Vodimo svoje članove na VIII pčelarski državni sajam u Beograd
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 10 Veljača 2016 10:45

logo_sajam_meda_bZa svoje članove UP "Pčelinjak" organizira posjet VIII. pčelarskom državnom sajmu koji će se održati u Beogradu od 27. do 28. veljače u Hali 2 Beogradskog sajma. Na put se kreće u subotu 27. veljače u ranim jutarnjim satima, a povratak je planiran isti dan, nakon obilaska sajma.

SPOS je upravo objavio konačni program:

VIII DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM
27 - 28. februar 2016.
Hala 2 Beogradskog sajma

Ažurirano Srijeda, 10 Veljača 2016 11:04
Više...
 
Boštjanova fešta za prijatelje u Žirovnici
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 04 Veljača 2016 11:01

7aBoštjan Noč, aktualni i budući, predsjednik Čebelarske zveze Slovenije okupio je sinoć u svom rodnom mjestu Žirovnici mnoštvo prijatelja iz Austrije, Italije, Hrvatske i naravno Slovenije na promociji knjige „Rojen za čebele". Decentan program kojeg su „odradili" redom prijatelji, sumještani i članovi obitelji Noč. Toplo, srčano, opušteno i iskreno druženje prijatelja koji su došli odati priznanje i podršku velikom pčelarskom zaljubljeniku, velikom radniku i autoru brojnih motivacijskih akcija i aktivnosti koje su slovensko pčelarstvo smjestile u sam vrh svjetskog pčelarstva, a u domovini Sloveniji pčelare promovirale u vodeće poljoprivrednike dežele. Taj, gotovo magičan, Boštjanov doprinos svjetskom ugledu i domaćem položaju slovenskih čebelara, prekrasno je opisao u svom govoru ministar poljoprivrede Slovenije mr. Dejan Židan - opušteno, emotivno, tečno, sugestivno i nadasve pohvalno „slovo" o našem dragom prijatelju Boštjanu mnogima je na oko izmamilo i suzu.

Živio ti nama Boštjan još sto godina!

Ažurirano Subota, 06 Veljača 2016 21:37
Više...
 
Financijski plan udruga za 2016. g. i obaveza imenovanja likvidatora
Autor Damir Rogulja   
Petak, 29 Siječanj 2016 12:25

fibHrvatskim zakonima male neprofitne organizacije - klubovi i društva, dovedeni su u poziciju da jednostavno moraju zatvoriti vrata. Zahtjevi koje hrvatsko zakonodavstvo stavlja pred nas su u najmanju ruku nerazumni. Onaj tko ih je predložio, a još više tko ih je usvojio, nije vjerojatno nikad radio u nekakvom malom klubu recimo ljubitelja gradskih vrabaca, pčela medarica, pikulanja ili balota. Da bi se mogao družiti s istomišljenicima, razvijati svoje interese i biti eventualno društveno koristan moraš voditi dvojno knjigovodstvo, moraš državi 4 puta godišnje podnositi izvještaje o svojim financijama, moraš sastavljati financijske planove za godinu dana unaprijed, moraš znati što ćeš slijedeće godine raditi i što ćeš slijedeće godine uopće biti. U koliko se tome ne povinuješ evo ti kazne za koju ćeš se morati zadužiti i onda tu kaznu cijeli život otplaćivati jer ti je recimo mirovina 1.200,00 kn, članarina u udruzi 20,00 kn, a u udruzi nas ima desetak i ostvarujemo ukupni prihod od 200,00 kn. Naše pametne zakonodavce, koji uredno primaju plaču, naknade, bonuse i što ti ga ja znam koje još financijske kerefeke, uopće ne zanima moj i naš društveni interes i angažman. Po zakonu oni će „drmnuti" od 5.000,00 do 200.000,00 kn udruzi, a mene, koji udrugu vodim, opaliti s 5.000,00 do 20.000,00 kn po džepu ako sam neusklađen s megalomanijom naših zakonodavaca. U Hrvatskoj se neprofitne organizacije osnivaju kako bi računovođe imale posla, a kako s 200,00 kn, a da nisi završio nekakvu financijsku školu, fakultet ili financijski doktorat, možeš uopće voditi bilo što, pa i vrapce u šetnju parkom.

Ažurirano Srijeda, 03 Veljača 2016 14:15
Više...
 
Pčelinji proizvodi i ljudsko zdravlje – predavanje dr.sc. Josipa Lončara
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 25 Siječanj 2016 14:55

prim.dr.josip_loncar

Tisućama godina med je ljudima bio hrana ali i neiscrpan izvor zdravlja. Na žalost multinacionalne farmaceutske tvrtke „pokorile" su i najmočnije svjetske vlade i uvele svojevrstan informacijski teror pa se taj značaj i uloga meda više ne smije niti spominjati. Sva sreća da ima još ljudi, poput dr.sc. Josipa Lončara, koji ne pristaju na takve diktate. On je kroz svoju višegodišnju praksu obiteljskog liječnika svjedočio brojnim čudesnim učincima pčelinjih proizvoda.

O svom iskustvu dr. Lončar govorit će na predavanju pod naslovom „Pčelinji proizvodi i ljudsko zdravlje" koje UP „Pčelinjak" organizira u petak, 29. siječnja od 18,30 sati u prostorijama mjesne samouprave u Preradovićevoj 29

Više o ovoj temi pogledajte ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 25 Siječanj 2016 15:08
 
Tehnološki izazovi suvremenog pčelarenja - klimatske promjene
Autor Damir Rogulja   
Petak, 22 Siječanj 2016 11:26

puskadija_zlatko

Prof.dr.sc. Zlatko Puškadija

Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo

Univerzitet u Novom Sadu i Klaster Panonska pčela organizirali su skup pod naslovom „Bezbednost meda u uslovima intenzivne poljoprivrede, Novi Sad 2015 ( objavljujemo dio iz opširnijeg rada prezentiranog na tom skupu)

Očito je kako smo upali u još jedno razdoblje u kojem se priroda poigrava s nama i u kojem se moramo znati dobro prilagoditi ekstremnim situacijama (sjetite se prošlih godina - silnih milimetara kiše i godišnjih prosjeka padalina ostvarenih u svega nekoliko dana, suše u Rusiji i jugu Francuske, poplave u posavini, tornada u Vojvodini, itd).

Ažurirano Ponedjeljak, 25 Siječanj 2016 13:39
Više...
 
Nosema cerana – kako ju prevladati?!
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 14 Siječanj 2016 20:14

solter_nosema_life_cycle_3Neki ugledni veterinari, pa i oni čija je doktorska disertacija rađena na temu nozeme, još uvijek tvrde da na osnovu vizuelnog pregleda pčelinjih društava i pčela ne mogu  dati niti ozbiljnu sumnju a kamo li ozbiljnu tvrdnju da li je u pitanju nozema cerana. Po njima to još manje možemo mi pčelari praktičari i činjenica je da se nozema cerana može pouzdano utvrditi isključivo laboratorijskim pregledom  pod jakim elektronskim mikroskopom, ali...

Sve veći broj zabrinutih kolega se javlja jer im se broj pčela, krajem vegetacije, znatno smanjio. Neki su pribjegli spajanju takvih zajednica, ali i broj pčela u tim spojenim zajednicama se i dalje nastavio smanjivati, da bi na kraju košnice ostale bez pčela s nešto meda.

Ažurirano Srijeda, 20 Siječanj 2016 14:42
Više...
 
Hladno valjane satne osnove
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 14 Siječanj 2016 12:08

vosak_stroj_u_pogonuOdnedavno se na tržištu pojavio još jedan prerađivač voska. Nakon višemjesečnog probnog rada, prerade voska i izrade hladno valjanih satnih osnova, poduzeće Fustis d.o.o. iz Zagreba je početkom ove godine krenulo s proizvodnjom i davanjem komercijalnih usluga.

Fustis d.o.o. je članica Udruge pčelara "Pčelinjak"  te se stvorila prilika da šire popričamo s voditeljem tvrtke, našim kolegom i pčelarom, Vlatkom Milanovićem na temu trgovine, prerade voska i izrade satnih osnova.

- Zašto pčelari svake sezone imaju probleme s nabavom, kvalitetom i cijenom voska?

Na to teško pitanje samo mogu iznijeti svoja razmišljanja kao pčelar, kupac, potrošač, a odnedavno i prerađivač voska.

Za nedostatak voska smo krivi i mi sami pčelari. Radi loše organizacije vođenja pčelinjaka, odnosno skladištenja voska, svake godine tone voska uništi voskov moljac. Topljenje voska je kaotičan i „masan" posao i mnogi ga izbjegavaju. Pčelinjaci većine naših kolega su mali (dvadesetak košnica) i često se stvara privid da u takvima nije moguće komercijalno sakupljati vosak.

Ažurirano Utorak, 26 Siječanj 2016 15:09
Više...
 
Klimatske promjene i tehnologija pčelarenja
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 12 Siječanj 2016 10:21

zlatko_puskadijaKlimatske promjene koje su nam donijele ekstremne vremenske uvjete, tijekom zadnjih zima, znatno su doprinijele povećanju zimskih gubitaka pčela.

Dr.sc. Zlatko Puškadija svojim predavanjem „Nužnost mijenjanja tehnologije i tehnika pčelarenja zbog utjecaja klimatskih promjena" pokušat će nas pripremiti na ove potpuno nove izazove.

Prvo predavanje u ovoj godini, a već sedmo u sezoni u UP „Pčelinjak", održat će se u Preradovićevoj 29, u petak 15. siječnja 2016. s početkom u 18,00 sati.

Pozivamo vas da svakako posjetite ovo zanimljivo predavanje, a listu naših ovosezonskih tribina i predavanje možete vidjeti ovdje.

Ažurirano Utorak, 12 Siječanj 2016 10:33
 
EM – tehnologija u pčelarstvu – Ukrajinsko iskustvo
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 05 Siječanj 2016 21:02

pelarstvo_em_tehnologija_1Još 2008. godine U Ukrajini su objavili rad pod nazivom EM - tehnologija u pčelarstvu. U toj zemlji su  prva ozbiljna istraživanja u primjeni EM-tehnologije u pčelarstvu počela krajem 2004. godine i početkom 2005. godine. Znanstvenim eksperimentima počeli su se baviti stručnjaci Harkovske državne zooveterinarske akademije. EM-preparat su primjenjivali protiv grinje Varroe, evropske i američke gnjiloće pčelinjeg legla, nozemoze, kao i u svrhu stimulacije pčelinje matice na povećano polaganja jajašca i povećanje proizvodnje meda.

Cijeli članak pročitajte na: http://emtehnologija.com/index.php/10-pocetna/15-em-tehnologija-u-pcelarstvu#.VowQZvkrK70

Ažurirano Utorak, 05 Siječanj 2016 21:08
 
2016. - tek što nije
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 22 Prosinac 2015 23:00

 

sng_2016

Ažurirano Srijeda, 23 Prosinac 2015 09:31
 
Velika afera s primjenom otrova u liječenju varoe u Sloveniji
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 17 Prosinac 2015 22:03

24ur.comSlovenski mediji bruje o aferi s masovnim korištenjem nedozvoljenim sredvima za zatiranje varoe. Kako se ta sredstva intenzivno koriste i u Hrvatskoj prenosimo članak danas objavljen na portalu 24UR.COM pod naslovom:

Stručnjak za otrovanja: zbog korištenja nedozvoljenih kemikalija med više nije siguran

Uprava za sigurnu hranu otkrila je da je poduzetnik iz Vrhnike više godina pčelarima na crno prodavao štapiće za liječenje bolesti pčela navodeći da sadrže samo prirodne sastojke. A u njima su bile opasne kemikalije. Dio štapića prodavao je putem pošte, no veći dio plasirao je neposredno, prilikom sudjelovanja na pčelarskim predavanjima na kojima je reklamirao svoje „prirodne" lijekove. Sada su mu inspektori stali na prste i čeka ga kaznena prijava, a pitanje je što sve to znači za med koji koristimo i koji se na državnoj razini reklamira kao vrlo zdrava hrana.

Ažurirano Utorak, 05 Siječanj 2016 15:12
Više...
 
Gumene brtve – gdje ih nabaviti
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 17 Prosinac 2015 12:32

brtva2 kanta_za_med1Vjerujem da vam se već više puta dogodilo da vam procuri vodokotlić, mješalica u kuhinji ili kupatilu, pa ste se razletjeli po gradu tražeći, više ili manje uspješno, zamjensku brtvu. Meni je više puta procurila pipa na pčelarskoj kanti, koju sam potom zamjenjivao. Nakon višekratnog sličnog iskustva shvatio sam da je plosnata gumena brtva koju sam dobio standardno uz kantu, odnosno pipu razlog zašto mi med curi. Naravno, da nije nekakav sjajan osjećaj kad kantu s pčelarskom pipom od 30 ili 50 l napunite, pa ju potom morate presipavati u kantu bez pipe.

Taj problem ste možda mnogi riješili zamjenom brtve s „O" ringom ili okruglom brtvom, no pitanje je gdje ju nabaviti. Jedan naš kolega uputio nas je u Gumet u Tratinskoj 35 u Zagrebu (tel. 091 413 93 22) u pravu zanatsku radionicu za koje smo vjerovali da su u našem gradu izumrle. Više o njima možete saznati na web stranici http://gumet.hr/index.php.

Ažurirano Četvrtak, 17 Prosinac 2015 13:15
Više...
 
Ispunite upitnik internacionalne ankete za pčelare!
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 10 Prosinac 2015 21:59

medonosno-bilje-kvizPozivamo vas na sudjelovanju u istraživanju koje u Hrvatskoj provodi Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski i Agronomski fakultet, u suradnji sa Sveučilištem Reading. Za ispunjavanje upitnika potrebno je izdvojiti 20 minuta. Svrha istraživanja je utvrditi koje poljoprivredne kulture i ostale biljne vrste pčelari u Europi najviše koriste kao pčelinju pašu i zašto. Nadamo se da će rezultati ovog istraživanja omogućiti oblikovanje politike gospodarenja okolišem kao pomoć pčelarima za održavanje pčelinjih zajednica. Rezultati istraživanja biti će javno predstavljeni na pčelarskim konferencijama. Istraživanje je financirano u okviru EU programa SUPER-B, a vodi ga Sveučilište Reading (Velika Britanija).

Beekeepers: https://readingagriculture.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_6yCoPIUC6Lrdt09

Molimo vas da upitnik ispunite do kraja kako bi ga bilo moguće proslijediti Sveučilištu Reding!

Ažurirano Četvrtak, 10 Prosinac 2015 22:13
 
Stjepan Brijačak: Priručnik u pčelarstvu
Autor Damir Rogulja   
Subota, 05 Prosinac 2015 19:22

brijacakRiječ recenzenta

Autor ovog pčelarskog priručnika zasigurno spada među one ljude koji pomiču granice u poslu kojim se bave i sa sobom ostavljaju duboki trag. Tako je i Stjepan Brijačak cijeli svoj život pomicao granice tehnologije u pčelarskoj proizvodnji idući tamo gdje su drugi govorili da je nemoguće ići.

U vrijeme njegovih početaka znanje je bilo oskudno i nije postojalo mjesto gdje bi se ono naučilo. Tako je bio primoran mnoge stvari sam istražiti, promatrati i na kraju sam zaključiti. Najveći dio spoznaja do kojih je došao mukotrpno i cjeloživotnim učenjem ugradio je u tehnologije koje je primjenjivao na svom pčelinjaku i gdje je postizao iznadprosječne rezultate.

Ovaj pčelarski priručnik na malo poseban način donosi čitaocu upravo ove spoznaje.

Ažurirano Subota, 05 Prosinac 2015 19:38
Više...
 
Slovenski pčelarski savez postao i istraživačka institucija
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 02 Prosinac 2015 16:50

355631ed-803b-465c-950b-134bba1d0148Čebelarska zveza Slovenije je od jučer, 1. prosinca 2015. godine upisana u registar  istraživačkih ustanova.

ČESTITAMO KOLEGAMA NA OVOM VELIKOM POSTIGNUĆU!

Ažurirano Srijeda, 02 Prosinac 2015 17:02
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL