Zaprašivanje protiv komaraca 4.7. u Petrinji
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 03 Srpanj 2014 10:08

tigrasti_komaracEkipe tvrtke „EKO-DERATIZACIJA“ d.o.o. iz Zagreba provesti će tretman suzbijanja odraslih komaraca (adulticidni tretman) U naselju Mošćenica u Petrinji 04.07.2014. godine (petak) u vremenu od 5,00 do 7,00 sati.

Zbog održavanja manifestacije na otvorenom povodom otvaranja kupališta u Mošćenici zaštita građana od komaraca, izvršiti će se kao hitna mjera.

Pozivaju se građani da bez potrebe ne izlaze na ulicu u vrijeme zamagljivanje te da ukoliko na obuhvaćenom području drže košnice s pčelama onemoguće izlaz iz košnica na dan uništavanja komaraca.

Ažurirano Četvrtak, 03 Srpanj 2014 10:14
 
ZAMOLBA PČELARIMA
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 02 Srpanj 2014 11:34

varoa_i_propolisPoštovani pčelari,

Molimo Vas da nakon prvog obveznog tretiranja varooze u srpnju i kolovozu 2014. godine, a tijekom čišćenja podnica skupite otpale grinje Varroa destructor kao skupni uzorak iz košnica u Vašem pčelinjaku u plastičnu čašicu ili vrečicu. Označite mjesto i/ili poštanski broj i GPS koordinate i ukupni broj košnica.

Molimo Vas da skupite uzorak propolisa (oko 50 g) iz košnica u Vašem pčelinjaku u plastičnu čašicu ili vrečicu. Označite mjesto i/ili poštanski broj i GPS koordinate.

Uzorke slati na adresu: Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela, Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb.

Skupljeni uzorci biti će analizirani u okviru znanstveno-istraživačkih aktivnosti, a rezultati objavljeni u Hrvatskoj pčeli i na našoj internetskoj stranici. Unaprijed hvala.

Ažurirano Srijeda, 02 Srpanj 2014 11:51
 
Uništavanje komaraca u Jaski
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 01 Srpanj 2014 20:23

tigrasti_komarac04.07.2014. u ranojutarnjem terminu od 5 do 7 satiPETAK

Adulticidni tretman – suzbijanje krilatica na području grada Jastrebarsko provesti će Eko-deratizacija d.o.o.

Područje grada Jastrebarskog – putovi kretanja: TREŠNJEVKA, FRANJE TUĐMANA, ERDÖDYEV PARK, ZRINSKO FRANKOPANSKA, STROSSMAYEROV TRG, ZAGREBAČKA, V. MAČEKA, BANA JOSIPA JELAČIĆA, MLADINSKA, ZDIHOVAČKA, KLINČASELSKA, ZELENI GAJ, KNEZA BRANIMIRA, PETRA SVAČIĆA, V. VIDRIĆA, V. VLAISAVLJEVIĆA, A. ŠENOE, M. GUPCA, A. I D. STARČEVIĆA, T. E. BAKAČA, KOLODVORSKA, J. MATKA, P. SKOKA, MIRNI PUT, V. NAZORA, DRAGUTINA DOMJANIĆA.

Pozivaju se građani da bez potrebe ne izlaze na ulicu u vrijeme zamagljivanje te da ukoliko na obuhvaćenom području drže košnice s pčelama onemoguće izlaz iz košnica na dan uništavanja komaraca.

Ažurirano Utorak, 01 Srpanj 2014 20:27
 
Dobro jutro Hrvatska sutra s hrvatskim pčelarima
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 01 Srpanj 2014 19:46

djhRedakcija Dobro jutro Hrvatska sutra, 2. srpnja, u živo će se družiti s hrvatskim pčelarima. O nezapamćenoj elementarnoj nepogodi u pčelarstvu govorit će se na dva kraja Hrvatske. Jedna ekipa će se javiti iz Slavonije, a druga s jednog pčelinjaka u Zagrebu. Prvo će se uključiti slavonski pčelari, a potom im se pridružuju i kolege u Zagrebu.

UP „"Pčelinjak" već niz godina uspješno surađuje s redakcijom Dobro jutro Hrvatska. Zajednički smo snimili, a HTV emitirala, i dvadesetak minireportaža o pčelarstvu, no ovo je prvi put da će se dvije reportažne ekipe u studio javljati u živo i to istovremeno s dva pčelinjaka. Kako će gosti biti istovremeno u „eteru" bit će moguće i međusobna razmjena pitanja kako bismo temu što temeljitije obradili.

Novi predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek potvrdio je svoje sudjelovanje u Zagrebačkom dijelu javljanja pa će biti zanimljivo poslušati što ta najveća hrvatska pčelarska udruga poduzima i što će poduzimati u ovom vrlo osjetljivom trenutku za hrvatsko pčelarstvo.

Ažurirano Utorak, 01 Srpanj 2014 19:50
 
Plodovi zemlje o aktualnom trenutku pčelarstva
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 01 Srpanj 2014 19:03

img_a7638Nezapamćen izostanak pčelinjih paša, oslabjele pčelinje zajednice i bolesti koje im prijete te što pčelari mogu poduzeti kako bi očuvali pčele bile su teme o kojima je ekipa redakcije Plodovi zemlje Hrvatske televizije danas snimila prilog na dva zagrebačka pčelinjaka.

Sugovornici novinara i urednika Vlatka Gregurića bili su doc.dr.Ivana Tlak-Gajger, dr.sc.Zdenko Franić, Tvrtko i Anto Matijević, Josip Prusec, Silvija Leka, Josip Derniković i Damir Rogulja.

Reportaža je bila emitirana u nedjelju, 6. srpnja 2014. u sklopu emisije "Plodovi zemlje", a od 35-te minute emisije ide prilog o pčelarstvu (pogledati ovdje).

Ažurirano Ponedjeljak, 07 Srpanj 2014 13:17
Više...
 
Ostali smo bez meda – hoćemo li i bez pčela?
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 26 Lipanj 2014 11:15

smanjiti_letaPčelarska godina se polako približava svome kraju i slobodno možemo reći da je s medom u Hrvatskoj ove godine kritično. Izostale su rane paše, zakazao je bagrem, na Bilogori lipa uglavnom nije medila, a u okolici Kostajnice, Dvora na Uni i na Banovini kesten je dobrim dijelom zakazao. Doduše pokoja mikrolokacija kao što su pojedina područja južne Dalmacije i Zagorja dala je nešto. Pokazalo se da su i na pojedinim „sušnim“ područjima poneki pčelari ipak nešto i vrcali zahvaljujući prije svega jakim i zdravim zajednicama. No i to vrcanje je moglo biti upitno jer je pčelama uzeta hrana koja im je mogla biti presudna za normalan razvoj i dopunu zajednice mladim pčelama.

Koliko smo uspjeli saznati iz razgovora s najstarijim kolegama ovakva „suša“ u košnicama se ne pamti, barem ne od 1951. koja godina je bila izuzetno sušna. No ova godina nije sušna, čak su i prosječne dnevne temperature od početka godine nešto više, ali…

Ažurirano Četvrtak, 26 Lipanj 2014 18:35
Više...
 
Sajam SIVKA Varaždin 2014.
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 24 Lipanj 2014 17:38

hp-oglas_sivka16x12_var3Sajam pčelarstva, pčelarske industrije i pčelarskog turizma SIVKA 2014. i ove godine će se održati u varaždinskoj dvorani Graberje i to od 24. do 26. listopada.

Partneri na projektu su Pčelarsko društvo Varaždin; Udruga pčelara Pčelinjak, Zagreb; Pčelarsko društvo Akacija, Čakovec; Pčelarsko društvo Ludbreg; Pčelarsko društvo Nađkanjiža; Pčelarsko društvo Lendava; Pčelarsko društvo Konjščina; Sivka d.o.o.; Hrvatski pčelarski savez i Zveza čebelarskih društev, Ptuj (prema redoslijedu pristupanja projektu).

Ovim projektom želimo okupiti profesionalne pčelare, pčele amatere i pčelare hobiste s područja na kojem obitava Kranjska pčela, želimo joj odati počast i dogovoriti konkretne i zajedničke radnje kojima bismo si međusobno pomagali u njenom punom vrednovanju i potpunoj zaštiti.

Želimo okupiti vrhunske svjetske autore i autoritete te istraživače koji bi nam mogli pomoći u razvoju struke i zaštiti naše zajedničke pčele medarice.

Želimo čuti iskustva onih koji su osmislili i realizirali projekte u pčelarskom turizmu, želimo predstaviti njihove destinacije i njihovu ponudu i animirati druge pčelare k osmišljavanju turističkih sadržaja na svojim pčelarskim gospodarstvima i u svojoj lokalnoj zajednici.

Ažurirano Utorak, 01 Srpanj 2014 20:41
Više...
 
Suzbijanje komaraca u Velikoj Gorici i Maloj Mlaki
Autor Damir Rogulja   
Srijeda, 18 Lipanj 2014 11:20

mosquito_65147_7Na području naselja Velike Gorice i naselja Velika Mlaka tvtka Eko-deratizacija suzbijati će komarce 24.06.2014. (utorak), u ranojutarnjem terminu  od 5:00 do 07:00 sati.

Suzbijanje komaraca -krilatica planira se provesti hladnim odnosno toplim ULV zamagljivanjem (ovisno o području na kojem će se komarci suzbijati , u ranim jutarnjim satima insekticidima odobrenim od Svjetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja RH za primjenu u naseljenim područjima.

Suzbijanje komaraca-ličinki planira se provesti korištenjem larvicida u tabletama i/ili EC formulacije na bazi djelatne tvari diflubenzuron (regulator rasta), koji su odobreni od Ministarstva zdravlja RH za primjenu u stajaćim vodama na otvorenim površinama.

Opširnije o tehnici i površinama koje će se tretirati pogledajte ovdje.

Ažurirano Srijeda, 18 Lipanj 2014 11:26
 
U Bistri oformljen terapeutski pčelinjak
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 17 Lipanj 2014 23:43

img_0562U suradnji Udruge za kreativni razvoj i socijalni rad, Pčelarskog društva Bistra i UP „Pčelinjak" oformljen je terapeutski pčelinjak na prostoru bivše vojarne u Novakima (Novačak).

Udruga za kreativni razvoj i socijalni rad nabavila je košnice i aktivisti ove udruge su užičili i uvoštili okvire. Članovi UP „Pčelinjak" su dali razvijene pčelinje zajednice na okvirima, a Pčelarsko društvo Bistra smjestilo je pčelinjak na prostoru „Pčelarske kuće" - projekta u nastajanju.

Uz stručnu pomoć članova pčelarskih udruga na ovom pčelinjaku će raditi ljudi u programu odvikavanja od raznih oblika ovisnosti.

Ažurirano Utorak, 17 Lipanj 2014 23:48
Više...
 
Uključite se u novi ciklus naše pčelarske škole
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 17 Lipanj 2014 16:22

pcelarska_skolaU Pčelarskoj školi udruga Pčelinjak, Propolis i Ulište zadnji ispit prethodne godine bio je prošli tjedan, a podjelu uvjerenja organiziramo krajem rujna na prvom zajedničkom sastanku sve tri udruge. Tom prilikom ćemo održati i prigodno predavanje i na kraju podijeliti uvjerenja uz zajedničku zakusku. Čestitamo svim kandidatima školske godine 2013/14 na predanom radu i postignutom uspjehu na ispitu.

Prošle godine organizirali smo praktični rad na pčelinjaku Agronomskog fakulteta koji je bio izvrsno prihvaćen, pa smo odlučili i ove godine organizirati  takav oblik predškole. Već nam se uključilo nekoliko kandidata koji su zadužili po košnicu za koju će se brinuti do jeseni.

Kandidati će imati stručnu potporu utorkom od 17 h, osim za vrijeme godišnjih odmora, a mogu se priključivati sve do 15 listopada kada počinje teoretski dio nastave.

Ažurirano Utorak, 17 Lipanj 2014 16:31
Više...
 
Nezapamćena elementarna nepogoda u pčelarstvu
Autor Damir Rogulja   
Utorak, 17 Lipanj 2014 13:33

image.adapt.445.low7. Siječnja 2014. godine oglasili smo uzbunu radi ekstremnih klimatskih uvjeta. Dali smo preporuku da se intenzivno prati stanje zaliha hrane u košnicama i da se pčele odmah počnu prihranjivati. To je bila samo najava nezapamćeno loše pčelarske godine.

I da stvar bude gora, više navodnih pčelarskih uglednika odmah su stubokom ustali protiv naše inicijative tvrdeći da su to gluposti i da pčele neće stradati, te da imaju dovoljno hrane. Također su minirali našu inicijativu da se prikupe uzorci svih gubitaka i da se besplatno daju na analizu.

Danas, 17. lipnja 2014. godine oko podneva u Zagrebu je temperatura zraka oko 16°C - što najavljuje završetak ovogodišnje sezone medenja.

Ažurirano Utorak, 17 Lipanj 2014 13:44
Više...
 
Dezinsekcija u Jastrebarskom
Autor Damir Rogulja   
Petak, 13 Lipanj 2014 12:01

mosquito_65147_7Tvrtka Eko-deratizacija d.o.o. izvršiti će suzbijanje odraslih komaraca-krilatica, dana 17.06.2014. (UTORAK) na području Grada Jastrebarskog.

Suzbijanje odraslih komaraca-krilatica - adulticidni tretman u vremenu od 05:00 do 07:00 sati kako slijedi:

TREŠNJEVKA, FRANJE TUĐMANA, ERDÖDYEV PARK, ZRINSKO FRANKOPANSKA, STROSSMAYEROV TRG, ZAGREBAČKA, V. MAČEKA, BANA JOSIPA JELAČIĆA, MLADINSKA, ZDIHOVAČKA, KLINČASELSKA, ZELENI GAJ, KNEZA BRANIMIRA, PETRA SVAČIĆA, V. VIDRIĆA, V. VLAISAVLJEVIĆA, A. ŠENOE, M. GUPCA, A. I D. STARČEVIĆA, T. E. BAKAČA, KOLODVORSKA, J. MATKA, P. SKOKA, MIRNI PUT, V. NAZORA, DRAGUTINA DOMJANIĆA

Opširnije pogledajte ovdje.

Ažurirano Petak, 13 Lipanj 2014 12:09
 
Suzbijanje komaraca u Petrinji
Autor Damir Rogulja   
Četvrtak, 12 Lipanj 2014 12:14

eko-deratizacija_dooOperativnim planom dezinsekcije komaraca za područje grada Petrinje i Mošćenice djelatnici tvrtko Eko-deratizacija 18.06.2014. provoditi će suzbijanje komaraca hladnim i toplim zamagljivanjem.

Pozivaju se građani da za vrijeme zamagljivanje bez potrebe ne izlaze na ulicu te da ukoliko na obuhvaćenom području drže košnice s pčelama onemoguće izlaz iz košnica na dan uništavanja komaraca.

Opširnije o operativnom planu pogledajte ovdje.

 
Tretiranje komaraca u Zagrebu od 10. lipnja
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 14:13

mosquito_65147_7Od službe 112 i tvrtke Eko-deratizacija dobili smo upozorenje o tretiranju odraslih komaraca kao i njihovih larvi na području Grada Zagreba.

Akcija kreće sutra, 10. lipnja, tako da molimo sve pčelare koji drže pčele na površimnama koje će biti obuhvaćene tretmanom da većeras zatvore leta na svojim košnicama. Također molimo da o ovoj akciji obavijestite sve kolege za koje imate informaciju da svoje pčele drže na području obuhvaćeno ovom akcijom.

Plan tretmana Sanitacije d.o.o. možete vidjeti ovdje.

Plan tretmana Eko-deratizacije d.o.o. možete vidjeti ovdje.

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 14:25
 
Eko zona HRT-a sa zagrebačkim pčelarima
Autor Damir Rogulja   
Petak, 23 Svibanj 2014 14:16

img_7581aReporterska ekipa Eko zone HRT-a danas je na pčelinjaku Ante Matijevića snimila prilog o zagrebačkim pčelama.

Zašto pčele, koje oduvijek žive na prostorima Grada Zagreba, treba u Gradu i ostaviti? Što znače pčele Gradu i da li su nam prijetnja ili velika pomoć? Kakva je ova pčelarska godina i hoće li biti meda?
Odgovore na ova i na druga pitanja novinara i urednika Mladena Iličkovića moći ćete pronaći u njegovoj reportaži koja će biti emitirana u srijedu  4.6. u 18,20 sati na 1. programu HRT-a, a repriza će biti isti dan na HTV4 u 21.30 sati.

Ažurirano Petak, 06 Lipanj 2014 22:53
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL