HPS prebacuje svoju krivnju na članove
Autor Damir Rogulja   
Petak, 21 Travanj 2017 11:49

hps21jpgHrvatski pčelarski savez na svojoj internetskoj stranici http://www.pcela.hr/ objavio je „Objašnjenje pčelarima o odluci APPRRR-a o povratu više isplaćenih sredstava (PDV-a) za 2014. godinu.

Tu se treba postaviti pitanje - ZAŠTO AGENCIJA DONOSI ODLUKU SAMO ZA 2014. GODINU i zašto je odluka adresirana na HPS?

Subvencijska prevara u organizaciji HPS nije se odvijala samo u toj godini već i u 2011., 2012. i 2013.

Razlika je u tome što su ODOBRENJA za iznos PDV-a za kupljene lijekove za pčele u prve tri godine ovog „projekta" potpisivali pčelari sami i oni će biti dužni vratiti nenamjenski korištena sredstva agenciji koja su koristili za plaćanje PDV-a, za te godine, i to svaki ponaosob.

Ažurirano Petak, 21 Travanj 2017 12:13
Više...
 
Hoće li Evropa spasiti pčele
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 13:24

koruzaNakon višegodišnjeg aktivnog zauzimanja za zabranu korištenja neonikotinoida u Hrvatskoj na putu smo do potpune satisfakcije. Na žalost, mnogi djelatnici u Ministarstvu poljoprivrede RH pravili su se, pod direktnim utjecajem fitofarmarceutskog lobija, „grbavima", a neke hrvatske znanstvene institucije i izrazito neprijateljske prema našim ekološkim aktivnostima. Jedna nas je čak i tužila za klevetu jer smo ustvrdili da su u njihovim redovima ubojice naših pčela. A kruna tog navodnog nerazumijevanja ekološke problematike je presuda suca zagrebačkog okružnog suda VK, u postupku koji je vođen protiv vodećeg nositelja otpora prema upotrebi neonikotinoida u RH, koji sudac je u svojoj presudi ustvrdio da je Zakon o Aarhuškoj konveciji „sredstvo zaštite bilja". Radi takove, potpuno neshvatljive, kvalifikacije zakona koji bi trebao štiti ekološke aktiviste od kapitala „umočenog" u trovanje prirode, presuda je bila osuđujuća. Na žalost takovu kvalifikaciju Aarhuške

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 16:17
Više...
 
Da li i ministar Tolušić ubija hrvatsko pčelarstvo?
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 30 Ožujak 2017 14:24

appČinovnici u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju intenzivno se trude kako bi uništili sve vezano za hrvatsku poljoprivredu. U prilog toj tvrdnji je njihovo posvemašnje nepoznavanje značaja primijenjenih istraživanja, a posebice onih u pčelarstvu. Naime u natječaju za Primjenjena istraživanja u pčelarstvu (vidjeti ovdje) sve su lijepo, manje-više prepisali iz europskih dokumenata - i da je zabilježen značajan gubitak pčelinjih zajednica i potreba da se utvrde međusobni čimbenici vanjskih utjecaja i pčelinjih bolesti, te da je potreban interdisciplinaran znanstveni pristup istraživanjima itd, itd.

Nadrobili su svega i svačega i sve što su u uvjetima natječaja nadrobili na žalost i stoji, no potpuno su zaboravili da bi sve što su nabajali trebao netko i realizirati. I taj netko su naše znanstvene institucije.  E, tu se vidi da ti činovnici i činovnice, koji „kroje" uvjete svih poljoprivrednih natječaja nemaju ama baš nikakvog dodira sa stvarnošću.

Ažurirano Petak, 31 Ožujak 2017 08:22
Više...
 
7. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 29 Ožujak 2017 20:09

7._nkosPoštovane kolegice i kolege,

U nastavku dostavljamo informaciju o održavanju "7. Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Kako dalje?", Opatija 07/04/2017. Predmetna konferencija se sedmu godinu za redom organizira kao stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem i bavi se temama iz područja sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda. 

Ove godine skup se održava u Remisens Hotel Palace Bellevue, Opatija 07/04/2017 u Opatiji.  Kao što se iz samog naslova skupa može vidjeti, sama Konferencija je tematski usmjerena u pravcu odrednica u sagledavanju zdravstvene ispravnosti, sigurnosti te kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda te njihove primarne proizvodnje.

Više o samoj Konferenciji, program i ostale tehničke informacije (način prijave, mjesto održavanja i sl.) dostupni su na slijedećoj poveznici: https://upu-pgz.hr/2017/03/29/najava-7-nacionalne-konferencije-u-opatiji/

Ažurirano Srijeda, 29 Ožujak 2017 20:22
Više...
 
EM u pčelarstvu - krenuo projekt i u Ljubljani
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 29 Ožujak 2017 07:51

untitledJučer, 28. ožujka, posjetili smo dr.Maju Smodiš Škerl na Oddelku za živinoreju Kmetijskog inštituta u Ljubljani. Tema razgovora su bile dobre bakterije u pčelarstvu, odnosno projekt EM u pčelarstvu kojeg će se dijelom voditi i na ovom institutu u Ljubljani. Dr.Smodiš Škerl smo prenijeli naša dosadašnja iskustva u radu s probioticima na našim pčelinjacima, a kolega Vlatko Milanović je donirao Institutu i higijensku pojilicu bez kojih se danas više ne može uspješno pčelariti. Na Institutu će ovih dana prvo krenuti laboratorijska provjera, in vitro, učinaka EM probiotika na razne patogene koji su prisutni u košnicama, a potom, za mjesec dva, i na testnom pčelinjaku, in vivo, od 20 košnica u vlasništvu samog Instituta.

Nakon Ljubljane posjetili smo i sjedište Čebelarske zveze Slovenije gdje smo razgovarali s Vladom Auguštinom, savjetnikom specijalistom za tehnologiju pčelarenja o utjecaju higijene vode na zdravstveni status pčele.

Ažurirano Srijeda, 29 Ožujak 2017 09:33
Više...
 
Mybeeline pčelarska aplikacija - predstavljanje u „Pčelinjaku“
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 20:46

beerm-gif-balkan

Sljedeći četvrtak, 30.03. u 19.30, naši mladi računalni inovatori predstavit će nam Mybeeline - aplikaciju za potporu pčelarskim aktivnostima i evidenciju podataka.

Izlaganje će se održati u dvorani mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29, a ulaz je slobodan.

Ako ste umorni od nepreglednih i nepraktičkih bilježaka i tražite suvremeno rješenje o vođenju jednostavne, ali učinkovite evidencije Vaših pčelinjaka i pčelinjih zajednica, ovo izlaganje je svakako za Vas.

Više od 600 pčelara širom svijeta već je preuzelo i uspješno koriste ove vrijednu aplikaciju.

Ažurirano Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 22:11
Više...
 
Boštjan Noč u „Pčelinjaku“
Autor Damir Rogulja   
Petak, 24 Ožujak 2017 23:23

img_0239aVečeras je pred punom dvoranom u Udruzi pčelara „Pčelinjak" Boštjan Noč održao svoje predavanje Pčelarenje kroz godinu s tehnikom prekida nesenja matice u svrhu suzbijanja varoe. Izvrstan praktičar, a velik zaljubljenik u pčele, plijenio je pažnju auditorija. Mnogima su neka tehnička rješenja koja nam je ponudio bila pravo otkriće. Svoj pogled na pčelarenje sažeo je i u brošuri Moja čebelarska praksa1 koja je bila na kraju predavanja jednostavno razgrabljena. Boštjan je dobio i ponudu da mu tu brošuru prevedemo na hrvatski jezik pa ćemo možda to izvrsno pčelarsko štivo imati prilike vidjeti i na našem tržištu.

Ažurirano Petak, 24 Ožujak 2017 23:39
Više...
 
Voda u prehrani pčela
Autor Damir Rogulja   
Petak, 24 Ožujak 2017 16:22

fustis_pojilica

Profesionalna higijenska pojilica za pčele

Pčele vodu, osim za pijenje, koriste za održavanje temperature i optimalne vlažnosti u plodištu. Blizina i dostupnost vode izuzetno poticajno djeluje na ranoproljetni razvoj legla i na manje stradavanje pčela vodonoša uslijed niskih temperatura. Potreba za vodom je znatna, već pri pojavi prvog legla, početkom veljače. Ukoliko pčele nemaju na raspolaganju dostatne i kontinuirane količine vode, osim redukcije legla, uslijed probavnih teškoća, stradavaju i one. Pčelama se neprobavljena peludna hrana nakuplja u zadnjem crijevu, nastaju začepi i uginuća. Bolest se najčešće manifestira u proljeće (svibanjska bolest). Jednako je važna dostupnost zdrave vode u ljetnim pripekama i sušama kod selećih i stacioniranih pčelinjaka.

Ažurirano Petak, 24 Ožujak 2017 18:10
Više...
 
Rojeve pčela u urbanim sredinama uklanjaju „redovne žurne službe“ – da li one uopće postoje?
Autor Damir Rogulja   
Petak, 24 Ožujak 2017 07:13

pcela_u_prvom_planuRepublika Hrvatska, Državna uprava za zaštitu i spašavanje upravo je završila Savjetovanje o Nacrtu prijedloga pravilnika o nositeljima, sadržaju i postupcima izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti te načinu informiranja javnosti u postupku njihovog donošenja.

Odbijen je prijedlog da se Pravilnik dopuni i postupanjima civilne zaštite radi ugroze od otrovnih životinja i kukaca koji je dat pod obrazloženjem da su se s klimatskim promjenama pojavile i neke nove vrste potencijalno opasnih životinja ili su se pak intenzivno razmnožile neke domicilne koje predstavljaju potencijalnu opasnost za sigurnost, zdravlje i živote građana.

Obrazloženje odbijenice glasi: „Posljedice uslijed prijetnji iz tih izvora ne mogu biti takvih razmjera da će zahtijevati djelovanje sustava civilne zaštite već ulaze u nadležnost djelovanja kapaciteta redovnih žurnih službi."

Ažurirano Petak, 24 Ožujak 2017 07:23
Više...
 
Značaj evidencije gubitaka pčelinjih zajednica
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 22 Ožujak 2017 10:37

colossHrvatski pčelari vrlo se nevoljko odazivlju na pozive da prijave gubitke svojih pčelinjih zajednica. Takvom odbojnom stavu prema svakom obliku anketiranja izuzetno su doprinijele tvrdnje starijih kolega pčelara, posebice nekih vrlo agresivnih, da je svaki gubitak zajednice odraz neznanja i nebrige samog pčelara. U svemu tome žalosti da su i takovi agresivci i sami gubili zajednice ali im u njihovom slučaju nije bilo krivo njihovo, sačuvaj Bože, neznanje ili nebriga, već neki samo njima razumljivi razlozi. No, kako bilo, gubici pčelinjih zajednica su svake godine sve izraženiji, a osim toga i snaga pojedinačnih zajednica tijekom sezone zadnjih godina je sve slabija. Pčele gube početnici, ali i vrlo iskusni i verzirani pčelari. Da bi se bilo što pokrenulo, u smislu angažiranja šire društvene zajednice na rješavanju ovih problema, potrebni su egzaktni PODACI.

Na žalost o toj problematici se malo tko u Hrvatskoj brine i tim više treba cijeniti osobno zauzimanje dr.Maje Dražić da u okviru svojih mogućnosti ipak prikupi podatke kojima će se moći dalje argumentirano postavljati konkretna pitanja i zahtjevi u svezi gubitaka pčela u Hrvatskoj.

Ažurirano Srijeda, 22 Ožujak 2017 11:14
Više...
 
Predavanje Boštjana Noča u UP „Pčelinjak“
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 19 Ožujak 2017 21:31

bostjan_najava2Predsjednik Čebelarske zveze Slovenije i počasni član Udruge pčelara „Pčelinjak" održat će predavanje « Pčelarenje kroz godinu s tehnikom prekida nesenja matice u svrhu suzbijanja varoe » u petak, 24. ožujka s početkom u 19,30 sati (promjena termina u odnosu na prvu najavu!). Predavanje je u dvorani mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić" u Preradovićevoj 29, a ulaz je slobodan.

Ovo predavanje planirali smo održati 13. siječnja ali smo ga morali, zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta, odgoditi za slijedeći petak, 24. ožujka.

Gostovanjem u UP "Pčelinjak" Boštjan privodi kraju ovosezonski ciklus svojih izuzetno dobro prihvaćenih predavanja. Nakon Zagreba predavanja još ima u Karlovcu u subotu, 25. ožujka u 10,00 sati i u Rogatcu u četvrtak, 30. ožujka i pravi da je to "konec za letos".

Ažurirano Utorak, 21 Ožujak 2017 16:53
Više...
 
Sve o vosku I dio
Autor Damir Rogulja   
Petak, 17 Ožujak 2017 09:41

infobee

Nastanak pčelinjeg voska

Pčele trebaju vosak kao građevni materijal za svoje saće. Proizvode ga u voštanim žlijezdama, koje puni funkcionalni razvoj dosežu kod 12 do 18 dana starih radilica (kućnih pčela). Sinteza voska kod starijih pčela je značajno reaktivirana. Međutim, u izvanrednim situacijama ili povoljnim okolnostima starije radilice mogu ponovno aktivirati sintezu voska.

Najveće količine voska pčele stvaraju za vrijeme burnog razvoja zajednica, pod umjerenim klimatskim uvjetima tijekom travnja i svibnja, do kraja lipnja. Glavne sirovine za produkciju voska su ugljikohidrati, tj. šećeri u medu: fruktoza, glukoza i saharoza. Odnos potrošnje šećera za proizvodnju i dobivenog voska može varirati od 3 do 30:1. Omjer 20:1 je tipičan, odnosno, prosječan za središnju Europu. Jače pčelinje zajednice ekonomičnije proizvode vosak, jača zajednica, manji omjer. Jedan LR okvir, koji sadrži samo 100 g voska, može držati 2 - 4 kg meda.

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 12:10
Više...
 
Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo protupravne javne ovlasti HPS-u
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 11:46

logo_mpsiUpravo objavljenim Pravilnikom o provedbi mjera nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine u članku 9. Pravilnika Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je javne ovlasti HPS-u slične onim koje imaju i javni bilježnici.

Naime i dalje se od svih hrvatskih građana koji se bave pčelarstvom traži da se registriraju u Evidenciju za pčelare koju vodi HPS. Kako ta organizacija nije ničim licencirana niti provjerena, na način kako se to radi recimo kod dobivanja dozvola za javnobilježničke poslove, kako nema materijalne resurse za jedan takav obiman posao kao niti potrebne kompetencije pitanje je zašto se i dalje protupravno  protežira Hrvatski pčelarski savez.

Ta udruga oštetila je državni proračun organiziravši subvencijsku prijevaru tešku na desetke milijuna kuna, upravo koristeći svoj protupravni i monopolistički položaj.

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 09:50
Više...
 
Kako probioticima spasiti pčele
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 09:55

moje_danasIz godine u godinu bilježimo značajne gubitke na brojnim pčelinjacima. Mnogi za to okrivljuju varou i neadekvatnu tehnologiju pčelara. No što reći kad pčele izgube i vrhunski majstori pčelari koji godinama prate stručnu literaturu i primjenjuju najkvalitetnija sredstva zaštite od varoe, doli da našim pčelama danas nije glavni izazov ovaj krpelj već da se radi o nečem većem i daleko kompleksnijem. Na primjeru nozeme cerane koja se po Europi počela širiti s klimatskim promjenama, koje su nas zadesile, možemo s potpunom sigurnošću reći da se je i ostali mikrosvijet u košnicama  promijenio.

Ažurirano Četvrtak, 16 Ožujak 2017 11:11
Više...
 
Poziv na zbor GPS 112
Autor Dražen Jerman   
Nedjelja, 12 Ožujak 2017 23:27

logo_za_web

Obavještavamo pčelare grada Zagreba koji su voljni volonterski sudjelovati u zbrinjavanju rojeva kroz službu GPS 112, a koju već 10 godina uspješno provodi UP Pčelinjak, da će se 16.03.2017. s početkom u 18.30 u prostorijama MS „Kralj Petar Svačić", Preradovićeva 29 održati zbor GPS 112.
Na zboru će biti riječi o trenutnom statusu službe GPS 112 te o tijeku pregovora i smjernicama za pronalaženje rješenja problema u kojima smo trenutno zbog pravne nepokrivenosti. Na zboru ćemo također zajednički donijeti odluku o daljnjem radu i provođenju projekta GPS 112.
Nadam se odazivu svih zainteresiranih kako bi zajedničkim snagama donijeli odluku o daljnjem radu.

Dražen Jerman, voditelj GPS 112
Ažurirano Utorak, 14 Ožujak 2017 20:47
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL