UP „Pčelinjak“ podijelio sadnice
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 25 Studeni 2015 21:42

img_95091Unatoč opsadnom stanju koje je danas vladalo u Zagrebu naša ekipa u sastavu Tibor Brindl, Dražen Jerman, Kristijan Jusić i Damir Rogulja podijelila je stotinjak sadnica lipe i sofore. U Rasadniku Šumarskog instituta u Jastrebarskom vrlo su nas ugodno iznenadili i umjesto baliranih dočekale su nas sadnice u teglama - kontejnirane. Na prvi pogled izgledalo je kao da ih nećemo moći sve ukrcati u prikolicu i Draženovo vozilo, ali uz vješte ruke djelatnika Rasadnika sve su složene, a potom i sretno stigle do Zagreba. Gužvu i bilo kakve restrikcije u prometu nismo uopće zamijetili. Na parkingu kod Paromlina dočekao nas je poveći broj novinara zagrebačkih medija, a došao nam je i gradonačelnik Milan Bandić. Njegova podrška nas je stvarno obradovala, a sadnice koje smo mu poklonili obećao je da će posaditi uz svoje pčele na svom gruntu.

Sudeći po odazivu početak našeg projekta "Posadi sadnicu za našu pčelicu" vrlo je uspješno startao.

Ostalo nam je još dvadesetak sadnica lipe i nekoliko sofore, koje smo smjestili kod kolege Dražena, pa će ih svi koji su se prestrašili posebnih mjera u zagrebačkom prometu moći podići i naknadno.

Ažurirano Srijeda, 25 Studeni 2015 22:11
Više...
 
Posadi sadnicu za našu pčelicu
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 24 Studeni 2015 13:48

f263-11Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

Sutra, 25. studenog 2015. godine, počinjemo s akcijom „Posadi sadnicu za našu pčelicu". Svi vi koji ste uplatili punu članarinu u UP "Pčelinjak" imate pravo na po jednu sadnicu, naravno ako dođete sutra na podjelu.

Odlučili smo i po jednu sadnicu pokloniti našem Gradonačelniku te urednicima medija s kojima uspješno surađujemo. Kako nam se Gradonačelnik najavio u 15,30 sati molim vas da svi koji možete dođete do tog vremena na parkiralište kod Paromlina kako bismo našu akciju ovjekovječili zajedničkom fotografijom. Kod dolaska vodite računa o posebnoj regulaciji prometa (http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=69225) pa je najbolje da dođete iz pravca istoka Vukovarskom i da skrenete kod Koncertne dvorane „Lisinski" desno do parkinga.

Kako Rasadnik Šumarskog instituta u Jaski nije imao dovoljan broj sadnica lipe, uzeli smo i sadnice evodije i sofore, također izuzetno medonosnih biljaka. Sadnice su cijepljene i idu odmah u cvat, a kako su balirane njihova sadnja ne bi trebala predstavljati problem.

Ažurirano Utorak, 24 Studeni 2015 13:57
Više...
 
Poziv članovima UP „Pčelinjak“ na podjelu sadnica
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 23 Studeni 2015 12:06

sl_07Poštovane kolegice i kolege,

Sadnice lipe ćemo dijeliti u srijedu, 25. studenog 2015. godine na parkiralištu kod Paromlina (Glavni kolodvor u Zagrebu) od 15,30 do 17,00 sati. Svi redovni članovi (s plaćenom članarinom u punom iznosu od 130,00 kn) imaju pravo na po jednu sadnicu. Sadnice su visine 60-100 cm, baliranog korijena i cijepljene su tako da odmah idu u cvat.

Sve sadnice koje ne podijelimo do 17,00 sati idu u prodaju našim članovima po cijeni od 60,00 kn kom - cijeni koju je platio i „Pčelinjak".

Pozivamo sve članove da podignu svoju sadnicu. Ne morate ju posaditi u vlastitom dvorištu, možete ju pokloniti susjedu, prijatelju ili rođaku. Gdje god da ju posadimo povećali smo fond našeg medonosnog bilja u našem krajobrazu na korist pčela i svih oprašivača, ugroženih našim načinom života i našom biljnom proizvodnjom.

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Studeni 2015 12:26
Više...
 
Integrirano suzbijanje glodavaca na pčelinjacima i gospodarskim objektima
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 23 Studeni 2015 10:03

7556626_orig

Dolaskom jeseni i početkom Nove pčelarske godine završavamo uzimljavanje pčelaca i spremanje za period zimskog mirovanja na pčelinjacima. Svake godine se u ovo vrijeme spremamo na zaštitu pčelaca od štetnih glodavaca (miševa, rovki, štakora) tradicionalno stavljajući na leta regulatore  ulaza ili popularne „češljeve". Naravno kao dobri i savjesni pčelari primjenjuju se i drugi oblici zaštite a  to je najčešće korišćenje biocidnih pripravaka. Nažalost to je postala jedina i uvriježena metoda suzbijanja štetnih glodavaca kako na pčelinjacima tako i u ostalim gospodarskim objektima.

U praksi se pod „deratizacijom" smatra skup postupaka i mjera  koji se provode s ciljem suzbijanja i smanjenja populacije štetnih glodavaca (de-rat ) i oslobađanjem od štakora.

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Studeni 2015 10:20
Više...
 
"Pčelinjak" poklanja sadnice lipe svojim članovima
Autor Damir Rogulja   
Petak, 20 Studeni 2015 12:08

tilia_cordata_kent_lrooney_3Upravni odbor UP „Pčelinjak" odlučio je kupiti cijepljene i balirane sadnice sitnolisne lipe (Tilia cordata cijep.) , koja ide odmah slijedeće godine u cvat. Svaki punopravni član UP "Pčelinjak", koji je platio punu članarinu od 130,00 kn, moći će dobiti po jednu sadnicu besplatno u koliko dođe u dogovoreno vrijeme i na dogovoreno mjesto i podigne ju. UPP neće primati rezervacije, niti može organizirati dostavu, pa će po sadnice svatko trebati doći sam ili si organizirati preuzimanje uz pismenu potvrdu za preuzimatelja. Akciju ćemo organizirati čim se vrijeme malo stabilizira, nakon najavljene promjene za ovaj vikend (21./22.11.205.), o čemu će svoje članove UPP na vrijeme obavijestiti. Mjesto preuzimanja sadnica bit će na nekom od parkirališta dostupnog javnim prometom i osobnim vozilom - vjerojatno na parkingu oko Gradske skupštine ili kod Paromlina.

Ažurirano Petak, 20 Studeni 2015 12:30
Više...
 
Dino Cerić o apiterapiji u Umagu
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 19 Studeni 2015 22:51

dino_u_umagu1Udruga pčelara Bujštine pozvala je istaknutog apiterapeuta iz BiH gospodina Dinu Cerića da održi stručno predavanje o dobrobitima meda, propolisa, peluda, matične mliječi i pčelinjeg otrova u svakodnevnoj prehrani, prevenciji i liječenju određenih bolesti. Kako mu rad na neurološkom odjelu bolnice u Zenici omogućava cjelovit pristup pacijentima i bolje razumijevanje njihovih tegoba i potreba, a s druge strane je i stručnjak za pčelarstvo i apiterapiju - gospodin Cerić objedinjuje u sebi svu komplementarnost ove znanosti s nutricionističkog i medicinskog stanovišta.

Predavanje pod naslovom „Apiterapija kao pomoć u ozdravljenju" namijenjeno je građanstvu - koje još uvijek nije dovoljno upućeno u ovu tematiku, bez obzira o kojoj se životnoj dobi radi, ali i pčelarima - jer bez njihovog truda i zalaganja nema ni kvalitetnih pčelinjih proizvoda, pa posljedično ni apiterapije, posebice mladima koji tek trebaju početi prenositi poruke o prednostima pčelinjih proizvoda i širem građanstvu.

Predavanje će se održati u petak, 20. studenog 2015. u prostoru Gradske vijećnice Grada Umaga s početkom u 18 sati.

Ažurirano Četvrtak, 19 Studeni 2015 23:26
Više...
 
11. Zzzagimed 2015. - rezultati
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 19 Studeni 2015 22:19

img_3498Ovogodišnje, 11. po redu međunarodno ocjenjivanje meda "ZZZagimed 2015" okupilo je 89 pčelara od čega 83 iz  Hrvatske, 5 iz Slovenije te jednog iz Bosne i Hercegovine. Suorganizator menifestacije bio je i ovaj put Prehrambeno-biotehnološki fakultet gdje su, na Zavodu za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda, napravljene sve fizikalno-kemijske analize zahtjevane "Pravilnikom o ocjenjivanju meda za potrebe priredbe ZZZagimed", kao i daljnja senzorska procjena uzoraka (prema Pravilniku  ocjenjivanja kvalitete meda na svim natjecanjima u RH) koji su predhodno udovoljili fizikalno-kemijskim kriterijima kvalitete iz Pravilnika o medu (N.N. 53/15).

Ažurirano Četvrtak, 19 Studeni 2015 22:45
Više...
 
Gradska pčelarske služba zaključila godinu
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 17 Studeni 2015 19:29

img_8074UP „Pčelinjak" je i ove, devete godine za redom, odradio projekt Gradska pčelarska služba 112 (Pčelarsko dežurstvo) kojeg je prijavio na natječaj Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo. Osigurali smo partnerske odnose s više pčelarskih udruga Zagreba, Samobora, Svete Nedelje, Bistre i Čazme tako da su ove godine ovu uslugu pružali pčelari iz slijedećih pčelarskih udruga:

PČELARSKO DRUŠTVO „LIPA"
UDRUGA PČELARA „PČELINJAK"
PČELARSKA UDRUGA "PROPOLIS" 
PČELARSKO DRUŠTVO „ZAGREB"
PČELARSKA UDRUGA SAMOBOR I SVETA NEDELJA
PČELARSKA UDRUGA BISTRA
PČELARSKA UDRUGA "MOSLAVINA" ČAZMA

Ažurirano Utorak, 17 Studeni 2015 19:46
Više...
 
Pčelarstvo i med na Svjetskoj izložbi EXPO 2015
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 17 Studeni 2015 17:20

expo2015_logo_500x536-e1431000767142putopisne bilješke jednog pčelara

Dr. sc. Zdenko Franić[1]
e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Nakon što sam ljetos imao priliku posjetiti svjetsku izložbu EXPO 2015, koja se održava u Milanu u periodu 1.05.-31.10.2015., kao pčelar i zaljubljenik u prirodu bio sam ugodno iznenađen što su neke zemlje, ali i Europska unija u cjelini, prepoznale ključnu ulogu koju  oprašivači, posebice pčele, imaju u proizvodnji hrane.

Ugroza globalnog ekosustava zbog zagađivanja okoliša i klimatskih promjene i nekontrolirano iskorištavanje šuma i oceana gotovo nepovratno uništavaju bioraznolikost cijeloga planeta ugrožavajući globalnu proizvodnju i opskrbu hranom. To dovodi do paradoksa da bogatiji dio svjetske populacije ima iste probleme kao i 800 milijuna kronično gladnih nesretnika. Najveći izazov suvremenog svijeta jest iskorijeniti glad i osigurati dostupnost hrane za sve brže rastuću populaciju, ali bez ugrožavanja prirodnih resursa. To je vodeća tema ovogodišnje svjetske izložbe, s dva temeljna pitanja: kako iskorijeniti glad i omogućiti dostatne količine hrane svima i uz to osigurati zdravu prehranu.

Ažurirano Utorak, 17 Studeni 2015 18:14
Više...
 
Predavanje Josipa Dernikovića: Stacionarno pčelarenje
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 16 Studeni 2015 11:04

josip_dernikovicU „Pčelinjaku" je u petak, 20.11.2015. na rasporedu predavanje kolege Josipa Dernikovića o njegovom stacionarnom pčelarenju na dva pčelinjaka - biti će riječi o aktivnostima na pčelinjaku kroz cijelu sezonu. Predavanje je u Preradovićevoj 29 s početkom u 18,30 sati.


Kako sam izraditi izradi pogače i kako i kada proljetno prihraniti pčele, kako ih razrojiti, kako dvomatično pčelariti.
Također će biti riječi o sakupljanju peluda, proizvodnji matica po Jenter metodi i varoi, te pripremi pčela za zimovanje.

Spisak tribina i predavanja u UP "Pčelinjak" do kraja sezone pogledajte ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Studeni 2015 11:56
 
Poziv hrvatskim pčelarima iz Pčelarskog saveza Slovenije
Autor Damir Rogulja   
Petak, 13 Studeni 2015 12:45

apis_2016_glava_za_dopis_sloang_1

Brdo pri Lukovici, studeni 2015.

39. dani pčelarstva u Celju - Najveći i najznačajniji pčelarski događaj regije u većoj sajamskoj dvorani D za još lakši izbor pčelarske opreme i pribora

Predmet: POZIV ZA POSJET SUSRETU PČELARA APISLOVENIJA


Poštovani!

U ožujku celjsko sajmište tradicionalno, ove godine 12. i 13. ožujka, zajedno s Celjskim sajmom, priprema najveći susret pčelara ApiSlovenija, najveći sajam opreme i materijala za pčelare u Europi. Organizatori sa zadovoljstvom konstatiraju da ove godine možemo očekivati rekordni broj izlagača, a i posjetitelja. Svoju ponudu opreme za pčelarstvo predstavit će slovenski, a i strani proizvođači.

Na 39. ApiSlovenija, kao najvećem susretu pčelara i svih ljubitelja pčela u Evropi, ponudu opreme za pčelarstvo dopunjavat će predstavljanje medonosnih biljaka, medena tržnica s prodajom proizvoda od meda, posebno predstavljanje certificiranih ponuđača Apiturizma i api doživljaja. Također će se predstaviti inovatori.

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Studeni 2015 10:22
Više...
 
Rezultati natjecanja „IX ZLATNO ULIŠTE“ 2015
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 09 Studeni 2015 20:24

imgp1075_1U sklopu manifestacije MEDENJAK Z OPATIJE - DRUGE SMOTRE PČELARSTVA Primorsko goranske županije, koja se se održala od 07. do 08. STUDENOG 2015.  provedeno je i natjecanje pčelara Primorsko goranske županije u ocjenjivanju kvalitete meda. Natjecanje je organizirala udruga za promociju i primjenu pčelarske ekološke etike Biopčela u suradnji s H G K - ŽUPANIJSKA GODPODARSKA KOMORA RIJEKA, CENTROM ZA  POLJOPRIVREDU PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE, PČELARSKOM UDRUGOM UČKA OPATIJA  i KATEDROM ZDRAVSTVENE EKOLOGIJE MEDICINSKOG FAKULTETA RIJEKA.

Rezultate ocjenjivanja pogledajte ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Studeni 2015 20:31
 
O knjizi Pčelarenje kao (api)terapija
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 09 Studeni 2015 19:50

pcelarenje-kao-apiterapija-naslovnica-265x400


Vrlo lijepi osvrt na knjigu PČELARENJE KAO (API)TERAPIJA mr.sc. Jadranke Luketa Marković na internetskoj stranici Udruge pčelara Bujštine objavio je naš kolega Damir Gregurić.

Članak pogledajte ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Studeni 2015 19:57
 
Počela pčelarska škola
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 04 Studeni 2015 17:03

Jučer, 3. studenog počeo je novi ciklus naše pčelarske škole. Održavat će se utorkom od 17 sati na Sveučilišnom kampusu Borongaj, Borongajska cesta 83 A u Zagrebu. Mjesta još ima i svi koji nam se žele priključiti dobro su došli, a više o školi potražite ovdje.

kampus_2015_11_03_gosti kampus_2015_11_03_osi_iskustva_jlm kampus_2015_11_03_osi_iskustva_mv kampus_2015_11_03_osi_pomagalo_slabovidnih kampus_2015_11_03_pred_pocetak

Ažurirano Srijeda, 04 Studeni 2015 17:16
 
Uvoz patvorenog meda – koga briga u RH
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 03 Studeni 2015 12:08

vecernji2_2-11-2015Dok su pčelari Mađarske, Slovačke i Slovenije u Briselu digli svoj glas radi ogromnog uvoza patvorenog meda u Europu i dok su protestirali što se u Europi može miješati jedna kap europskog meda s deset tona patvorine ili meda sumnjivog porijekla iz zemalja Južne Amerike ili Kine, te to prodavati pod nazivom MED, dotle u Hrvatskom pčelarskom savezu već vlada zimski san. Ti spavači nemaju pojma da većina europskih pčelara traži više reda i kontrole na tržištu meda. Nikog nije briga, u toj nazovi „krovnoj" organizaciji hrvatskih pčelara, što je samo u prvih šest mjeseci ove godine u hrvatsku uvezeno 425 tona meda, od čega 367 tona iz Kine, na što je potrošeno 1,2 milijuna dolara. I nikog nije briga, u toj organizaciji, koja navodno okuplja SVE hrvatske pčelare, što se tih 425 tona može oplemeniti sa samo kap, dvije nekog hrvatskog meda. Naravno ti ljudi koji bi se trebali zauzimati za hrvatske pčelare i hrvatsko pčelarstvo nemaju pojma da na policama naših robnih centara stoje teglice "europskog" i "hrvatskog" meda, uz "dodatak" meda  iz zemalja koje nisu iz EU (Kine, Tajvana, Argentine..., nigdjezemske), od limuna, majčine dušice, lavande, ružmarina, cvijeta naranče i drugih cvjetnih čudesa čudnih boja, mirisa, okusa i kozistencije.

Večernji list je o tom problemu jučer, 2. studenog objavio opširniji člana koji pogledajte ovdje.

Ažurirano Petak, 06 Studeni 2015 13:48
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL