Paketni rojevi – priprema i formiranje
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 10 Travanj 2014 15:48

prof_kezicU četvrtak, 17. travnja 2014. prof. Nikola Kezić održat će predavanje Paketni rojevi - priprema i formiranje. Predavanje je u Preradovićevoj 29, od 19:30 sati, a ulaz je slobodan.

Naša glavna paša bagrem tek što nije procvao svojim miomirisnim cvatom. To je još uvijek jedna od naših najznačajnijih paša u kojoj pčele intenzivno unose nektar, a i sama zajednica doživljava buran razvoj. Nakon te paše gotovo redovito imamo pčela na „izvoz" koje svojom brojnošću pčelaru zapravo predstavljaju smetnju jer su veliki potrošači hrane. Istovremeno u sjevernijim dijelovima Europe pojavljuje se prava „glad" za pčelama - tzv „pčelinjim mesom". I tu je šansa da se riješimo viška pčela i ostvarimo dodatnu zaradu.

Ažurirano Četvrtak, 10 Travanj 2014 15:54
Više...
 
Da li je hrvatsko pčelarstvo u kolapsu?
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 09 Travanj 2014 09:27

tocenje_medaKolega citiram ovaj link: http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2014&mm=04&dd=08&nav_id=834324
I ne mogu da verujem da je ovo istina, pa rekoh da pitam da li zaista jeste?
Ne po pitanju kineskog meda, tu je sve jasno, već po pitanju tako malog izvoza. Kako je to moguće?

Na pitanje srbijanskog kolege mogli smo samo potvrditi da je stanje upravo tako kako ga je naveo Tanjug prenoseći članak objavljen u Večernjem listu (vidjeti ovdje) .

Ažurirano Srijeda, 09 Travanj 2014 09:41
Više...
 
Seminar za ekološko pčelarenje – poziv na terenski rad
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 21:06

vitalna_pcelicaPod vodstvom prof. Matije Bučara i dr.sc. Zdenka Franića terenski rad na pčelinjaku OPG-a Davorke Franjić, u sklopu seminara Zajedno do eko znaka, održati će se u subotu 26. travnja u selu Klinac pored Petrinje.

Polazak je s ugibališta na Starčevićevom trgu (Glavni kolodvor - iza Esplanade) u 8:00 sati.

Rezervirali smo autobus s 50 mjesta i pravo prvenstva imaju svi polaznici koji su odslušali najmanje 4 predavanja.

Sve polaznike, koji su ostavili adresu svoje elektronske pošte, o terminu završnog dijela seminara već smo obavijestili, ali 50-tak polaznika nije ostavilo e-kontakt ili su dali samo broj telefona pa ih o terminu terenskog rada obavještavamo ovim putem.

Prijave polaznika primamo do 16. travnja na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , a završnom predavanju seminara mogu se prijaviti i članovi UP „Pčelinjak“ koji nisu sudjelovali na prvom dijelu seminara.

Ažurirano Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 21:21
Više...
 
Umro je Franjo Rendulić
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 15:58

renduli2Poznati hrvatski pčelar Franjo Rendulić umro je danas u jutro u 67 godini. Bio je seleći i stacionarni pčelar. Pčelario je s oko 130 selećih i oko 60 stacionarnih pčelinjih zajednica s dva kamiona AŽ standard košnica. Selio je na sve najznačajnije paše u Hrvatskoj, a godišnji prinosi su mu bili od 100 kg na više meda po košnici.

Konstruirao je i praktičnu naprava za suzbijanje varoe aerosolnim tretmanom koju su neki, zbog njenog izgleda, prozvali bazuka.

Pčelarstvom se bavio od rane mladosti, uz oca koji je također bio seleći pčelar, i proizvodio je do 7 vrsta meda visoke kvalitete. Intenzivno se bavio pčelarstvom od 1980. godine, a bio je član pčelarskih udruga „Zagreb", „Lipa" i „Propolis".

Pogreb je u srijedu, 9. travnja u 10:50 na Markovom polju

J.Dolenec

Ažurirano Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 16:05
 
Pčelarska vaga u proljetnoj akciji
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 25 Ožujak 2014 17:56

micro_el_xlogbee_inox_2014Poštovani pčelari,

Tijekom priprema za nadolazeću pčelarsku sezonu udruga „Pčelinjak"  u suradnji  s tvrtkom Micro el d.o.o. dogovorila je za svoje članove  mogućnost posebnog popusta za narudžbu XLOG bee SMS/GPRS pčelarske vage.

Članovi udruge mogu pčelarske vage naručiti pojedinačno, račun R1 izdaje se za svakog pčelara pojedinačno, a popust se obračunava prema ukupnom broju naručenih vaga članova udruge skupljenih do 30.04.2014.

XLOG bee SMS/GPRS pčelarska vaga ima CE certifikat te se za nju može tražiti povrat sredstava za pčelarsku opremu.

Ažurirano Srijeda, 26 Ožujak 2014 17:20
Više...
 
Sumnja u regularnost Izborne skupštine HPS-a?
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 25 Ožujak 2014 13:33

samo_naprijedNe bismo se šteli mešati ali izgleda, sudeći po primljenom dopisu "zabrinutog pčelara", da  je ovogodišnja Izborna skupština Hrvatskog pčelarskog saveza prošla neregularno?

No, ako nisu i neće reagirati članovi HPS-a ili Ured za javnu upravu nismo i ne bumo niti mi:

Ažurirano Utorak, 25 Ožujak 2014 13:54
Više...
 
Poziv na sudjelovanje u projektu studije raznolikosti peludi
Autor Damir Rogulja   
Petak, 21 Ožujak 2014 17:35

pelud_csiDragi pčelari,

U sklopu međunarodnog udruženja znanstvenika COLOSS, te brojnih europskih instituta i fakulteta provodi se studija o raznolikosti peluda u europskim razmjerima. O značaju raznolikosti peluda bilo je raspravljano na COLOSS-ovoj radionici o ishrani pčela koja je održana na Bledu u Sloveniji 2012. godine. Zaključeno je da je važno napraviti inventarizaciju peluda i povezati je s korištenjem zemljišta te s pčelarskom sezonom. Drugim riječima, željeli bi, zajedno s pčelarima, kao građanima znanstvenicima, provesti znanstvenu studiju kojom bi utvrdili dali je nedostatak raznolikosti peluda stvaran problem i u kojim tipovima staništa, te će se utvrditi raznolikost peluda kroz sezonu.

Ažurirano Četvrtak, 03 Travanj 2014 10:49
Više...
 
4. konferencija o kakvoći pčelinjih proizvoda
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 20 Ožujak 2014 10:19

banner_4nkPoštovane kolegice i kolege,

Pozivamo vas na
"Četvrtu nacionalnu konferenciju o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Regionalna suradnja" koja se četvrtu godinu za redom organizira kao stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem koji se bavi temama iz područja sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda.
Konferencija će se održati 11. travnja u Opatiji, a kao što se iz samog naslova skupa može vidjeti, Konferencija je tematski usmjerena u pravcu regionalnih odrednica u sagledavanju zdravstvene ispravnosti, sigurnosti te kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda te njihove primarne proizvodnje.

Više o samoj Konferenciji, programu i ostalim tehničkim informacijama (način prijave, mjesto održavanja i sl.) dostupni su na slijedećoj poveznici:
http://www.medri.uniri.hr/

Srdačan pozdrav iz Rijeke,
Dražen Lušić

Ažurirano Četvrtak, 03 Travanj 2014 10:49
 
Zbor dežurnih pčelara Grada Zagreba
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 17 Ožujak 2014 13:17

plakat1U petak, 21. ožujka s početkom u 18:00 sati u prostorijama mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić“, Preradovićeva 29, održati će se zbor dežurnih pčelara Grada Zagreba.

Proljeće budi vegetaciju. Procvale su i prve voćke a s njima su već izletjele ose samice (apis osmie), pčele medarice (apis melifere), te oplođene ženke osa i po koji stršljen. Naše dežurstvo već je dobilo više poziva, a i obavili smo i nekoliko intervencija.

Ovaj skup je uvod u novu sezonu Pčelarskog dežurstva. Okupljamo ekipu i provjeravamo opremu. Ponovno ćemo pogledati nekoliko video uradaka o stršljenima i njemačkoj osi, rekapitulirat ćemo i neke tehničke zahvate kod skidanja rojeva, a primamo i nove članove.

Pozivamo sve pčelare Zagreba i okolice koji bi željeli postati članovi Pčelarskog dežurstva Grada Zagreba - ekipe DOBRIH LJUDI, da dođu na naš zbor i upoznaju se s našim radom te nam se eventualno i pridruže.

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Ožujak 2014 20:00
 
Poziv na predavanje « Proizvodnja matica za pčelarsko gospodarstvo »
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 17 Ožujak 2014 12:57

kristijan_img_2726Slijedeći četvrtak, 20 ožujka, naš će kolega mr.sc. Kristijan Jusić, održati predavanje o  „Proizvodnji matica za pčelarsko gospodarstvo". Na početku smo uzgojne pčelarske sezone, te će ovim predavanjem predstaviti tehniku uzgoja svim zainteresiranim pčelarima koji su željni upustiti se u tu pčelarsku specializaciju i pokrenuti vlastiti uzgoj matica.

Vodilja predavanja bit će slijedeća :

1. Zašto i kako uzgajati vlastite matice ?

2. Tehnika selekcije i odabir rodonalčenica

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Ožujak 2014 13:02
Više...
 
Zaštita košnica
Autor Damir Rogulja   
Subota, 15 Ožujak 2014 20:07

koniceNa adresu UP „Pčelinjak“ stigla su dva dopisa s obavijestima o sredstvima za zaštitu košnica. Prije više godina kolega Damir Zanoškar objavio je članak o zaštiti košnica parafinom (vidjeti ovdje), a prošli tjedan smo dobili poruku od tvrtke Orlando Vesten da su osigurali i za hrvatsko tržište parafin visoke kakvoće upravo namijenjen za zaštitu košnica:

„Nakon  održanog sastanka sa  predstavnikom  njemačke rafinerije parafina iz Hamurga slobodan sam  Vas izvijestiti da  će se u prodajnom programu nastaviti  plasiranje parafina za košnice  kako smo prije godinu dana i razgovarali.

Potvrđena je visoka  kvaliteta duplo  hidriranih parafina kojeg  koriste i  njemački pčelari i to tipovi  5603 i  p-1800  BRAJŠTOK.

Ažurirano Subota, 15 Ožujak 2014 20:13
Više...
 
Seminar za ekološko pčelarenje – intelektualno vlasništvo i brendiranje
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 11 Ožujak 2014 21:47

vitalna_pcelicaU četvrtak, 13. ožujka, održat ćemo zadnje predavanje našeg seminara za ekološko pčelarenje. Predavanje počinje u 19:30 sati u dvorani mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29, a ulaz je slobodan.

Projekt „Zajedno do eko znaka" realiziramo u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo.

Ovim projektom željeli smo polučiti slijedeće rezultate:

  • Stvoriti preduvjete za učinkovito ekološko pčelarstvo i ekološku proizvodnju, odnosno afirmirati neiskorištene potencijale za holistički pristup ekološkom pčelarstvu i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice u onim područjima Zagreba gdje je to moguće ostvariti.
Ažurirano Utorak, 11 Ožujak 2014 21:57
Više...
 
Pletare – gdje ih nabaviti?
Autor Damir Rogulja   
Petak, 07 Ožujak 2014 10:58

pletare_na_ranchuKošnica pletara je bila pomalo zaboravljena. Sama po sebi nije košnica za neku značajniju proizvodnju, ali je nesumnjivo ukras vrta i nezamjenjiv „stroj za oprašivanje“ kako voćnjaka tako i brojnih drugih povrtlarskih kultura.

Uz manja inovativna rješenja i dodatke ova košnica može se i proširivati, produbljivati, nastavljati i zapravo koristiti višenamjenski u dobivanju pčela, recimo za proizvodne zajednice ili paketne rojeve, za dobivanje voska i izuzetno cijenjenog muljanog ili cijeđenog meda i sl.

Interes pčelara hobista za ovu košnicu sve je veći i sve češće dobivamo upite gdje se mogu nabaviti. U prodavaonicama pčelarske opreme PiP, Medin san, Košnica te na raznim sajmovima mogu se dobiti po cijeni od 150,00 do 180,00 kn kom.

Ažurirano Utorak, 18 Ožujak 2014 11:49
Više...
 
Pčelarenje bez prirodnih rojeva, s osvrtom na prinose
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 26 Veljača 2014 09:47
mato_idojtiU petak, 28. veljače naš poznati pčelar Mato Idžojtić iz Vinkovaca održat će predavanje na temu "Pčelarenje bez prirodnih rojeva s osvrtom na prinose". Predavanje će se održati u prostorijama Mjesne samouprave kralj Petar Svačić, Preradovićeva 29, od 18:00 sati.

Ulaz je slobodan!

Mi pčelari kroz svoj pčelarski vijek, nastojimo da u svom radu s pčelama imamo što manje rojeva. Znamo da pčelinja zajednica nakon rojenja drastično smanji unos nektara, a nemamo neku korist niti od roja koji skinemo s grane. Tehnologijom pčelarenja možemo postići da proizvodna zajednica ostane jaka i sposobna za maksimalan unos nektara, a uz to dobijemo nove nukleuse s mladim maticama koje koristimo u vlastitom pčelinjaku ili za prodaju.

Na pragu smo nove sezone koja nije baš sjajno počela. Na pojedinim pozicijama bilježe se znatni gubici pčelinjeg fonda, imamo i potpunih gubitaka od poplava, a u dugoročnoj prognozi najavljen je novi hladni val u ožujku, u trajanju 5-7 dana, koji bi također mogao uzeti svoj danak. Stoga bi ovo predavanje iskusnog pčelara Mate Idžojtića moglo pomoći svima koji se pripremaju na obnovu svojih poharanih pčelinjaka. Naravno, izlaganje će koristiti i svima drugima kojima su pčele prirasle srcu.

Ažurirano Srijeda, 26 Veljača 2014 10:08
 
Futuristički dizajn košnice iz Philipsa
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 24 Veljača 2014 21:58

philips-urban-beehive-4Philips je dizajnirao koncept košnicu daleke budućnosti. Nije namijenjena za serijsku proizvodnju niti će se prodavati kao njihov proizvod. To je više dizajnerska igra kojom žele potaknuti raspravu o nizu pitanja o mogućoj budućnosti.
Koncept omogućava svakome da postane pčelar unutar svoje kuće. Ta urbana košnica se sastoji od dva dijela, zatamnjena staklena ljuska sa umjetnim saćem i vanjska ljuska s cvjetnom lončanicom i letom za pčele. U dnu unutrašnjeg dijela ugrađena je i dimilica kojom se smiruju pčele prije otvaranja staklene košnice.

Zapravo igračka u koju iskreni zaljubljenik u pčelarstvo i pčele nikada ne bi smjestio ove izuzetne kukce. No kao kuriozitet i povod za razmišljanje o vrijednosti i značaju pčele za opstojnost naše civilizacije ima smisla.

Ažurirano Ponedjeljak, 24 Veljača 2014 22:11
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL