3. Međunarodni skup pčelarskih organizacija - Slovenija
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 24 Studeni 2014 13:23

2014-11_3_mkco_26_20. i 21. studenog 2014, održan je 3. Međunarodni skup pčelarskih organizacija u sjedištu Slovenskog Pčelarskog Saveza (ČZS) u Brdo pri Lukavici u Sloveniji, na temi osposobljavanje i uključivanje mladih u pčelarstvo. U izvanrednom režiranju Slovenskog pčelarskog vodstva cijelokupnog dnodnevnog programa, ulaskom u dvoranu, dalo se naslutiti po preciznoj organizaciji i profesionalnom pristupu kako se nalazimo na skupu visoke razine. Stolovi opremljeni imenima i državama sudionika, mikrofonima i slušalicama. U pozadini dvorane, za tu posebnu prigodu, postavljene su dvije kabine za simultano prevođenje, jer su službeni jezici rasprava bili slovenki i engleski. Neposredno prije ulaska, sudionici su također dobili svoj fascikl, sa rasporedom i tijekom skupa, zbornikom posebno izrađenim za ovu prigodu, edukacijskim materijalom Slovenskog Pčelarskog Saveza za mlade, te katalogom o slovenskom apiturizmu, sa člancima, primjerima i kontaktima. Nakon održane uvodne dobrodošlice predsjednika Boštjana Noča, gđe. Lidije Senič, voditeljice CZSe, te predstavnice ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane, gđe. Lidije Lipič Brlec, sudionici skupa su nastavili predstavljajući svoje pčelarske organizacije i kroz svoja izlaganja na velikom platnu predstavili svoj rad s mladima i njihovo uvođenje u pčelarstvo.

Ažurirano Ponedjeljak, 24 Studeni 2014 15:10
Više...
 
Akcijska prodaja u "Košnici"
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 20 Studeni 2014 15:02

indexx

Poštovanim pčelarkama i pčelarima, kolegicama i kolegama i svima ostalima!

Drago mi je da Vas mogu obavijestiti o akcijskoj prodaji pčelarskog pribora i opreme u trgovini „KOŠNICA" .

Akcijska prodaja taje od 24. studenog do 30. prosinca 2014. godine.

Izuzetno povoljne akcijske cijene pribora i opreme u trgovini „KOŠNICA" moguće je ostvariti gotovinskim načinom plaćanja.

Cjenik pribora i opreme na akciji.

Nadamo se da ćete pronaći nešto za sebe, ako ne uspijete, možda nas možete preporučiti onima koji nešto od ponuđenog trebaju.

„KOŠNICA" 20.11. 2014.

Lijep pozdrav, Josip Dolenec

 

Ažurirano Četvrtak, 20 Studeni 2014 17:21
 
ZZZAGIMED 2014 - Rezultati 10. međunarodnog ocjenjivanja meda
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 19 Studeni 2014 21:54

img_0218aŠAMPIONI 10. MEĐUNARODNOG OCJENJIVANJA MEDA  "ZZZAGIMED 2014."

Šampion bagremovog meda: Marjan Škrlec, RH
Šampion medljikovca: Vladimir Logožar, RH
Šampion kestenovog meda: Marija Volarić, RH
Šampion lipovog meda: Danijel Časni, RH
Šampion livadnog meda: Darko Koren, RH
Šampion cvjetnog meda: Fredi Petrović, RH
Šampion vrijeskovog meda: Darko Koren, RH

Ažurirano Srijeda, 19 Studeni 2014 22:31
Više...
 
ČZS poziva na međunarodnu konferenciju
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 18 Studeni 2014 10:39

lukovica-musee_apiculture_149V četrtek, 20., in petek, 21. novembra 2014, bo JSSČ na sedežu ČZS na Brdu pri Lukovici organizirala 3. mednarodno konferenco čebelarskih organizacij. Uradni začetek konference, na kateri bomo govorili o dejavnostih čebelarskih organizacij v povezavi z delom z mladimi na področju čebelarstva, bo v četrtek, 20. novembra 2014, ob 13. uri. Do zdaj so svojo udeležbo potrdile čebelarske zveze iz Avstrije in Koroške z Okrajno čebelarsko zvezo Velikovec na čelu, iz Češke, Črne gore, Francije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Združenje čebelarjev proizvajalcev Pčelinjak iz Hrvaške, Čebelarska zveza Kadulja iz Bosne in Hercegovine ter Apimondia - Mednarodna zveza čebelarskih organizacij.

Na prvi dan konference vljudno vabimo tudi čebelarje, sicer pa bodo predavanja predstavljena tudi v posebnem zborniku. Predavanja, ki bodo potekala v angleščini, bodo simultano prevajana v slovenščino. Ker sta prostor in število slušalk za simultano prevajane omejena, je treba udeležbo na konferenci prijaviti. Prijave zbira Nataša Klemenčič Štrukelj na e-naslovu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Natančen program je objavljen v prilogi.

Ažurirano Utorak, 18 Studeni 2014 10:45
 
Novi proizvođač pogača i satnih osnova
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 18 Studeni 2014 10:26

pogaca

Tvrtka Agro Simpa d.o.o. iz Siska pokrenula je proizvodnju enzimske pogače za pčele te izradu satne osnove. Pogače radimo najmodernijom tehnologijom i jedini u Hrvatskoj proizvodimo pogače bez HMF-a. Specijalnim mlinom postigli smo da su mikrokristali u pogači veličine do 10 mikrona te ne postoji mogućnost mrvljenja pogače ili curenja. Za veće pčelare dajemo popuste na količinu te dostavljamo robu. Također u ponudi imamo i proizvodnju satne osnove svih dimenzija. Satne osnove izrađujemo od vašeg voska te garantiramo kvalitetu. Pozivamo sve pčelare da posjete naš štand na sajmu u Splitu od 22. do 23.11.2014. te se uvjere u kvalitetu i doznaju više informacija o ovoj inovativnoj tehnologiji. Više informacija možete pronaći na www.pcelarska-oprema.hr

Ažurirano Četvrtak, 20 Studeni 2014 17:19
 
Pozivamo na predavanje - Pića od meda
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 18:47

vesna_jurakU petak, 21. studenog na temu „Pića od meda“ govorit će nam Vesna Jurak, dipl.ing. direktorica razvoja tehnologije jakih alkoholnih pića u Badelu, poznata i kao “mama Pelin”.

UP „Pčelinjak“ je oformio radnu grupu koja priprema pića od meda koje će predstaviti 16. siječnja na posebnoj tribini. Kako bi bili što uspješniji pozvali smo poznatu tehnologinju Vesnu Jurak da nas malo usmjeri kako bi rezultati rada naše grupe bio što kvalitetniji.

Predavanje će se održati u prostorijama Mjesne samouprave „Kralj Petar Svačić“ u Preradovićevoj 29 s početkom u 18,00 sati. Predavanje je otvoreno za javnost, a posebno su dobrodošli kolege pčelari iz drugih zagrebačkih pčelarskih udruga.

Više o „mami Pelin“ i Badelovom Pelinkvcu pročitajte na:

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 18:55
Više...
 
Poziv na pretplatu za časopis "Pčelar" u 2015. godini
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 12:45

2014-11_l_pcelar_1Pozivamo sve dosadašnje pretplatnike, a i sve nove koji bi se željeli pretplatiti na časopis „;Pčelar" za 2015. godinu (12 brojeva - bez dvobroja) da to učine što prije. Pojedinačna pretplata moguća je i direktnom uplatom na žiro račun SPOS-u i tad je cijena 36 Eura uz plaćanje bankovnih usluga (inotrošak oko 26,30 kn i naknada oko 52,60, ako plaćate s kunskog računa još i 100,00 kn naplate nekakve bankovne naknade), pa se cijena može popeti do gotovo 450,00 kn. Obavezno je nakon uplate poslati potvrdu o uplati sa potpunom adresom pretplatnika (poštom ili e-mailom), kako bi se časopis mogao poslati pravovremeno.

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 18:28
Više...
 
Uvodni tečaj senzorske analize meda
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 10:50

senzorika

Poštovane kolegice i kolege,

Dostavljamo informaciju o održavanju "Uvodnog tečaja senzorske analize meda" koji će se održati u Rijeci od 25. do 28. studenog 2014. godine. Tečaj ima za cilj, upoznati polaznike s osnovnim tehnikama kojima će se omogućiti objektivnije ocjenjivanje te prosudba kakvoće meda. Njime će se omogućiti stjecanje osnovnih znanja o novim pristupima u procjeni kakvoće meda te sagledavanju bazičnih obilježja različitih vrsta meda u cilju što bolje njihove valorizacije.

Više o samom tečaju, njegov program, način prijave kao i ostale tehničke informacije, dostupne su direktnom poveznicom na: http://www.medri.uniri.hr.

Srdačan pozdrav iz Rijeke,
Dražen Lušić

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 11:01
 
Poziv na predavanje prof. Ibrahima Mujića i Prof. Željka Prgometa
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 16 Studeni 2014 19:44

prezentacija_knjiga_prof._muji_-_posterAko budete u blizini Rijeke slijedeću subotu, 22. studenog planirajte posjet pradavanju i prezentaciji tri nove knjige prof.dr.sc. Ibrahima Mujića: Prerada kestena - maruna, Prerada smokava i Prerada meda i drugih pčelinjih proizvoda. Uz predavanje moći će se i kušati proizvodi od maruna, smokava i meda.

U nastavku druženja Prof. Željko Prgomet će govoriti o Pitomom kestenu.

Predavanja počinju u 17,00 sati u Kulturnom domu Rukavac u Rijeci.

Prof.dr.sc. Ibrahim Mujić je renomirani prehrambeni tehnolog i znanstvenik koji je dosad izdao preko 50 stručnih i znanstvenih radova i 7 udžbenika. Trenutno radi kao redovni profesor na Poljoprivrednom odjelu u Poreču Veleučilišta u Rijeci. Voditelj je brojnih projekata, te sudionik i organizator nacionalnih i međunarodnih skupova.
Prof.dr.sc. Željko Prgomet dugogodišnji je stručni suradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i predavač Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci. Autor je mnogih stručnih i znanstvenih radova, monografija i knjiga, te pokretač brojnih projekata iz područja voćarstva i vinogradarstva.

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 19:10
Više...
 
Promovirani polaznici pčelarske škole generacije 2013/14
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 16 Studeni 2014 19:12

img_7832aPolaznici pčelarske škole pčelarskih udruga Propolis, Pčelinjak i Ulište generacije 2013./2014. položivši svečanu prisegu promovirani su prošli petak u zvanje pčelar. na svečanosti organiziranoj na Agronomskom fakultetu. Prošle sezone bilo je 46 upisanih polaznika, a do sada se radu škole pridružilo tridesetak polaznika.

Novi ciklus predavanja, u Pčelarskoj školi u sezoni 2014./2015., održava se utorkom od 18,00 sati na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Mjesta još ima i svi zainteresirani još uvijek mogu pristupiti predavanjima. Školarina se može platiti odjednom u iznosu od 2.550,00 ili u tri rate po 850,00 kn. Pozivamo sve zaljubljenike u prirodu i sve koji bi željeli otkriti čaroban svijet pčela i pčelarstva da se uključe u rad  jedne od ponajboljih hrvatskih pčelarskih škola. Svoje prijave možete poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ažurirano Nedjelja, 16 Studeni 2014 19:32
Više...
 
Međunarodni natječaj pčelarske fotografije
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 12 Studeni 2014 10:29

2014-11_cebelarski_fotonatecaj_2014Čebelarska zveza Slovenije razpisuje mednarodni natečaj čebelarske fotografije 2014. Na njem lahko s svojimi avtorskimi fotografijami, ki še nikoli niso bile objavljene, sodelujejo fizične osebe iz katerih koli držav. Natečaj obsega štiri tematske sklope: 1. Čebela in rastlinski svet, 2. Življenje čebel (biologija), 3. Čebelarska opravila in čebelji pridelki, 4. Tradicionalni čebelnjak/stojišče. Fotografije bo ocenjevala strokovna komisija po vnaprej določenih merilih. Ta so: izpovednost, originalnost, tehnična oblikovanost, estetika in rasa čebel. Žirija bo nominirala po tri avtorje z najboljšo fotografijo v posameznem tematskem sklopu, izmed njih pa bo izbrala in podelila zlato, srebrno in bronasto priznanje. Nagrade za zmagovalce natečaja 2014 bodo prispevali čebelarski turizmi v Sloveniji. Rok za oddajo fotografij je 19. december 2014. Razglasitev zmagovalcev in slovesna podelitev priznanj bo na sejmu ApiSlovenija 2015 v soboto, 21. marca 2015, v Celju. Pravila mednarodnega natečaja čebelarske fotografije Čebelarske zveze Slovenije 2014 so objavljena v spodnji prilogi. Za podrobnejše informacije lahko pokličete g. Marka Borka po telefonu, št.: 051/637 204.

Čebelarska zveza Slovenije

Ažurirano Srijeda, 12 Studeni 2014 10:33
 
Medenjak z Opatije
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 06 Studeni 2014 11:05

medenjak_zo1. smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije s međunarodnim sudjelovanjem i 8. Zlatno ulište - ocjenjivanje kvalitete meda Primorsko-goranske županije

pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Centra za brdsko planinsku poljoprivredu

Petak i subota, 7. i 8. studeni 2014. godine

Dvorana „Marino Cvetkovic", Opatija

Ažurirano Četvrtak, 06 Studeni 2014 11:22
Više...
 
Matija Jerman najmlađi pčelar u Hrvatskoj
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 30 Listopad 2014 21:22

mali-pcelar-matija-jermanMatija Jerman ima osam i pol godina; završio je drugi razred OŠ „Ksavera Šandora Đalskog" u Donjoj Zelini. Voli med i ostale pčelinje proizvode; ali ne onako kako to vole njegovi vršnjaci; otvoriti teglicu meda i zagrabiti žlicom... On zna kako nastaje med;  i proizvodi svoj med; sa svojim pčelama i kaže da mu je njegov med najslađi. S jednakim užitkom radi s pčelama i konzumira svoj med uz naglasak da to želi raditi i kada odraste. Kada sam ga pitala koliko dugo se bavi pčelama tj. pčelarstvom njegov odgovor bio je dječje iskren i zanimljiv; nije točno siguran bavi li se pčelarstvom pune dvije ili možda čak i tri godine!

Ažurirano Četvrtak, 30 Listopad 2014 21:39
Više...
 
Završen sajam Sivka 2014.
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 27 Listopad 2014 14:59

wp_20141024_002zwTrećeg dana međunarodnog regionalnog sajma pčelarstva, pčelarske tehnologije i pčelarskog turizma došlo je do malih promjena u stručnom dijelu programa. Umjesto bolesne Zinke Bratuše s velikim elanom uskočila je dr.sc. Maja Dražić čije je predavanje, pod naslovom "Med iz lijepe naše", bilo prihvaćeno s izuzetnim odobravanjem.

Kako svaki sajam ovisi o ljudima tako po završetku Sivke 2014. treba posebno pohvaliti Jermana Dražena, Olivera Novosela, Tončija Buličića, Silviju Leku, obitelj Sedak i Borisa Radovića - svi iz UP „Pčelinjak" te Marina Šagija, Augustina Benka i 13 voditelja iz Pčelarskog društva Varaždin koji su se izvrsno nosili s „dječjom najezdom" prvoga dana. Njihovim volonterskim zalaganjem ovogodišnji sajam je dobio brojne pohvale od kolega pčelara i građana. Također treba napomenuti da je ovogodišnja Sivka imala i svoj katalog kojeg je izvrsno oblikovala Kristina Džepina-Bajić, a red je zahvaliti i svim izlagačima koji su izvrsno komunicirali s posjetiteljima posebice onim najmlađim.

Ažurirano Petak, 31 Listopad 2014 17:40
Više...
 
Izvrsna knjiga o medu i ostalim pčelinjim proizvodima
Autor Damir Rogulja   
Subota, 25 Listopad 2014 22:20

med_i_drugoU vlastitoj nakladi prof.dr.sc. Ibrahima Mujića upravo je iz tiska izašla knjiga pod naslovom PRERADA MEDA I DRUGIH PČELINJIH PROIZVODA. Uz izdavača na ovom opsežnom projektu radili su još Vildana Alibabić i Dajana Travljanin, a Veleučilište u Rijeci uvrstilo je ovu knjigu u veleučilišne udžbenike.

Izvrsna knjiga koju bi svaki pčelar trebao imati u svojoj biblioteci, a evo što atori o svom djelu govore u uvodniku:

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti. Na našem području očit je nedostatak cjelovite obrade pčelarstva u knjigama koji bi u potpunosti dao pregled prerade meda i svih drugih pčelinjih proizvoda. Postoji dosta literature o sakupljanju meda i općenito o ostalim pčelinjim proizvodima, no o njihovoj suvremenoj preradi i uporabi veoma malo.

Knjiga je nastala u namjeri objedinjavanja saznanja suvremene i starije literature kao i praktičnih iskustava pčelarstva.

Ažurirano Nedjelja, 26 Listopad 2014 09:01
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL