Apiterapija
Što učiniti ako od gripe ipak obolimo? PDF Ispis E-mail
Srijeda, 11 Studeni 2009 11:36

zlica_zdravlja2Ni sam ne znam koliko sam i kojim sve prilikama iznosio recept o postupku pripreme mednog pripravka za "ubijanje" virusa gripe nastalog na poticaj izlaganja mr.Jasminke Papić o djelovanju termički obrađenog meda. No unatoč tomu gotovo redovito kada pitam kolege što učiniti kada ju dobijemo obično se ne mogu sjetiti našeg provjerenog pčelarskog recepta. Možda i stoga što je toliko jednostavan i svima pristupačan?

Postojeći antivirusni lijekovi Tamilflu (oseltamivir) i Relenza (zanamivir) koje se daje u slučaju oboljenja mogu pomoći u ozdravljenju i smanjivanju simptoma gripe. No ne preporuča se uzimati te lijekove dok opasnost od zaraze nije stvarna i velika!

Druga stvar je s medom. Njega se može uzimati uvijek i u svako vrijeme. A KAKO GA UZIMATI KAD SMO VEĆ OD GRIPE OBOLJELI?

Ažurirano Ponedjeljak, 27 Veljača 2012 13:55
Više...
 
Zdravlje iz košnice PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 15:37

Doc. dr. sc. Nada Oršolić
Zavod za animalnu fiziologiju, Rooseveltov trg 6, Zagreb
n.orsolic
Suvremena medicinska znanost pridaje sve veće značenje pčelinjim proizvodima; njihova uporaba u spriječavanju nastanka bolesti i njihova liječenja, iskazana je pojmom apiterapija-liječenje pčelinjim proizvodima. Uporaba prirodnih proizvoda i njihovih aktivnih sastavnica u prevenciji i/ili obradi kroničnih bolesti, zasnovana je na iskustvu tradicionalnog sustava medicinske prakse u različitim etničkim zajednicama kao i epidemiološkim opažanjima odnosa između načina prehrane i bolesti.
Interes za ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda kao i protutumorski učinak istih, porastao je u zadnjih 30 godina, gdje se suvremenim metodama istražuje sastav pčelinjih proizvoda zbog biološke učinkovitosti na organizam, koja je poznata već tisućljećima.
Poznato je 20000 vrsta pčela u svijetu. Interes ljudi vezan je za medicinska svojstva pčelinjih proizvoda: med, pčelinji vosak, propolis, pelud, matičnu mliječ, pčelinji otrov. U nekim mijestima se rabe i larve pčela koji su značajan izvor proteina.
Dominantna vrsta Apis mellifera podrijetlom iz Afrike, naselila se u Mediteranske zemlje i Evropu prije nego što se nastanila u Aziji, Australiji i Sjevernoj Americi.
Ažurirano Utorak, 10 Ožujak 2009 18:18
Više...
 
Kako i zašto koristiti med? PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Ožujak 2009 12:11

- mali podsjetnik za usmenu predaju

novi_pcelarski_letakBlagotvorni utjecaj meda na ljudsko zdravlje poznat je od davnina. Danas je ta spoznaja potkrijepljena i brojnim znanstveno istraživačkim radovima. Slobodno možemo ustvrditi da nema gotovo nikoga tko ne bi znao da med ima antibakterijska, antivirusna, antimikrobna, antigljivična, antikancerogena i ina anti svojstva.

No, što to konkretno znači za zdravlje svakog od nas pojedinačno i u konkretnom slučaju?

Vrijedno je upitati se i koliko sami trošimo meda, zašto ga trošimo ili ne trošimo, da li znamo koja su njegova svojstva, kako djeluje na organizam i kako ga unosimo u organizam?

Ažurirano Ponedjeljak, 27 Veljača 2012 13:56
Više...