Warning: Creating default object from empty value in /var/www/vhosts/pcelinjak.hr/httpdocs/OLD/components/com_sh404sef/shInit.php on line 57
Pčelinjak || naslovnica
Poziv na predavanje Davorina Krakara !!!
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 12:44

davorin_krakarSljedeći četvrtak 12 listopada 2017. u 20. sati, u dvorani Mjesne Samouprave "Kralj Petar Svačić", Preradovićeva 29, naš gost i predavač bit će poznati pčelar praktičar i inžinjer šumarstva Davorin Krakar. Tema tribine - predavanja: Ljetni prekid legla je učinkovita zaštita od varroe.

Ovo predavanje je organizirano u sklopu našeg projekta "Riješi Varrou Ekološki 1" koji ima za cilj u 2017. godini testiranje tehnike prekida legla u našim krajevima i na ovom europskom području uključujući i činjenicu kako se s tim zahvatom ponaša Apis mellifera Carnica iliti kranjska pčela zvana sivka. Naravano, cilj je također upoznati što više pčelara s tom novom tehnikom zbog brže primjene ukoliko žele učinkovito se riješiti varroze i izbaciti svojim djelovanjem udio štetnih kemijskih sredstava u vosku i pčelinjim proizvodima za dobrobit pčele i svih potrošača.

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 13:44
Više...
 
Otvaranje sezone sastanaka u UP "Pčelinjak"!
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 11:58

znak_za_web_colorProšli četvrtak u 20. sati, u dvorani Mjesne Samouprave "Kralj Petar Svačić", otvorili smo sezonu naših sastanaka u sklopu ciklusa tribina i predavanja za 2017.2018. godinu. Bio je to trenutak kada smo se okupili u pojačanom broju nakon ljetne pauze, pčelarske sezone i "skakanja" po pčelinjacima diljem Lijepe naše.

Toj prigodi su nam se pridružili dragi gosti i naši stručni suradnici. Svojim dolaskom uveličali su početak naših jesenskih susreta. Na tome im se i zahvaljujemo!

Nakon izlaganja o našim zadnjim aktivnostima, projektima i planovima  za narednu sezonu te kratkoj raspravi o trenutnim važnim događajima u hrvatskom pčelarstvu zaključili smo sastanak prigodnim domjenkom s našim gostima i članovima u veselom ozračju.

 

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 12:44
 
Pčelarski obrt Jakupec - Najbolji bagremov med na sajmu AGRA 2017 !
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 23:45

jakupec_-_agra_2017

Pčelarski obrt "Jakupec" iz Virovitice je ove godine osvojio međunarodnu potvrdu kvalitete sa bagremovim medom koji je proglašen najkvalitetnijim medom, odnosno prvakom vrste u kategoriji bagrema na međunarodnom ocjenjivanju meda na 55. međunarodnom poljoprivrednom sajmu AGRA 2017 u Gornjoj Radgoni, u Sloveniji, gdje je sudjelovalo više od 120 uzoraka meda iz 5 država.

Ažurirano Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 23:59
Više...
 
Stručni skup „Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP d.o.o.“
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 23:11

sveuilite_u_zagrebu_logoU sklopu tribine „Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske"

Srijeda 27. rujna 2017. u 11 sati - Aula Sveučilišta u Zagrebu -Trg Maršala Tita 14, Zagreb

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 27. rujna 2017. u 11 sati u okviru tribine Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske održat će se stručni skup pod nazivom „Suradnja sveučilišta i gospodarstvo - primjer dobre prakse: tvrtka PIP d.o.o." .

Ažurirano Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 23:29
Više...
 
Poziv u inkluzivnu školu pčelarstva !!!
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 22:33

round_rock_honey_beekeeping_school Pčelarska škola i ove godine počinje 3 listopada 2017. u 17 sati na Sveučilišnom kampusu Borongaj u Paviljonu 70 - dvorana 1. Pčelarsku školu organiziraju pčelarske udruge Pčelinjak, Propolis, Ulište, Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPIM), a u suradnji sa Srednjom školom Bedekovčina, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Fakultetom prometnih znanosti.

Teoretski dio programa se organizira tijekom zimskih mjeseci, a u proljeće kad je moguće otvarati košnice preseliti ćemo se na školski pčelinjak. Škola se odvija jednom tjedno (utorkom) u večernjim satima. U školu pozivamo iskusne i manje iskusne pčelare te osobe koje do sada nemaju pčelarskog iskustva, a željele bi se baviti pčelarstvom. Posebno ističemo da je škola prilagođena i osobama s invaliditetom, kojima je prilagođen pristup dvorani i pčelinjaku.

Više...
 
Inkluzivna edukacija za pčelare !!!
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 21:41

upim-edu_pelara

Sve one koje zanima priroda, rad u vrtu i ekologija i ima interesa za život pčela ili ste
oduševljeni pčelinjim zajednicama i njihovim zajedništvom - prijavite se!

POČINJE ŠKOLA 2017/2018

Pred Vama je primjer zašto je važno otvarati raznovrsne mogućnosti za cjeloživotnu edukaciju za rad i zapošljavanje. Više od deset godina djeluje Pčelarska škola u Hrvatskoj pod vodstvom prof. dr. Nikole Kezića, a od 2015, godine otvorena pod nazivom: INKLUZIVNA pčelarska škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo.

Ažurirano Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 22:05
Više...
 
UP "Pčelinjak" na proslavi Dani četvrt Donji Grad!
Autor Kristijan Jusic   
Petak, 22 Rujan 2017 12:42

dani_donji_grad_logoOvu subotu na trgu Petra Svačića u Zagrebu, održat će se Dani četvrt Donji Grad od 10.00 do 13.00 sati u organizaciji, Vijeća gradske četvrti Donji Grad i Vijeća mjesnog odbora "Kralj Petar Svačić".

Pčelari iz UP Pčelinjak će sudjelovati toj prigodi i odgovarat će na sva pitanja naših građana posjetitelja o pčelama, našim projektima i o svemu što ih zanima oko pčelinjih proizvoda. S nama će biti i finih ovogodišnjih slatkih kapljica meda iz OPG-a Carin, odnosno deset vrsta hrvatskih medova koje će naši posjetiteji moći kušati. Znači, sutra, uz jutarnju laganu šetnjicu, svakako ste nam dobrodošli !!!

Ažurirano Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 23:03
Više...
 
"Dobro jutro, Hrvatska" prilog iz pčelinjaka
Autor Kristijan Jusic   
Utorak, 19 Rujan 2017 20:36

dobro_jutro_hrvatska_-_logo

Sutra ujutro u 8.14 na HRT 1, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, ne propustite prilog iz pčelinjaka novinarke Zdravke Giacometti. Prilog je posvećen ekološkom suzbijanju nametnika varroe, kratkom predstavljanju projekta UP Pčelinjak - Riješi varrou  ekološki 1, koji smo ove godine pokrenule uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Gosti emisije su domaćin, pčelarica UP Pčelinjak, Ksenija RebrovićKristijan Jusić, predsjednik UP Pčelinjak i dopredsjednik UP Pčelinjak Dražen Jerman.

Prilog možete pogledati ovdje, na 43 minuti, uz prethodnu prijavu na HRTi (besplatno).

Cilj projekta je po prvi put u Hrvatskoj primjeniti novi protokol prekida pčelinjeg legla pomoću talijanskog Scalvini kaveza u svrhu suzbijanja pčelinjeg dugogodišnjeg nametnika varroa. Upoznati zagrebačke, a i hrvatske pčelare o ovoj novoj uspješnoj metodi i tehnologiji rada, izravno utjecati na smanjenje korištenja štetnih kemijskih pripravaka za suzbijanje varroe unutar košnice i time smanjiti udio tih neželjnih sredstava u pčelinjem vosku i u pčelinjim proizvodima za dobrobit svih potrošača.

Ažurirano Četvrtak, 21 Rujan 2017 15:09
Više...
 
Dimni top za tretman pčela oksalnom kiselinom
Autor Damir Rogulja   
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 18:20

dimni_top_acidaGledajući u budućnost, na ovaj ili onaj način pčelari će borbu protiv varoe morati prilagoditi protokolima i praksi koju uređuju pravila europskog i domaćeg zakonodavstva. Registrirani pripravci i lijekovi, timol i organske kiseline biti će nezaobilazni (oksalnoj kiselini pripada posebno mjesto). Ni sada ni u buduće među navedenim sredstvima ne bi trebalo biti mjesta neregistriranim pripravcima i lijekovima a da i ne govorimo o „preparatima iz garaže" koji proturječe znanstvenim dosezima XXI stoljeća.

Pčelari se na razne načine domišljaju kako sačuvati svoje pčele a pritom u njihovoj zaštiti koriste dvojbena sredstva. Za dosadašnje potrebe pčelara prenamijenjeni su dimni topovi (foggeri) koji mineralno ulje kao nosač pomiješaju s aktivnom tvari (najčešće amitraz / mitak) upuhuju u košnice i tako ruše varou. Način funkcionira, dobro ruši varou, jeftin je ali sigurno nema budućnost jer ga u cijelosti diskreditiraju dva razloga.

Ažurirano Utorak, 26 Rujan 2017 13:50
Više...
 
« Pčelarstvo kao stil života » – podjela diploma u zatvoru Gospić
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 14:06

gospi_-diplome Nakon uspješno provedene prve faze projekta/programa « Pčelarstvo kao stil života », održane teoretske i praktičke nastave, postavljanja novog pčelinjaka u sklopu i za potrebe zatvorskog sustava u Gospiću, uspješno položenih ispita te polaganje pčelarske prisege, prošli petak 15. rujna 2017. godine, pomoćnik ministra pravosuđa Anđelko Dundić i načelnik Sektora tretmana Zvonimir Penić uručili su zatvorenicima, pravosudnim policajcima i djelatnicima zatvorskog sustava diplome Uvjerenja o osposobljavanju za zvanje pčelar.

 

Toj radosnoj prigodi prisustvovali su također predsjednik UP « Pčelinjak », mr.sc. Kristijan Jusić, dopredsjednik UP « Pčelinjak » i voditelj projekta Dražen Jerman, predstavnik Srednje škole Bedekovčina, prof. Zlatko Radman, voditelj nastavnog programa prof. Nikola Kezić i predsjednica UPIM (Udruga za Promicanje Istih Mogućnosti), mr.sc.med. Mirjana Dobranović.

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 14:23
Više...
 
"Bez pčela, nema života" predstavljanje knjige !
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2017 10:09

no_bees_no_life_-_logoPočelo je odbrojavanje... do jednog posebnog pčelarskog povjesnog događaja...

Sljedeće nedelje 27. kolovoza u 14. sati, na Sajmu Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, službeno će biti predstavljena knjiga "Brez čebel ne bo življenja" (Bez pčela, nema života) i njezina inačica "No bees, no life" na engleskome jeziku.

Ovo novo pčelarsko dijelo i štivo, zasigurno će pridobiti zasluženo mjesto prve svjetske enciklopedije o znanju o pčelama i pčelarstvu u današnjim složenim okvirima (znanstvenim, okolišnim, poljoprvredno-gospodarskim, društvenim i povjesnim...) i svakako je vrijedno i poučno imati je u svojoj pčelarskoj zbirci knjiga izabranih dijela.

Ažurirano Subota, 26 Kolovoz 2017 11:13
Više...
 
UP "Pčelinjak" u "Dobro Jutro, Hrvatska"
Autor Kristijan Jusic   
Srijeda, 09 Kolovoz 2017 00:40

dobro_jutro_hrvatska_-_logo

 

 

Danas, srijeda 09.08. u 7.45 na HRT 1, emisija uživo o pčelama i pčelarstvu, utjecaju klimatskih promjena, Pčelarskom Dežurstvu te aktivnostima Udruge Pčelara "Pčelinjak"...  Današnji gost je mr.sc. Kristijan Jusić, predsjednik UP "Pčelinjak".

 

Današnji prilog možete pogledati ovdje.

Ažurirano Četvrtak, 10 Kolovoz 2017 01:33
 
Klimatske promjene i Pariški Sporazum - Što nas čeka???
Autor Kristijan Jusic   
Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 00:26

ekologija

Prenosimo našim čitateljima zanimljiv članak Tihane Mojsinović o tematici klimatskih promjena i Pariškoga sporazuma, obljavljen u Glasu Koncila 16. srpnja 2017. godine.

Iako ovdje nije izravno riječ o pčelarstvu, svakako ova tematika o današnjim klimatskim uvjetima je bitna za nas, jer nestabilna i naglo promjenjiva klima usko je povezana sa našom strukom, i možemo slobodno reći kako naše pčele,a onda i mi, najviše ovisimo o njoj.

Što možemo očekivati o nadolazećim vremenskim prilikama ? Koja su znanstvena predviđanja na globalnoj razini? Što znači spomenuti Sporazum za Hrvatsku, a i odstupanje od istog za jednu državu poput Amerike te koje su posljedice za sve nas.

Kakva budućnost za pčelarstvo u spomenutim uvijetima, pitanje je koje će si svaki pčelar čitatelj sam postaviti. Koji su ponuđeni smjerovi kako bi se izbjeglo najgore, otkrijte u ovom članku.

Srećom, kako sve ne bi bilo tako crno, možemo vjerovati kako nas priroda može ponekad i dobro iznenaditi unatoč svim ljudskim nagađanjima, a to pčelari sigurno najbolje znaju.

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 01:38
Više...
 
Komarci, komarci!! Nastavak suzbijanja u Petrinji
Autor Kristijan Jusic   
Nedjelja, 25 Lipanj 2017 16:16

komarac_2Najavljujemo svim kolegama pčelaricama i pčelarima dodatni operativni plan suzbijanja komaraca na području Grada i naselja Petrinje i naselja Mošćenica.

Suzbijanje komaraca provodit će se tijekom dva dana, sutra ponedjeljak 26.06.2017 i utorak 27.06.2017. od 9.00 sati.

Preporuka je opremiti Vaše pčelinjake higijenskim pojilicama i napuniti ih dovoljnom količinom vode kako bi Vaše pčele koliko toliko mogle izbjeći zabilježena pojilišta koja bi mogla biti tretirana polidimetilsiloksanom ili polimernim organskim silikonom.

Obavijest i provedbeni plan larvicidnog tretmana komaraca tvrtke EKO Deratizacija na području Grada Petrinje možete pogledati ovdje.

Više...
 
Komarci, komarci !!! - Oprez suzbijanje
Autor Kristijan Jusic   
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 20:02

komaracNajavljujemo svim kolegama pčelaricama i pčelarima operativne planove suzbijanja komaraca za Grad Zagreb, Lonjsko Polje i Petrinju.

Ukoliko se Vaši pčelinjaci nalaze u djelokrugu od 3km tretiranog područja tehnikom zamaglivanja, potrebno je zatvoriti leta, po mogućnosti večer prije ako je tretiranje najavljeno ranom zorom, jer pčele sada kreću van oko 4.00 ujutro te osigurati dobro ozračenje košnica, naročito ako su to jaka društva, ventilacijskom mrežom u podnici, dolje i gore uz dobru litru vode u hranilici. Preporučeno je također zaštiti ih po mogućnosti od prejake izloženosti na suncu ukoliko ne želite da vam se ekipa "skuha". Ipak, dužni smo napomenuti, pčela nije stvorena da bi bila zatvorena po velikim vručinama. A što se može, kad se bolje nemože... a komarci lete... a pčela ne smije u tu maglu...

Ažurirano Četvrtak, 15 Lipanj 2017 22:26
Više...
 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL