Oj Hrvatska mati, car je gol
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 26 Svibanj 2015 12:42

car_je_toPrije tri tjedna, 4. svibnja, uputili smo na neke adrese zakonodavne, izvršne i sudske vlasti podnesak u kojem smo zatražili da Republika Hrvatska iznađe sredstva za dodatno educiranje hrvatskih sudaca (dopis pogledajte ovdje)

Neposredni povod za ovakav zahtjev bile su nevjerojatne konstatacije zagrebačkih sudova u njihovim presudama koje jedan međunarodni pravni akt, prihvaćen Zakonom u Hrvatskom saboru, ocjenjuju nekim nevjerojatnim konstatacijama na tragu tvrdnji da je Rimsko pravo sredstvo izrade Koloseuma, da je Obiteljski zakon sredstvo pravljenja djece, da je Pomorsko pravo sredstvo izlova škampa u Piranskom zaljevu... Što bi svaki prosječno obrazovan građanin shvatio kao šalu, zafrkanciju, zezanje...

No kad takva slična tvrdnja stoji u pravomoćnoj presudi zagrebačkih sudova onda to više nije bedastoća.

U sudskom postupku PIO i dr. protiv DR općinski sud ustvrdio je da je Zakon o prihvaćanju Aarhuške konvencije „sredstvo zaštite bilja".

U kontroli zakonitosti drugostupanjski Županijski sud takvu kvalifikaciju, jednog međunarodnog pravnog akta usvojenom u Hrvatskom saboru, prihvaća bez komentara dopunjujući svoju presudu stavom da je tuženik, kao član zainteresirane javnosti, SVATKO.

Ažurirano Srijeda, 27 Svibanj 2015 08:25
Više...
 
Sajam za starije i sve ostale
Autor Damir Rogulja   
Petak, 22 Svibanj 2015 10:28

pravo_doba

 

Sajam za starije i sve ostale PRAVO DOBA održava se na Zagrebačkom velesajmu do sutra 23. svibnja. Za nas pčelare je zanimljivo da će u okviru programa u subotu, 23. svibnja na temu „PČELINJI PROIZVODI U SVAKODNEVNOJ PREHRANI"  govoriti Gordana Hegić mag.ing.agr. na predavanju u Dvorani Cres od 10,00 do 10,30 sati, a istoj dvorani na temu ZDRAVA PREHRANA NA BAZI MEDA predavanje će održati Božica Mirić, autorica knjige JELA I PIĆA NA BAZI MEDA od 10,30 do 11,30 sati.

Ulaz je slobodan!

Ažurirano Petak, 22 Svibanj 2015 10:34
 
Zašto nam treba svjetski pčelarski praznik?
Autor Damir Rogulja   
Petak, 15 Svibanj 2015 12:31

pcela_u_prvom_planuU Sloveniji je 20. svibanj pčelarski praznik, a po svemu sudeći, izuzetnim marom slovenskih kolega, taj će datum uskoro biti u cijelom svijetu posvećen pčelama.

To će biti nesumnjivo kruna višegodišnjeg planskog i promišljenog razvoja pčelarstva i pčelarske misli u Sloveniji. A rezultati su fascinantni.

Vlastiti pčelarski dom, izuzetno efikasna pčelarska savjetodavna služba, djelatne stručne komisije ČZS-a, europski brend Slovenski med, uzgojne stanice kranjske pčele, zajedništvo i osjećaj pčelarskog ponosa, empatija  i volonterstvo članova, izgrađen snažan pozitivan stav prema pčeli u cijeloj slovenskoj javnosti, rad s mladima, (europski) medeni doručak, organizirani pčelarski turizam, uzorna organizacija ...

I potpuno je logično da su u takvoj koljevci europskog pčelarstva kolege shvatili da nam je za očuvanje pčele, a time i ostalih oprašivača potreban jedan dan u godini kad će se cijeli svijet istovremeno podsjetiti da pčelu moramo zaštititi pod svaku cijenu.

Ažurirano Četvrtak, 21 Svibanj 2015 09:45
Više...
 
Svjetski dan pčela sve izvjesniji
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 12 Svibanj 2015 14:08

svet_eu13_1Brisel, 11. svibnja - Slovenija je danas na zasjedanju poljoprivrednih ministara EU u Briselu predstavila inicijativu za proglašenje 20. svibnja za svjetski dan pčela. Inicijativa ima snažnu potporu u EU, istaknuo je ministar poljoprivrede Slovenije Dejan Židan, koji je s reakcijama prisutnih mionistara vrlo zadovoljan. "Na osnovi današnje rasprave slobodno mogu zaključiti, da imamo dobivene sve glasove u EU,"  naglasio je ministar Židan jučer poslije sjednice.

Opširniju informaciju potražite na: http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/6050

Ažurirano Utorak, 12 Svibanj 2015 14:15
 
Eko satne osnove
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 05 Svibanj 2015 18:09

satne-osnoveProdajem 50kg Farrar satnih osnova vlastite proizvodnje od certificiranog eko voska.

Cijena po kilogramu je 100kn.Kontakt: 098/270-065

Srdačan pozdrav iz Delnica, Dragan Majnarić

Ažurirano Srijeda, 06 Svibanj 2015 11:22
 
Hipertermija u suzbijanju varoe
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 30 Travanj 2015 15:31

HIPERTERMIJA

varoakillVarroa Kill II: ekološka  alternativa u borbi protiv pčelinjeg parazita Varroa destructor


Tvrtka Silent Future Tec GmbH iz Gornje Austrije prezentirala je krajem 2014. novo koncipiranu napravu Varroa Kill II. Aparat koristi poslovičnu osjetljivost na temperaturu pčelinjeg parazita Varroa destructor. Metoda umjetnog pregrijavanja, hipertermija, omogućava tretman pčelinjih društava bez uporabe  kemije i medikamenata, bez bojazni od ostataka kemikalija i njihovih posljedica ili razvoja rezistentnosti.

Varroa destructor: Čim je spaze  pčelari i istraživači zvone na uzbunu. Iz Azije unijeta grinja diljem svijeta važi za najvećega pčelinjeg štetnika i smatra se jednim od glavnih uzroka masovnog umiranja pčela. Parazit se gnijezdi u svrhu razmnožavanja u plodištu pčelinjeg društva i nagriza bespomoćne pčelinje ličinke kako bi se hranile njihovom hemolimfom. Ovo dovodi do prijenosa opasnih virusa i tako u krajnjem ishodu do smrti cijeloga društva.

Zaustavljanje širenja ovoga pčelinjeg parazita je jedan od glavnih ciljeva istraživanja. Ponuđena su rješenje u uporabi mravlje i oksalne kiseline, kao i drugih preparata, ali se to preporuča samo izvan medne sezone zbog rizika zaostataka u medu.

Još uvijek nedovoljno poznat i priznat postupak hipertermije oslobađa od nedoumica i strahova, te uvodi revoluciju u organsko pčelarstvo. Aparat za termički tretman s računalnom podrškom, jednostavno se stavi na plodište, te se zagrije leglo s ličinkama. Grinje pritom umiru, a pčele ostanu neoštećene. Kod masivne napadnutosti skupa s leglom se mogu tretirati i pčele.

Ažurirano Srijeda, 13 Svibanj 2015 17:13
Više...
 
Pčele na 5. hrvatskom kongresu farmaceuta
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 30 Travanj 2015 13:52

rovinjski_kongres_farmacijeOd četvrtka do nedjelje,  21. - 24. svibnja  2015. u Kongresnom centru Cap Aureo hotela  Lone u Rovinju se održava 5. HRVATSKI KONGRES FARMACEUTA s međunarodnim sudjelovanjem koji će okupiti mnogo domaćih i stranih stručnjaka iz domene farmaceutskih znanosti i prakse. Teme predavanja će biti najnovije spoznaje o učincima lijekova, medicinskih proizvoda i dodataka prehrani, rezultati istraživanja i iskustva iz farmoekonomike, kliničke farmacije i farmaceutske skrbi u okvirima javnog i bolničkog ljekarništva.

Za pčelare i apiterapeute će najzanimljivije izlaganje imati mr. pharm. Martin Lalić iz tvrtke "Apipharma"  na temu: "Određivanje 10 - HDA u proizvodima s matičnom mliječi" o jedinstvenoj masnoj kiselini kojoj se pripisuje antitumorski i antibiotički učinak ovog dragocjenog pčelinjeg proizvoda.

Kako bi se još više naglasila poveznica između farmakologije i pčelarstva, na Kongresu će biti izložen i apisarij s pčelama "u živo" u čemu će organizatorima pomoći istarski pčelari, a o svemu će izvještavati inž. Gregurić Damir iz Udruge pčelara Bujštine.  Kompletan program predavanja na 5. Hrvatskom kongresu farmaceuta možete naći na:

http://www.farmaceut.org/Dokumenti/Kategorije/Rovinj_2015_Kongresni_program_2015420101457.pdf

Ažurirano Četvrtak, 30 Travanj 2015 13:58
 
Pomozimo pogorelcu - susjedu u nevolji
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 28 Travanj 2015 14:24

PU „Samobor i Sv. Nedelja"
Trg Matice hrvatske 4, Samobor
MB:1835122, OIB:04626366909
IBAN BROJ: HR07 2500 0091 1011 6323 7
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ,  Mob-098/228255

U Samoboru, 24. travnja 2015.

dsc_0037_aa

Poštovani sugrađani,  ljudi dobre volje,

Pčelarska udruga Samobor i Sveta Nedelja pokrenula je humanitarnu akciju pod nazivom "Pomozi svom susjedu u nevolji" s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć našem članu - pčelaru Zvonku Sablji - kojem je nesretnim slučajem nedavno izgorjela imovina u vrijednosti od preko 200 tisuća kuna.

U požaru koji je izbio 7. travnja, zapalila se dvorišna zgrada u kojoj je bila radionica, drvarnica, spremište i garaža. Prigodom požara izgorjela je kompletna zgrada kao i poljoprivredni strojevi, alati, oprema za pčelarstvo, drva za ogrjev, motor Yamaha iz 2007. godine, zidarski i bravarski sitni alat kao i električni strojevi, aparati za varenje i drugi građevinski alati i materijali koji su bili u zgradi i radionici. Na dvorištu pokraj zgrade izgorio je osobni automobil marke Mercedes iz 2001. godine.

Budući da se radi o velikoj materijalnoj šteti koju obitelj, nažalost, nije u mogućnosti sanirati osobnim sredstvima, Pčelarska udruga Samobor i Sveta Nedelja pokrenula je ovu akciju za pomoć u novcu ili u nabavi materijala za sanaciju kako bi stradala obitelj mogla nastaviti normalan život. Svaka donacija je dobrodošla, stoga pomozite s iznosom primjerenim svojim mogućnostima.

Svi koji žele uplatiti sredstva za pomoć Zvonku mogu to učiniti na žiro-račun Pčelarske udruge: PU Samobor i Sv. Nedelja, Trg Matice hrvatske 4, Samobor, IBAN: HR07 2500 0091 1011 6323 7. Kod uplate u rubrici "poziv na broj primatelja" treba staviti datum uplate, a pod svrhu uplate: Donacija za Zvonka Sablju.

Sva prikupljena sredstva uplaćena s ovom svrhom bit će upotrebljena isključivo za pomoć Zvonku Sablji.

Dodatne informacije mogu se dobiti i na broj telefona 098 22 82 55.


Unaprijed Vam zahvaljujemo na dobroj volji razumjevanju i pomoći.

Srdačan pčelarski pozdrav, medno! Predsjednik

Željko Vukić, dipl.ing.

Ažurirano Utorak, 28 Travanj 2015 14:40
 
Pčele "puše" neonikotinoide
Autor Damir Rogulja   
Petak, 24 Travanj 2015 14:31

Kao nikotin neke ljude, tako i pojedini pesticidi izgleda privlače pčele, iako je to loše za njih, upozoravaju stručnjaci. Nova istraživanja, kako na terenu, tako i u laboratorijima, pokazala su da pčele ne izbjegavaju cvjetove biljaka tretiranih pesticidima iz grupe neonikotinoida koji su ranije dovedeni u vezu sa poremećajima u memoriji i navigaciji pčela. U Evropskoj uniji je do 1. prosinca na snazi dvogodišnja zabrana korištenja neonikotinoida na poljima zasijanim biljkama koje privlače pčele.

Pročitajte cijeli tekst na www.euractiv.rs

Ažurirano Petak, 24 Travanj 2015 14:38
 
Što manjka hrvatskom pčelarstvu?
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 21 Travanj 2015 19:16

pcelarstvoZa sutra, 22. travnja imamo najavu snimanja tv-priloga za Miris zemlje na Mreži TV o pčelama, problemima s kojima se susrećemo i katastrofalnoj prošloj godini te najavama za ovu.

Slobodno bismo mogli reći da u Hrvatskom pčelarstvu ima oko 11.000 problema i to gotovo svaki pčelar svoj problem. Velikoj većini su njegovi problemi najveći i malo tko ima razumijevanja za probleme koji tište najbližeg susjeda. Više puta smo naglašavali da u našim redovima prevladavaju sebičnost, sitnogrebatorstvo, ljubomora, podmetanje i zlonamjerne insinuacije i da ne nabrajamo dalje.

Altruizam, empatija i razumijevanje krase časnu manjinu.

Bilo kako, ili unatoč svemu i svakomu, valja se podsjetiti što nam to manjka pa da bismo bili bolji:

Ažurirano Srijeda, 22 Travanj 2015 09:20
Više...
 
Josip Špoljarić - što nakon glavne paše
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 19 Travanj 2015 20:30

josip_spoljaricU Četvrtak, 30. travnja u prostorijama mjesne samouprave u Preradovićevoj 29 ugledni hrvatski pčelar Josip Špoljarić održat će predavanje na temu „Što nakon glavne paše". Predavanje počinje u 19,00 sati, a ulaz je slobodan.

Ove godine bagrem će uraniti. Slabi mrazevi koji su ovih dana zorom blago zabijelili mnoga kontinentalna područja naše domovine nisu naudili bagremu. Vremenska prognoza za slijedeći tjedan najavljuje lijepo i toplo vrijeme, a nakon toga od slijedeće nedjelje nekoliko kišnih dana s relativno visokim temperaturama. Prema stanju vegetacije bagrem bi mogao početi cvasti početkom svibnja i mogao bi zamediti. No, mnogi se pitaju da li će biti i pčela da pokupe nektar s naše glavne paše.

U svakom slučaju vrijeme nakon bagrema zahtjeva određene zahvate o kojima će govoriti naš predavač.

Ažurirano Nedjelja, 19 Travanj 2015 20:35
 
Gradska pčelarska služba 112 traži pomoć
Autor Damir Rogulja   
Petak, 17 Travanj 2015 12:32

logo_za_webPoštovani sugrađani,

Gradska pčelarska služba 112 ove godine ulazi u devetu sezonu rada. Na vaše pozive, u proteklom periodu, uklonili smo na tisuće rojeva pčela te legla osa i stršljena s trgova, ulica, parkova, javnih zelenih površina, vrtića, škola, bolnica  te iz vaših domova i okućnica. Naši volonteri nesebično su izlazili na intervencije koristeći uglavnom vlastita sredstva i opremu, a Grad Zagreb nam je u tome pomagao koliko je mogao. Kako je u gradskoj „kasi" sve manje novaca tako ove godine gradskih sredstava za cijelu sezonu (270 dana) imamo svega 11.435,21 kn, što je 42,35 kn/dan za cijelu ekipu od 40-tak volontera (spisak dežurajućih pogledajte ovdje). Da bismo uopće mogli raditi i udovoljavati vašim pozivima potrebna nam je određena oprema, a izdvojena gradska sredstva nas stavljaju u neodrživu poziciju te ćemo bez vaše pomoći morati staviti "ključ u bravu".
Mi smo skromni i radišni, ne kukamo i stvarno nam je teško što moramo prosjačiti no želimo li i dalje biti vama na usluzi nema nam druge pa bi nam svaka donacija izuzetno dobro došla, stoga vas molimo da nam pomognete s iznosom primjerenom vašim mogućnostima.

UP „Pčelinjak", Zagreb je nositelj projekta
Naš IBAN je:  HR67 2340 0091 1103 7790 8
Kod uplate u rubrici poziv na broj primatelja stavite datum uplate, a svrha uplate je: Donacija za GPS 112. Sva prikupljena sredstva uplaćena s ovom svrhom bit će upotrjebljena isključivo za rad i razvoj GPS 112.

Puno vam hvala na vašoj dobroj volji, a mi ćemo ju nastojati opravdati svojim zalaganjem tijekom sezone.

Lijep pozdrav,                                                                                                                     Damir Rogulja, voditelj projekta

Ažurirano Nedjelja, 19 Travanj 2015 20:36
 
Pčelar br. 4/15 poslan hrvatskim pretplatnicima
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 14 Travanj 2015 11:41

Danas je hrvatskim pretplatnicima poslan Pčelar za travanj. Poslali smo i zaostatke pretplatnicima koji su nam se javili naknadno, tako da s današnjim danom imamo ažuriranu pretplatu. Na „lageru" imamo još četiri (4) pretplate za 2015. godinu (po 290,00 kn) i imamo još jedan komplet „Pčelara" za 2014. godinu (200,00 kn plus troškovi slanja). Do ove male razlike došlo je stoga što su se neki pojedinci javili da uzimaju pretplatu ili komplete, a potom nisu uplatili odgovarajući iznos. Ako se još želite pretplatiti na „Pčelar" za 2015. godinu ili komplet za 2014. svakako provjerite da li ih i još imamo na raspolaganju na telefon 098/322 413. To se odnosi i na sve one koji su nam se već javljali, a nisu obavili uplatu. Komplet šaljemo pouzećem, a za pretplatu trebate uplatiti 290,00 kn na IBAN: HR67 2340 0091 1103 7790 8, za poziv na broj stavite datum uplate, a model plaćanja je 000.

A više o sadržaju novog broja „Pčelara" saznajte klikom ovdje.

Ažurirano Utorak, 14 Travanj 2015 11:48
 
Predavanje Kako i zašto koristiti med
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 13 Travanj 2015 22:15

med_kako_i_zatoUmjesto najavljenog predavanja dr.sc.Irene Brčić Karčonji na temu Znanstveni pogled na med u četvrtak 16.4. s početkom u 19,00 sati, u Preradovićevoj 29, predavanje će održati Damir Rogulja na temu Kako i zašto koristiti med.

Brojni su autori koji skreću pažnju na izuzetna ljekovita svojstva meda. Pritom ne ističu pojedine vrste, iako neke imaju i svoja specifična djelovanja. Kod meda je bitno da je produkt pčelinje zajednice i da su ga pčele izradile od nektara prikupljenog u prirodi.

Većina djelatnosti u poljoprivredi i gospodarstvu ostavlja „repove" u okolišu koje netko drugi mora zbrinuti.

Pčelari su među rijetkima, ako ne i jedini, čiji rad daje permanentan pozitivan ekološki doprinos i koji se dade približno izračunati prema sljedećoj formuli: godišnja proizvodnja meda x korist koju zajednica ima od oprašivanja i očuvanja najmanje 20.000 biljnih vrsta (faktor 80) x prosječna cijena 1 kg meda.

Ažurirano Ponedjeljak, 13 Travanj 2015 22:20
Više...
 
Početak sezone Gradske pčelarske službe 112
Autor Damir Rogulja   
Nedjelja, 12 Travanj 2015 20:27

zbor_gps_10.4.15.-8074Četrdesetak volontera Gradske pčelarske službe 112 u petak su zborom  otvorili sezonu zbrinjavanja rojeva pčela te legla osa i stršljena. U suradnji sa Županijskim centrom 112 Zagreb pčelari grada Zagreba i Zagrebačke županije pružaju besplatnu uslugu svojim sugrađanima kad ih na bilo koji način ugrožavaju pčele, ose ili stršljeni.

Ulazimo u devetu sezonu, a u proteklih osam godina pokazali smo svoju radišnost i skromnost. U tom vremenu uklonili smo na tisuće rojeva pčela te legla osa i stršljena s trgova, ulica, parkova, javnih zelenih površina, vrtića, škola, bolnica  te iz domova i okućnica naših sugrađana. Naši volonteri nesebično su izlazili na intervencije koristeći uglavnom vlastita sredstva i opremu, a Grad Zagreb nam je u tome pomagao koliko je mogao.

Za redovnu aktivnost GPS 112  u 2014. godini utrošili smo 76.564,79 kn, od Grada smo dobili 55.000,00 kn, a razliku od 21.564,79 kn smo „premostili" preusmjeravanjem vlastitih sredstava namijenih za redoviti rad udruge. Ovo povećanje troška uslijedilo je stoga što smo u naše redove prošle godine primili grupu novih članova za koje smo morali osigurati nužnu zaštitnu i tehničku opremu. Za 2015. godinu Grad nam je odobrio svega 33.000,00 kn, tako da je za rad Gradske pčelarske službe 112 u ovoj sezoni ostalo svega 11.435,21 kn ili 42,35 kn/dan za cijelu ekipu od 40-tak volontera, a od nas se očekuje da budemo na raspolaganju 270 dana u godini s opremom, razvojem službe, telefonima, benzinom...

Ažurirano Nedjelja, 12 Travanj 2015 20:40
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL