UP Pčelinjak uputio "prosvjednu notu" Ministarstvu poljoprivrede
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 16:04

info2Temeljem nespretno sročene informacije pod naslovom HPA PRESTAJE S UPISOM PČELARA U JRDŽ objavljenoj na internetskoj stranici HPS-a danas smo uputili „prosvjednu notu" Upravi poljoprivrede i prehrambene industrije, Ministarstva poljoprivrede RH, na ruke doc.dr.sc. Krunoslava Karačića, pomoćnika ministra, a kopiju „note" Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji i Hrvatskom pčelarskom savezu, slijedećeg sadržaja:

Poštovani gospodine Karalić,

Slijedom sastanka, održanog 12. siječnja, Hrvatske poljoprivredne agencije  (Zdravko Barać, vršitelj dužnosti ravnatelja, Maja Dražić, Damir Žiher, Davorin Pranić i Mladen Molnar) i Hrvatskog pčelarskog saveza (predsjednik Vladimir Bilek, Saša Petrić i Vedran Lesjak) na temu upisa pčelara i pčelinjaka u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) dozvolite da Vas obavijestimo o stavu UP „Pčelinjak":

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 16:11
Više...
 
Predavanje o apiterapiji kod bolesti dišnog sustava
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 10:06

predavanje-zrinke-franic487-dr-med-o-apiterapiji-kod-bolesti-dic5a1nog-sustavaZrinka Franić, dr.med. održati će predavanje APITERAPIJA KOD BOLESTI DIŠNOGA SUSTAVA u UP „Pčelinjak", Preradovićeva 29 u petak, 20. siječnja od 18,30 sati. Ulaz na predavanje je slobodan.

Bolesti dišnoga sustava najčešće su bolesti suvremenog čovjeka. Od tih bolesti obolijevamo i nekoliko puta godišnje i to od blažih oblika prehlada, sinuitisa, gripa... Klasična terapija najčešće je simptomatska stoga pomoć pri ozdravljenju medom i pčelinjim proizvodima u ovom području nalazi značajno mjesto. O brojnim mogućnostima upotrebe pčelinjih proizvoda saznati ćemo na ovome predavanju.

Pozivamo i nepčelare da dođu na ovo predavanje i da se upoznaju s alternativnim i prirodnim mogućnostima apiterapije. Više o predavanju možete saznati ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 11:13
 
Odgođeno predavanje Boštjana Noča
Autor Damir Rogulja   
Petak, 13 Siječanj 2017 17:56

img_bostjan_021a

 

Radi izuzetno loših vremenskih uvjeta na autocesti Zagreb - Ljubljana u dogovoru s kolegom Boštjanom dogovorili smo da se današnje predavanje odgodi za neki drugi termin. Ovo predavanje izazvalo je izuzetnu pažnju iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. O novom terminu predavanja  objavit ćemo informaciju naknadno.

Predavanje kolege Boštjana Noča, koje je otkazano radi kolapsa u prometu, prebacili smo na petak, 24. ožujka u 18,30 u Preradovićevoj 29!

Ažurirano Nedjelja, 15 Siječanj 2017 16:37
 
Projekti UP „Pčelinjak“ u realizaciji u 2017.
Autor Damir Rogulja   
Petak, 13 Siječanj 2017 15:11

kristijan_kvatricUdruga pčelara „Pčelinjak" u 2017. godinu ulazi s nekoliko značajnih projekta. Za pčelarsku javnost vjerojatno će od najvećeg značaja biti projekt provjere utjecaja Efektivnih mikroorganizama (EM) za pčelarstvo, poznatog japanskog proizvođača EMRO. Mi u udruzi već nekoliko godina koristimo ove probiotike u suzbijanju nozeme cerane i vapnenog legla. Donaciju koju smo dobili od grupacije ARCOTEL Allegra - Give Bees A Chance u iznosu od 3.500 eura proslijedit ćemo za projekt EM za pčele kojeg će u suradnji provoditi Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković u Zagrebu i Kmetijski institut Slovenije u Ljubljani.
Pokus će se izvoditi na pčelinjaku, 10 zajednica + 5 kontrola, 2 lokacije. EM će se primijeniti prema uputama proizvođača u travnju i srpnju ove godine.

Ažurirano Petak, 13 Siječanj 2017 15:43
Više...
 
I pčele u Jedinstveni registar domaćih životinja!
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 12 Siječanj 2017 12:12

untitledOznačavanje i registracija domaćih životinja se provodi radi zaštite zdravlja ljudi i životinja, kontrole prometa domaćih životinja, praćenja slijedivosti proizvoda životinjskog podrijetla u cilju zaštite potrošača, provedbe uzgojno selekcijskog rada, ostvarivanja prava na novčane potpore i prikupljanja statističkih podataka. Sva goveda, kopitari, svinje, ovce i koze u Republici Hrvatskoj označavaju se na jedinstveni način te registriraju u jedinstvenu bazu podataka - Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ). Označavanje domaćih životinja je jedinstveno i usklađeno za sve zemlje članice EU. Sve životinje i posjednici su registrirani u centralnoj bazi podataka odnosno Registru farmi, u kojoj se registrira svaki ulazak i izlazak pojedine životinje sa gospodarstva.

Ažurirano Četvrtak, 12 Siječanj 2017 12:59
Više...
 
Boštajan Noč 13. siječnja u UP „Pčelinjak“ o pčelarenju AŽ košnicom
Autor Damir Rogulja   
Subota, 07 Siječanj 2017 11:58

bostjan_najava2Predsjednik pčelarskog saveza Slovenije, vitez pčelinje kraljice, inicijator Svjetskog dana pčele (20.svibnja), jedan od najvećih svjetskih promotora suvremenog pčelarstva i zaštite pčele medarice, uzgajivač matica i vrsni pčelar Boštjan Noč 13. siječnja gostuje u Udruženju pčelara „Pčelinjak".

U Preradovićevoj 29, od 18,30 sati održati će predavanje na temu Pčelarenje AŽ košnicom kroz godinu - dobro iskorištavanje glavne paše na stacionarnom pčelinjaku.

Knjiga kolege Noča Moja čebelarska praksa1 iz tiska izlazi dan ranije (12. siječnja) i ovo će biti prigoda da ju posjetitelji na našem predavanju među prvima prolistaju.

Samo predavanje koncipirano je  od nekoliko segmenata. U prvom dijelu Boštjan će predstaviti Pčelarstvo obitelji Noč, svoje pčelinjake,  prodaju i prodajnu strategiju svojih proizvoda, te hodogram i tehnologiju pčelarenja, liječenje pčela i izbor najkvalitetnijih društava. Pokazati će kako uspješno voditi evidenciju radova na pčelinjaku, kad obavljati preglede stanja u košnici i na što obratiti pažnju, kad i s čime krenuti u proljetnu prihranu pčela, a kada u poticajnu, koje sače odabrati, kad početi s prevješavanjem, kako spriječiti rojenje...

Ažurirano Utorak, 10 Siječanj 2017 23:12
Više...
 
Bogat program predavanja u siječnju u Pčelinjaku
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 22 Prosinac 2016 14:38

info_pcelinjakUP „Pčelinjak" u siječnju organizira nekoliko izuzetno kvalitetnih predavanja. Prvo će u petak, 13. siječnja predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije, Boštjan Noč, gostovati s temom PČELARENJE AŽ KOŠNICOM KROZ GODINU - dobro iskorištavanje glavne paše na stacionarnom pčelinjaku. Slijedeći petak, 20. siječnja mlada znanstvena novakinja Zrinka Franić, dr.med. održat će predavanje APITERAPIJA KOD BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA, a u petak 27. siječnja predavanje je dr.sc. Daria Lasića AKTUALNI PROBLEMI S MEDOM - patvorine, rezidue, deklariranje, peludna i organoleptička analiza.

Na sva predavanje ulaz je slobodan, no kako je kapacitet dvorane ograničen vrata će biti otvorena do popunjenja svih sjedećih mjesta. Predavanja se održavaju u prostorijama mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29, polukat lijevo, s početkom u 18,30 sati.

Ažurirano Petak, 23 Prosinac 2016 11:21
Više...
 
Poziv na pretplatu za Srpski pčelar za 2017. godinu
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 22 Prosinac 2016 14:04

pcelar1_11Na žalost kasnimo s pozivom na pretplatu za Srpski pčelar, za slijedeću godinu, jer smo dugo čekali odgovor Porezne uprave o našoj eventualnoj obavezi plaćanja PDV-a na časopis, po zakonu koji je donesen ove godine. Danas smo konačno dobili i službeni dopis kojim nas PU obavještava da porez moramo platiti na carinsku vrijednost robe (vidjeti ovdje) što znači i na PDV kojeg je SPOS platio za tiskanje časopisa!!? Porez smo platili iz vlastitih sredstava, obavijestili smo SPOS da nam pošalju neisporučene primjerke Pčelara za ovu godinu i čim ih primimo šaljemo ih pretplatnicima. Uz pošiljku, uz ispriku za kašnjenje dostave, poslat ćemo i dopis u kojem ćemo pozvati pretplatnike da svoju pretplatu obnove do 15. siječnja. To je rok do kojeg moramo javiti SPOS-u nakladu za Hrvatsku. Početkom veljače svim pretplatnicima bismo poslali i prva dva broja.

Pozivamo sve dosadašnje pretplatnike, kao i sve zainteresirane pčelare, da se pretplate na ovo vrijedno pčelarsko štivo. Cijena pretplate, za 12 brojeva, u ovim novim uvjetima, je 330,00 kn, uplaćuje se na IBAN: HR67 2340 0091 1103 7790 8. Model plaćanja je HR00, a poziv na broj primatelja stavite datum uplate (na pr: 29-12-16)

Ažurirano Četvrtak, 22 Prosinac 2016 14:15
Više...
 
Poziv na predavanje Med od Vojne krajine do danas
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 18 Prosinac 2016 10:23

zdenko_franicUP „Pčelinjak" organizira predavanje dr.sc. Zdenka Franića - Med od Vojne krajine do danas, u petak, 23. 12. s početkom u 18,30 sati u Preradovićevoj 29.
Pozivamo sve pčelare i naše sugrađane na ovo zanimljivo „otkrivanje" dijela naše zaboravljene povijesti.

Vojna krajina je predstavlja vrlo dobro organizirano obrambeno područje protiv Turaka. Cijelo područje bilo je premreženo brojnim utvrdama čije ruševine i danas svjedoče o tim burnim vremenima. Održavanje takvih objekata predstavljao je pravi organizacijski izazov. Snabdjevanje hranom, odjećom, oružjem i svim drugim životnim potrepštinama nije moglo biti prepušteno slučaju. Tako se u brojnim arhivima mogu pronaći spiskovi koji govore o detaljima koji nas mogu i iznenaditi. To se posebice odnosi na med koji je bio redovito planiran i prisutan u svakodnevnoj prehrani posada. Žalosno je što se tom dijelu povijesti lijepe naše posvećuje premala pažnja. Današnji susjedi starih utvrda, opatija i manastira pojma nemaju o životu i ljudima koji su tu živjeli prije stotina godina. Mi, kao turistička zemlja, svoj proizvod možemo to uspješnije prodavati što su nam priče vezane za svaki pojedini kraj naše zemlje to zanimljivije i bogatije. A priča o medu, koji se u Vojnoj krajini, koristio u ogromnim količinama može biti jedna od takovih lijepih priča.

Ažurirano Nedjelja, 18 Prosinac 2016 10:28
Više...
 
Prodajem pčele s košnicama
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 13 Prosinac 2016 17:18

img_3084

 

Prodajem LR košnice i LR nukleuse napućene pčelama. Pčele su u Petrinji, a preuzimanje će biti u travnju. Radi dogovora nazovite 044/816 379 i 098/1971171 (Đuro).

Ažurirano Utorak, 13 Prosinac 2016 17:25
 
Kako da pčelarska udruga istupi iz HPS-a i kako riješiti pašnog povjerenika?
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 08 Prosinac 2016 13:01

info_pcelinjakOvih dana dobili smo nekoliko upita o načinu i organizaciji rada pčelarske udruge za koje držimo da „tlače" i druge pčelarske udruge u Hrvatskoj.

Poštovani,
želimo Vam postaviti neka pitanja koja bi nam bila bitna da djelujemo kao samostalna udruga:

1. Da li smo obavezni biti član HSP-a, ako nismo obavezni na koji način da djelujemo samostalno?
2. Kakva je situacija s pašnim povjerenikom ukoliko samostalno djelujemo?
3. Kako voditi i kome prijaviti godišnju evidenciju pčelara i pčelinjaka?
4. Kako postupiti ukoliko nam pčelarska udruga koja je član HPS-a i koja djeluje na susjednom području (neovisnom od Općine xxxxx) želi nametnuti svog povjerenika?
5. Po Vašem mišljenju, kako pčelari koji su članovi naše udruge koja samostalno djeluje bez učlanjenja u HPS, mogu ishodovati povrat sredstava od Agencije za plaćanje te registraciju pčelarskih vozila?
6. Nakon isčlanjenja iz HPS-a, kako će Udruga djelovati što se tiče pašnog reda, postavljanja pčelinjaka...
7. Kod promjene Statuta Udruge, da li treba navesti da Udruga djeluje samostalno te da radi na čuvanju pašnog reda, uzgoju i držanju pčela i katastru pčelinje paše na području općine xxxxx?
8. Obzirom da nam je u Statutu Udruge navedeno da učlanjenjem u HPS prihvaćamo sve normativne akte HPS-a, da li da izmjenom Statuta tu točku ostavimo ili brišemo?
9. Prilikom slanja HPS-u zahtjeva za izlazak iz članstva, da li se moramo pozvati na koji članak ili slično...

Pretpostavljamo da u Hrvatskoj postoji još takvih pčelarskih udruga koje nisu članice HPS-a...

Ažurirano Četvrtak, 08 Prosinac 2016 13:29
Više...
 
Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvata
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 07 Prosinac 2016 16:58

hazuDanas je u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u organizaciji Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo održan okrugli stol s temom Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvata sa slijedećim dnevnim redom

Pozdravna riječ:

  • akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Uvodna izlaganja:

1. Stipan Pekanović, dipl. iur., Sombor: Povijest pčelarstva u Hrvata

2. prof. dr. sc. Nikola Kezić i prof. dr. Zlatko Puškadija: Suvremeni izazovi pred hrvatskim pčelarstvom

3. prof. dr. sc. Dragan Bubalo: Medonosne paše na području Lijepe naše

4. doc. dr. sc. Janja Filipi i dr. sc. Maja Dražić: Zaštita biološke raznolikosti carniolanske pasmine pčela u Hrvatskoj

5. dr. sc. Delko Barišić: Mogućnost detekcije onečišćenja okoliša putem meda

Ažurirano Srijeda, 07 Prosinac 2016 18:45
Više...
 
Ekološko pčelarstvo : U sjeni redovne godišnje Skupštine HPS
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 05 Prosinac 2016 19:29

krnic_pcelarstvoOvaj članak Časopis Hrvatska pčela nije htjela objaviti !!?
Ekološki pčelar Lovro Krnić
Karlovac, 01.12. 2016 g.

Na ovogodišnjoj redovnoj Skupštini HPS-a, po meni bilo je konstruktivnih i dobrih prijedloga i kao član HPS-a poštujem sve odluke donesene na ovoj Skupštini. Za mene su te odluke kao i odluke UO HPS-a Zakon, bez obzira što neke odluke ne idu u prilog  Ekološkog pčelarstva. Smatram da bi se diskusija i Odluke Skupštine trebale objaviti na WEB: stranici HPS-a, pa valjda smo otvorena asocijacija ovoga društva. Osim dobrih diskusija i prijedloga , čulo se je još ponešto: Kao na primjer: Zašto se kod nas ne odobri kupovina amitraza, odnosno zašto se ne može amitraz kupiti u slobodnoj prodaji. Pravo je čudo što nitko nije tražio slobodnu prodaju rotenona,  nema potrebe jer se ovaj nazovimo lijek kod nas prodaje već više od 10 godina. Prodaje se javno, ali ne u prodavaonicama ili veterinarskim ljekarnama,

Ažurirano Ponedjeljak, 05 Prosinac 2016 19:46
Više...
 
"Honey breakfast" in Slovenia
Autor Damir Rogulja   
Petak, 02 Prosinac 2016 08:41

czs_logo

Čebelarska zveza Slovenije je vsem članicam Apimondie in vsem čebelarskim medijem po svetu poslala izjavo za javnost  o medenem zajtrku, petju čebelarja, ...
Poslali smo spodnji dopis in dopise v različnih jezikih, ki so v prilogi.

PRESS RELEASE: 10 years of organised "Honey breakfast" in Slovenia

We are sending you a press release about European Honey Breakfast which will take place on 18. november 2016.

Translations of the press release are found in the attachments:

ENGLISH: Press Release European Honey Breakfast - 18 November 2016
FRENCH: Communiqué de presse Le Petit déjeuner au miel européen - le 18 novembre 2016
GERMAN: Pressemitteilung Honigfrühstück für Europa -  18. November 2016
HUNGARIAN: »Sajtóközlemény« Az Európai Mézes Reggeli Napja - 2016. november 18.
SLOVAKIAN: »Tlačová správa« Európske medové raňajky - 18. november 2016
CZECH: »Zpráva pro veřejnost« Evropská medová snídaně - 18. listopad 2016
ROMANIAN: »Informații de interes public« Micul dejun european dedicat mierii - 18 noiembrie 2016

Ažurirano Petak, 02 Prosinac 2016 08:53
Više...
 
Pridružite nam se!
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 01 Prosinac 2016 11:46

lovro02Poštovani g. Damire !

Dali bi mogao obnoviti pridruženo članstvo u Vašoj Udruzi. Kroz sve godine mojega pčelarstva shvatio sam da jedina Udruga koja potpuno opravdava svoje postojanje i koja ima perspektivu je Vaša Udruga. Volio bi da Vaša Udruga djeluje još više šire van Zagreba,


Lovro Krnić, Prilaz V. Holjevca 8, 47000 Karlovac

Dobiti ovakvo priznanje od našeg dragog Lovre nešto je što vrijedi podijeliti sa svima vama koji ste danas u našoj udruzi i s vama koji to više ili još niste.

Ažurirano Četvrtak, 01 Prosinac 2016 12:25
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL