Bačve za med - povoljno
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 26 Ožujak 2015 17:32

Poštovani,

Na zalihi imamo metalne bačve u kojima izvozimo med, a u prilogu šaljem slike. Cijena je 60,00 kn/kom.

Na količinu iznad 50 kom cijena je 50,00 kn/kom. Bačve su iznutra premazane prehrambenom bojom te imaju dihtung na poklopcu.

Lijep pozdrav, Ivan Fanuko


MEDO-FLOR d.o.o.
Croatia (EU)
t: +385 1 6215 056/057
f: +385 1 6250 173
w: www.medo-flor.hr

20150326_124931 20150326_124943

Ažurirano Četvrtak, 26 Ožujak 2015 18:13
 
Ovaj tjedan dva predavanja u UP „Pčelinjak“
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 16 Ožujak 2015 11:05

pcela_u_prvom_planu2U četvrtak, 19. ožujka, od 19,00 sati doc.dr.sc. Ivana Tlak Gajger govorit će o nozemi cerani s pogledom na štete koje je učinila u 2014. godini na našim pčelinjacima. Ovo predavanje dr. Tlak Gajger bilo je najavljeno za 20. veljači ali je radi bolesti predavačice odgođeno za ovaj tjedan - više o predavanju pogledajte ovdje.

U petak 20. ožujka, od 18,00 sati Miroslav Antolčić govorit će o proizvodnji i čuvanju matične mliječi. Više o predavanju pogledajte ovdje.

Predavanja se održavaju u prostorijama mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29. Ulaz je slobodan i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

Molimo da na predavanja dolazite u navedeno vrijeme kako biste ih čuli u cijelosti, a ujedno i kako ne bismo ometali predavače u izlaganju.

Damir Rogulja, predsjednik UP „Pčelinjak"

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Ožujak 2015 11:34
 
Simpozij ili tko o čemu
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 09 Ožujak 2015 10:44

hangingNedavno smo dobili poziv od jedne pčelarske udruge na Simpozij o zaštiti pčela s molbom da o tome obavijestimo i pozovemo naše članove da poslušaju „interesantna i nadasve korisna predavanja".

„Čuvajmo naše pčele jer ih svi mi trebamo, tema je simpozija o važnosti oprašivanja pomoću pčela medarica, koji u sklopu istoimenog projekta financira jedan Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo" - stoji u tom pozivu kojim nas dalje upućuju na svoju internetsku stranicu da potražimo detalje. I na stranici kratak tekst u kojem organizatori predstavljaju tri ugledna hrvatska predavača na temu trovanja pčela pesticidima i apiterapija s peludi.

Predavači i predavanja su nesumnjivo zanimljivi ali gdje je tu simpozij, gdje je tu zaštita pčele i njena uloga u oprašivanju?

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Ožujak 2015 21:14
Više...
 
U petak 20. veljače o pčelama na 1. programu Hrvatskog radija
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 17 Veljača 2015 20:21

kako_zemlja_dieEkološka emisija „Slušaj kako zemlja diše", urednice i novinarke Lidije Komes, u petak, 20 veljače, između 10:08 - 10:55 sati na 1. programu Hrvatskog radija bavit će se pčelama i pčelarstvom.

Ova emisija, posvećena zemlji, ljudima koji rade na zemlji, te na očuvanju prirodnih ljepota Hrvatske i njezine bogate biološke raznolikosti, u proteklih 25 godina emitiranja pokrenula je mnoge projekte kao što su „DAN JABUKA", „ IZLOŽBE STARIH SORTI JABUKA", obnovu "HRVATSKIH TRADICIJSKIH VRTOVA" i projekt "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI u REPUBLICI HRVATSKOJ". U tom se projektu u uređenju svojih školskih vrtova i okoliša natječu osnovne i srednje škole u svim krajevima Hrvatske, a projekt je godine 2005.osvojio nagradu Europske federacije turističkih novinara za jedinstven ekološko-edukativni pristup mladima. Emisija se, oslanjajući se na znanstvenike, kontinuirano i argumentirano bori protiv investicija upitnog okolišnog aspekta i uopće protiv uništavanja hrvatske prirode i okoliša (više o emisiji pogledajte ovdje).

Ažurirano Utorak, 17 Veljača 2015 20:26
Više...
 
Poziv na predavanje Lidije Svečnjak
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 15 Veljača 2015 10:25

lidija_svenjak1Pozivamo sve kolege pčelare na predavanje Patvorenje pčelinjeg voska Lidije Svečnjak, mag.ing.agr. sa Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Predavanje će se održati u prostorijama mjesne samouprave "Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29, u petak, 20. veljače s početkom u 18,00 sati.
Ulaz je slobodan.

Sažetak

Patvorenje pčelinjeg voska (satnih osnova) može uzrokovati ozbiljne ekonomske gubitke u vidu smanjene proizvodnje meda, otežanog vrcanja, te ugrožene dobrobiti pčelinje zajednice zbog narušenih uvjeta za tzv. kemijsku komunikaciju i normalan fiziološki razvoj legla. Zbog potražnje, nedostatnih količina na tržištu i relativno visoke cijene, pčelinji je vosak često meta patvorenja.

Ažurirano Nedjelja, 15 Veljača 2015 10:40
Više...
 
Kralježnica pčelarstva
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 10 Veljača 2015 14:28

kraljenica_pelarstvaU pčelarstvu često razgovaramo i pišemo o pčelinjim bolestima koje su ponekad limitirajući faktor razvoja, prinosa ili opstanaka pčelinje zajednice. Divanimo i ćakulamo o pčelarskoj tehnologiji, alatima, lijekovima za pčele, pomoćnim sredstvima i zaštitnoj opremi. Mnogi naši susreti posvećeni su značaju pčelinjih proizvoda u ljudskoj prehrani i ljudskom zdravlju, no nisam imao prilike slušati predavanje o kralježnici svakog pčelarstva. I to doslovno kralježnici pčelara koja godinama trpi neprirodna opterećenja na pčelinjaku, a posebice na onom s LR košnicama.

Mnogi stariji kolege jednostavno su bili prisiljeni ostaviti se našeg plemenitog zanimanja jer više nisu mogli dignuti niti žlicu juhe, a kamoli LR nastavak, pa makar i prazan, a da ne govorimo o onom punom, i to smo prihvaćali kao normalnim slijedom života i starenja.

No da li baš mora tako biti?

Ažurirano Utorak, 10 Veljača 2015 15:31
Više...
 
Potpore za maslinare, vinare i pčelare iz EU fondova
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 09 Veljača 2015 22:38

masline20vino20medUz potpore Nacionalnog pčelarskog programa, koje su se zbog velikog broja novih pčelara pokazale nedostatnima, od ovog će tjedna dostupna konačno postati i bespovratna sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Pčelari mogu graditi i opremati

U okviru ukupno raspoloživih 140 milijuna kuna, pčelari mogu financirati svoja ulaganja u preradu, razvoj i marketing pčelinjih proizvoda. To obuhvaća sve one troškove koji nisu prihvatljivi u Pčelarskom programu, a uključuju izgradnju i opremanje objekata i pogona za preradu i pakiranje pčelinjih proizvoda s ukupnom pripadajućom unutarnjom i vanjskom infrastrukturom, objektima za skladištenje, kušaonicama i prostorom za prodaju, opremom za prihvat, čuvanje, preradu i punjenje meda i pčelinjih proizvoda, opremom za trženje, opremom za marketing i prodaju te mnoge druge troškove.

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Veljača 2015 22:57
Više...
 
Slovenska akcija pošumljavanja medonosnim biljem
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 09 Veljača 2015 14:35

cszČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE
Brdo pri Lukovici 8
1225 Lukovica

SPOROČILO ZA JAVNOST

»ČLOVEK POSADI, ČEBELA OPRAŠI«

Čebelarska zveza Slovenije in Medex podarjata sadike LIPE - začenja se vseslovenska akcija »Človek posadi, čebela opraši«

25. 3. 2015 bo na sedežu Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) potekalo redno letno srečanje Skupnosti občin Slovenije (SOS). Na srečanju bomo županom občin predstavili pomen sajenja medovitih rastlin in prikazali kako se lahko s sajenjem teh rastlin polepša javne površine. Namen projekta »Človek posadi, čebela opraši« je, da bi občine sprejele odlok in na svojih javnih površinah zasajale medovite rastline, ki obogatijo čebeljo pašo.

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Veljača 2015 15:09
Više...
 
Godišnja skupština UP „Pčelinjak“ 2015
Autor Damir Rogulja   
Subota, 07 Veljača 2015 11:50

skuptina_2015Sinoć je održana redovita skupština UP „Pčelinjak". Unatoč lošem vremenu okupilo se četrdesetak članova i desetak naših gostiju iz pčelarskih udruga Zagreb, Lipa, Propolis, Samobor i Sveta Nedjelja, Ulište i Udruge za kreativni razvoj i socijalni rad.

Iz ove potonje predsjednica Danijela Đurak od sinoć je i nova članica UPP. Na mjesto kolegice Silvije Leke u UO izabrali smo Borisa Radovića, a vrhunsko posluženje dao nam je ketering Koste Labusa. Izvrsno pripremljen roštilj, gah, šopska salata, lepinje .... i to obilno tako da smo na kraju 5-6 pladnjeva spakirali i dostavili Domu za djecu s poremećajima u ponašanju u Novom Zagrebu.

Ažurirano Subota, 07 Veljača 2015 12:03
Više...
 
Poziv na predavanje Ivane Tlak Gajger
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 02 Veljača 2015 17:08

ivana_tlak_gajgerKako je nozema cerana sve prisutnija i brojnija logično je da smo našu vrsnu poznavateljicu ove problematike dr.sc.Ivanu Tlak Gajger zamolili da nam održi predavanje na tu temu s posebnim osvrtom na prošlu godinu.

Predavanje „Nozema cerana s pogledom na sezonu 2014." bilo je predviđeno za petak, 20. veljače ali zbog njenih obaveza sa stanjem s etiniozom u  Europi zamolila nas je da predavanje premjestimo u raniji termin.

Tako ćemo dr.sc. Tlak Gajger imati priliku poslušati ovaj ČETVRTAK, 5. veljače od 17,30 sati u Preradovićevoj 29.

Pozivamo sve pčelare i sve one koji bi to željeli postati da dođu . ulaz je slobodan

A želite li saznati više o nozemi pogledatjte članke dr.sc. Ivane tlak Gajger koje smo objavili o toj temi 2009. i 2010.:

http://www.pcelinjak.hr/OLD/index.php/Veterinarstvo-i-entomologija/nozemu-apis-zamijenila-nozema-cerana.html (iz 2009)

http://www.pcelinjak.hr/OLD/index.php/Veterinarstvo-i-entomologija/nozemoza-stara-ili-nova-bolest.html (iz 2010)

Ažurirano Ponedjeljak, 02 Veljača 2015 17:14
Više...
 
Na koje pčelarske sajmove idemo
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 29 Siječanj 2015 11:27

sajmovi_najavaUP „Pčelinjak" ove godine svoje članove vodi na pčelarske sajmove u Gudovcu, Szekesfehervaru i Celju, a uz članove našeg društva pozvali smo i sve članove Gradske pčelarske službe 112 da nam se priključe.

Kako su u prošloj sezoni najbrojniji „novaci" u GPS 112 bili iz Pčelarskog društva Samobor i Sveta Nedjelja njihovim članovima smo omogućili da nam se priključe na putu u Gudovec. Po njih ćemo poslati autobus u subotu, 7. veljače u jutro, a nas će autobus pokupiti usput. Pčelarima Bujštine smo pak pomogli oko organizacije ručka u Bjelovaru.

Članove našeg partnerskog pčelarskog društva iz Nađkanjiže, s kojima u suradnji smo organizirali međunarodni regionalni pčelarski sajam Sivka u Varaždinu, pokupit ćemo na putu u Szekesfehervar u subotu 28. veljače.

Surađujemo i stalo nam je do dobrih i kolegijalnih odnosa u struci, stalo nam je do razvijanja empatije u pčelarstvu i prema pčelarstvu, kako ovim akcijama tako i našim permanentnim djelovanjem u pčelarskoj zajednici.

Ažurirano Četvrtak, 29 Siječanj 2015 11:32
 
Poziv u posjet Apisloveniji
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 28 Siječanj 2015 11:20
apislovenija2015
Ažurirano Srijeda, 28 Siječanj 2015 11:24
 
Uređeno pčelarstvo i carsko pčelarstvo
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 25 Siječanj 2015 10:07

pogledŠirom svijeta poznato je da je slovensko pčelarstvo jedno od najorganiziranijih stručnih djelatnosti uopće, a kako to izgleda vrijedno je pogledati na video prilogu https://vimeo.com/117595966

Kad usporedimo hrvatsko pčelarstvo sa slovenskim može nas uhvatiti samo neizmjerna tuga.

Tamo vidimo rad, red, veliku ljubav prema pčeli i pčelarstvu, suradnju, međusobno uvažavanje i altruizam u postizanju zajedničkih ciljeva.

Najkvalitetnija pčelarska organizacija na svijetu nam je tako blizu, a opet tako daleko.

Ažurirano Nedjelja, 25 Siječanj 2015 10:16
Više...
 
PIP pokrenuo Internet trgovinu pčelarske opreme
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 22 Siječanj 2015 17:20

za_web

Pisarovina, 22. siječnja 2015.-

Tvrtka PIP d.o.o. pokrenula je Internet trgovinu pčelarske opreme i pribora. Na www.medopip.hr nudi se široka paleta kvalitetne pčelarske opreme, alata, hrane za pčele, satnih osnova, selekcionirane matice i stručne literature.
Sve potrebno za Vaše pčelarstvo od sada možete pronaći na jednom mjestu bez obzira da li je pčelarstvo Vaš profesionalni odabir ili koristan hobi, te plaćati kreditnim/debitnim karticama na rate. Na www.medopip.hr možete kupovati, pretraživati i uspoređivati proizvode, pratiti blog o pčelarstvu i sudjelovati u akcijama i nagradnim igrama.
Svi budući kupci koji se pretplate na newsletter dobivaju kod za popust od 5% za prvu kupnju na Internet trgovini do kraja veljače 2015. godine.
Na Internet trgovini su o svakom proizvodu prikazane osnovne informacije, a za detalje PIP možete kontaktirati na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Ažurirano Petak, 23 Siječanj 2015 10:57
 
Stigao „Pčelar“ 1/15
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 13 Siječanj 2015 10:52

lat-naslovna1_15Časopis „Pčelar" broj 1/15 danas, 13. siječnja, stigao je u Zagreb. Tijekom dana naklada će biti adresirana i zapakirana te ćemo ju sutra u jutro poslati pretplatnicima u Hrvatskoj.

Sadržaj posljednjeg broja možete pogledati ovdje.

Ove godine primili smo nešto manje uplata za pretplatu u 2015. godini pa smo stoga naručili i manju nakladu časopisa. Svi oni koji su uplatili pretplatu za 2015. godinu i o tome nam poslali obavijest na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , do 31. prosinca 2014. godine, svoj primjerak časopisa primit će već ovom pošiljkom. S 15. siječnja zaključujemo nakladu za ovu godinu. I ovaj put ćemo uzeti nešto veću nakladu od one za koje smo primili uplate pa će se pretplatiti moći i naknadno ali SAMO pod uvjetom da prethodno provjerite da li imamo na zalihi još slobodnih primjeraka. Svima koji nam se budu naknadno priključili prvi broj ćemo poslati zajedno s drugim početkom veljače.

Vrijedno je ponoviti da to radimo stoga što je svaka financijska transakcija prema inozemstvu izuzetno skupa i to proporcionalno veća što je transfer novca manji. Jednokratnim plaćanjem SPOSU osiguravamo konkurentnu cijenu od 290,00 kn.

Ažurirano Utorak, 13 Siječanj 2015 11:03
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL