pčelariti. Na Institutu će ovih dana prvo krenuti laboratorijska provjera, in vitro, učinaka EM probiotika na razne patogene koji su prisutni u košnicama, a potom, za mjesec dva, i na testnom pčelinjaku, in vivo, od 20 košnica u vlasništvu samog Instituta.

Nakon Ljubljane posjetili smo i sjedište Čebelarske zveze Slovenije gdje smo razgovarali s Vladom Auguštinom, savjetnikom specijalistom za tehnologiju pčelarenja o utjecaju higijene vode na zdravstveni status pčele.

Na projektu EM u Pčelarstvu surađuju Veterinarski fakultet u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković u Zagrebu, Kmetisjki inštitut u Ljubljani, a odvija se uz potporu kompanije Arcotel hoteli iz Beča, tvrtke Efektivni Mikroorganizmi originalna tehnologija iz Rijeke, tvrtke Fustis iz Zagreba, Udruge pčelara "Pčelinjak" iz Zagreba, a ima naznaka da će nam se priključiti i predstavništvo EMRO Japan iz Berlina.

Ažurirano Srijeda, 29 Ožujak 2017 09:33